Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reprezentații RO TSA și FEDRA solicită Guvernului României redeschiderea unităților de învățământ special destinate antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor

0

Asociația Help Autism în calitate de lider al rețelei RO TSA, care înglobează 86 de ONG-uri care activează în domeniul autismului, și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) au transmis azi o petiție către Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației și Prim-ministrului Florin Cîțu, prin care solicită exceptarea unităților de învățământ special de la măsura suspendării activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ.

O solicitare de sprijin a petiției a fost transmisă și către Maria Mădălina Turza, Președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA).

În acest memoriu, cele peste 100 de ONG-uri afiliate RO TSA și FEDRA au oferit 6 argumente clare pentru a susține prezența fizică a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) în unitățile de învățământ special:

1. Școlarizea copiilor cu CES presupune, pe lângă activităţile de predare-învăţare şi activităţile de terapie (terapie educaţională complexă şi integrată şi terapii specifice de corectare şi compensare).

2. Desfășurarea activității didactice în sistemul on-line privează copiii și elevii cu CES de accesul la activitățile de intervenție specifică și la terapiile de reabilitare/recuperare, ca parte a dreptului fundamental la educație.

3. Expunerea la tehnologie în cazul copiilor cu dizabilități mintale este deseori mai dăunătoare decât întreruperea procesului educațional.

4. În cadrul unui studiu național realizat de Asociația Help Autism, peste 50% dintre părinții copiilor cu CES au declarat că nu participă sau participă numai parțial, la activități didactice în sistem on-line, ceea ce dovedește faptul că școala on-line a eșuat în privința copiilor/elevilor cu CES.

Notă: Statistica este bazată pe răspunsul participanților la studiul efectuat de Asociația Help Autism în cadrul proiectului proiectului “Acces la educație online pentru copiii cu minți aparte”. Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a identifica soluții concrete pentru modul deficitar în care este implementată strategia de educație online pentru copii cu tulburări de spectru autist (TSA) sau cerințe educaționale speciale (CES) și pentru a construi un cadru în care aceștia pot beneficia de o educație incluzivă.

5. Efectivele grupelor şi claselor de învăţământ special sunt reduse, în medie 4-6 copii/elevi, astfel că riscurile epidemiologice sunt minime.

6. Situaţia copiilor cu cerinţe speciale obligă statul să adopte măsuri speciale în asigurarea accesului la dreptul fundamental la educaţie

Prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ special este absolut necesară pentru exercitarea efectivă a dreptului la educaţie. În caz contrar, accesul la educaţie rămâne iluzoriu, răpind copiilor cu CES orice şansă de intergrare socială şi dezvoltare individuală şi reprezentând o îngrădire parțială ale drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, a declarat Daniela Bololoi, Președinte și fondator al Asociației Help Autism.

Conținutul integral al petiției semnată de RO TSA și FEDRA poate fi consultat aici: https://www.helpautism.ro/doc/Memoriu-RO-TSA-redeschiderea-scolilor-educatie-speciala.pdf

Despre Rețeaua RO TSA

Rețeaua RO TSA (http://paca.helpautism.ro/) a fost creată în cadrul proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA (ONGPP)”, proiect derulat de Asociația Help Autism și finanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). Rețeua este coordonată la nivel național de Asociația Help Autism şi este compusă din 86 de ONG-uri care activează în domeniul autismului, în scopul elaborării de politici publice alternative în domeniul furnizării serviciilor specializate integrate adresate copiilor cu tulburări din spectrul autist și familiilor acestora.

Despre FEDRA

Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) este prima federație de acest tip din România, care are ca membri în principal organizații de părinți și se dorește a fi o voce puternică și unitară a organizațiilor de profil din România, având ca scop crearea și păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea și sprijinirea persoanelor cu TSA.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.

Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.