Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reţetă: Turtuca de Andrei

0

Tradiții și obiceiuri identificate și promovate în cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications și Gold Maya.

În calendarul popular, Sfântul Andrei este denumit Sântandrei dar și Moș Andrei, Andrei de iarnă sau Indrea, fiind sărbătorită la datã fixă, în 30 noiembrie iar în calendarul ortodox ziua Sf. Apostol Andrei Cel Dintâi Chemat, Ocrotitorul României.

Noaptea Sfântului Andrei este marcată de obiceiuri și tradiţii precreştine, vizând protecţia oamenilor și animalelor, precum și de practici premonitorii și ritualuri de dragoste.

”Turtuca de Andrei” este un tip de turtiță tradițională din făină de grâu, ca o plăcintă foarte subțire care se prepară de către fetele de măritat, cu o zi înainte de Sfântul Andrei pentru a-și afla ursitul.

Conform tradiției, turtuca se făcea foarte sărată iar fata trebuia să o mănânce înainte de culcare, fără să bea apă după ea. Se credea că baiatul pe care-l visa că-i aduce apă ca să-și potolească setea era cel care urma să le ceară mâna de Anul Nou.

Turtuca prajita 2

Ingrediente

  • 500 g făină Gold Maya,
  • 250 ml. apă călduță
  • 25 g. drojdie
  • o linguriță sare (sau mai multă pentru a respecta tradiția)
  • ulei pentru prăjit (optional, dacă nu se coc în cuptor sau pe plită)

Mod de preparare

Se înmoaie drojdia în apă călduţă și se amestecă bine.

Într-un castron se pune făină Gold Maya, se face o groapă și se pune drojdia înmuiată amestecându-se cu puțină făină și se lasă la crescut 30 minute.

După ce s-a umflat destul, se frământă bine cu făină și sare până ce se obține un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână.

Se presară aluatul cu făină, se netezește și se lasă să mai crească, 40-50 de minute până și-a dublat volumul.

Apoi se taie din el 6 bucăţi din care se modelează 6 turte rotunde și subțiri.

Fiecare turtucă se prăjește în ulei sau se coace în cuptor.

Secretul bucătarului

Pentru a-i păstra gustul tradițional, este preferabil ca turtuca să se coacă pe plită sau pe grătar.

Despre campanie

Campania de comunicare online ”Cultura și tainele pâinii” este derulată de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Gold Maya, în perioada iunie 2014 – mai 2015.

Campania este sprijinită de 33 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): Amelie.ro, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Campus TV, Casa mea, Cazino Magazine, Culinar.ro, Cefacemimi?, CityBest, Coolinaria, Dacic Cool, De savurat, Fapt divers, gustos.ro, GastromagLa Bucatarie, Magazin Salajean, Mujer, NeptunTV, PonturiBune, Online Sudent, Pap Tot, Realitatea.net, Restograf, Retetele Marianei, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Tabu, Timisoara Express, Woman TV, WorldWide Romania.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.desprepaine.ro, pe blogul  www.desprepaine.wordpress.com și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/desprepaine

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.