Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Respectarea drepturilor copiilor – o prioritate pentru Avocatul Poporului şi UNICEF România

1

Avocatul Poporului şi UNICEF România au lansat astăzi raportul special privind „Respectarea drepturilor copiilor privați de libertate în România”. La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului au participat: Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, Reprezentantul UNICEF România, doamna Sandie Blanchet, reprezentanți ai Parlamentului, Guvernului, inclusiv ai sistemului de justiție din România, membri ai corpului diplomatic și ai unor organizații neguvernamentale, alături de media.

Raportul special este o inițiativă a instituției Avocatul Poporului din România și a fost realizat cu sprijinul tehnic al UNICEF România. Studiul își propune să determine dacă și în ce măsură sunt respectate drepturile copiilor privați de libertate în România, prin analiza percepțiilor acestora în legătură cu cele mai importante aspecte ale drepturilor lor la siguranță, demnitate umană, acces la asistență juridică, separarea de adulți, asistență medicală și servicii pentru promovarea sănătății, educației și menținerea legăturii cu familia și comunitatea pe perioada detenției. Raportul analizează respectarea drepturilor copiilor pe întregul traseu judiciar, de la arestarea preventivă până la executarea pedepsei sau a măsurii educative dispuse de instanța de judecată.

copiii

Totodată, această analiză sprijină îmbunătățirea politicilor publice pentru copiii privați de libertate și reintegrarea lor durabilă în societate, prin furnizarea de informații cheie și formularea de recomandări pentru instituțiile relevante, în special Ministerul Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne și Comisiile Parlamentare cu mandat în acest domeniu.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Avocatul Poporului şi UNICEF România au încheiat un Memorandum de înţelegere pentru perioada 2014-2017, în scopul de a contribui la extinderea şi consolidarea respectării drepturilor copilului în România. Prin acest Memorandum, între altele, UNICEF va sprijini creşterea capacităţii instituţiei Avocatul Poporului de a funcţiona ca un mecanism eficient de monitorizare independentă a drepturilor copilului, respectiv de a identifica, analiza şi raporta încălcările acestor drepturi, precum şi de a urmări măsurile care sunt luate ca răspuns la demersurile sale. De asemenea, UNICEF sprijină elaborarea de către Avocatul Poporului a unui raport special privind copiii instituţionalizaţi.

Despre UNICEF România

unicefUNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.  UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi a guvernelor.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Un comentariu

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.