Reprezentanţi ai 20 de municipalităţi au învăţat cum să estimeze emisiile de gaze cu efect de seră ale oraşelor din care provin

0

20 de funcţionari publici locali din tot atâtea municipii au participat la trainingul “Realizarea inventarelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru administrația publică locală” desfăşurat la Sinaia în două sesiuni : 5-6 noiembrie (Modulul I) și 18-20 noiembrie 2015 (Modulul II).

Au participat 20 de experţi locali şi funcţionari publici din municipiile: Alba Iulia, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Dej, Deva, Făgăraş, Feteşti, Focşani, Gheorghieni, Hunedoara, Oneşti, Oradea, Roman, Roşiorii de Vede, Tulcea, Turda, Vulcan, Zalău şi Sectorul 6 din Bucureşti.

În urmă acestui training reprezentanţii municipalităţilor au învăţat cum să calculeze inventarul de emisii al oraşului pe care îl reprezintă şi ce fel de măsuri pot fi luate pentru a reduce emisiille de gaze cu efect de seră.

IMG_95691

Cele două module de training au fost realizate în cadrul proiectuluiOraşe Verzi – Regiuni Verzi”, implementat de Fundația TERRA Mileniul III în parteneriat cu organizația neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acţiuni Climatice din Elveţia şi Asociaţia Municipiilor din România. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Trainingul a fost realizat de experţi români şi elveţieni. Experţii din România din partea Fundaţiei TERRA Mileniul III care au realizat trainingul sunt Liviu Gheorghe, Dumitra Mereuță şi Lavinia Andrei iar facilitarea discuţiilor a fost realizată de către Adrian Badilă, coordonatorul proiectului Oraşe Verzi – Regiuni Verzi.

Expertul internaţional care a susţinut Modulul II al trainingului este Christophe Nuttall, Director Executiv, R20 – Regions of Climate Action, cu suportul coordonatorului de proiect din partea R20 – Liliane Ursache, Director de operațiuni. Domnul Nuttall a ocupat mai multe funcţii în cadrul administraţiei franceze, a participat la implementarea mai multor programe si proiecte ale Organizatiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea, mediul şi inovarea iar din 2012 este directorul executiv al organizaţiei înfiinţate fostul guvernator al statului California, Arnold Schwarzneger, R20 – Regions of Climate action.

Christophe Nuttall a declarat: “70% din acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și de adaptare sunt în responsabilitatea autorităților locale și regionale, iar autoritățile centrale au controlul prin dezvoltarea de politici publice cu impact asupra priorităților de dezvoltare și de alocare de resurse. Statul California a demonstrat prin exemple de bună practică în combaterea schimbărilor climatice cum se poate prelua inițiativa la nivel local și cum se pot influența politicile la nivel național și internațional prin pragmatism, lobby, colaborare cu investitorii privați și cu sistemul bancar și alte părțile interesate. R 20 – Regions and Climate Action este un vehicul al societății civile pentru dezvoltarea de proiecte de succes în domeniul energiei verzi la nivel internațional”.

Inventarul emisiilor de gaze cu efect de seră este piatra de temelie în planul de acţiune al fiecărui oraş pentru o dezvoltare verde. În funcţie de rezultatele acestui inventar fiecare municipalitate îşi setează ţintele proprii, realiste, de reducere a acestor emisii.

Convenţia Primarilor cere municipalităţilor să realizeze astfel de inventare ca parte integranta a unor Planuri de Acţiune pentru Energie Durabilă. În cadrul proiectului, 5 municipii vor beneficia de consultanţă în elaborarea unor astfel de planuri iar în primăvara anului viitor va fi organizată o vizită de studiu în Elveţia, unde reprezentanţii autorităţilor locale vor avea ocazia să beneficieze de expertiza elevețiană în reducerea emisiilor, chiar de la sursă.

Toate informaţiile acumulate în cadrul activităţilor vor fi diseminate întregii reţele de municipii a Asociaţiei Municipiilor din România (109 membri, 103 municipii și 6 sectoare ale municipiului Bucureşti.)

Proiectul Oraşe verzi – Regiuni Verzi se adresează factorilor de decizie locală, funcţionari publici şi angajaţi în cadrul companiilor pentru servicii publice care aparţin de administraţia locală. Acesta îşi propune să elaboreze un parteneriat durabil între partenerii elveţieni şi români cu scopul de a contribui la identificarea unor soluţii potrivite pentru tranziţia către economia verde şi de a transmite expertiza şi consultanţa necesară autorităţilor române.

Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se desfăşoară la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni şi este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Valoarea totală a proiectului este 277.565,00 CHF din care 28.116 CHF reprezintă contribuţie proprie a partenerilor.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.