Rețetă: Placintă de brânză fiartă în lapte

0

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” derulat de agenţia de relaţii publice, Russenart Communications în parteneriat cu brandul Arpis.

Rețeta ”Placintă de brânză fiartă în lapte” a fost oferită și preparată de Mariana Robescu, autor și proprietar al blogului culinar Retetele Marianei.

Din luna martie, derularea activităților din cadrul proiectului de responsabilitate socială se realizează cu sprijinul partenerului principal al proiectului, brandul premium Arpis, lansat în 1992. Portofoliul de produse Arpis conține făină de mălai, făină din grâu, gris, oțet, ulei etc.

Pentru foile de plăcintă

Ingrediente

  • 500 g făină albă Arpis pentru pâine sau făină Arpis pentru produse de patisserie și cozonac
  • 1 pahar apă călduță
  • 4 linguri ulei Arpis
  • 1 lingură oțet
  • 1 linguriță sare

Mod de preparare al foilor de plăcintă

Se pune făina Arpis într-un vas, se face o adâncitura în mijloc, se pune uleiul Arpis, apa călduță, oțetul și sarea. Se amestecă cu lingura, încorporând treptat din făina Arpis, după care se frământă aluatul cu mâna.

Se acoperă și se lasă, la loc cald, circa 15 minute.

Se împarte aluatul în mai multe bucăți, care se întind în foi subțiri și se folosesc la pregătirea plăcintei.

Pentru plăcinta cu brânză fiartă în lapte

Ingrediente

  • 12 foi de plăcintă (proaspăt pregatite sau congelate)
  • 1 kg telemea de vacă
  • 1 l lapte
  • 5 ouă
  • 3 linguri smântână
  • ·         unt sau Ulei Arpis pentru uns tava

Mod de preparare a plăcintei

Se rade brânza intr-un lighenaș și se adaugă ouăle și smântâna. Se omogenizează bine. Se pot folosi mai multe resturi de branză.

Se unge tava cu unt sau cu Ulei Arpis, se așează 4 foi de placintă și se adaugă jumătate din brânză. Se intinde bine. Se aseaza alte 4 foi si se intinde restul de branza. La final se pun alte 4 foi si se toarna litrul de lapte deasupra.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru o ora și jumătate la foc mic.

Se scoate tava și se acoperă cu un prosop curat de bucătărie un sfert de oră. Se servește caldă. Se pune și puțină smântână deasupra. Este bună și rece.

Secretele bucătarului

Dacă brânza este foarte sărată, se ține o oră în apă rece.

Se pot folosi foi de placintă congelate, cumpărate.

Foile de plăcintă congelate se lasă la dezghețat în frigider.

placinta

Despre proiect

Proiectul “Descoperă tradițiile culinare românești” este derulat de agenția Russenart Comunications în parteneriat cu brandul Arpis, în perioada februarie – decembrie 2013 și este sprijinit de 52 de parteneri media (televiziuni, publicații tipărite și online, bloguri): 121, Antena 2, Amelie.ro, Autentic Promotion, Bucatarescu.ro, Bucataria Culinara, Calendar Evenimente, Casa mea, Culinar.ro, Carticica Practica, Cefacemimi?, Coolinaria, ecuisine.ro, Descopera Romania, Dacic Cool, De savurat, ele.ro, eurocadouri.com, eva.ro, Euforia TV, Fabrica de Carne, Fabrica de lapte, Fapt divers, Food & Bar, Foodblog, Garbo.ro, Gastro Media, gustos.ro, Horeca Romania, HRB Expert, InfoAliment, inoras.ro, jurnaldebucuresti.com, Marius Comanescu Photography, metropotam.ro, Mujer, Papa bun, Pap Tot, ReplicaVedetelor.ro, Restograf, Retete ca la Mama, Retetele Marianei, Romania libera, Romania pozitiva, Senso TV, stiuunloc.ro, Timisoara Express, traditionalromanesc.ro, Vacante la tara, MTWebArt, Woman TV, WorldWide Romania.

 

Rețetele tradiționale din Moldova au fost puse la dispoziția proiectului de: Larisa Elena Buduroes (www.papabun.com), Casa Oprescu, Pensiunea Octogon, Mariana Robescu (www.retetelemarianei.wordpress.com) și Adrian Buzoianu (www.chefbuzu.com).

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum și pe pagina de Facebook facebook.com/TraditiiCulinareRomanesti .

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează