Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reportajul “Pâine și mâine” difuzat la EUROPA FM  – câștigătorul Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, Ediția 2018-2019

0

Rețeaua Națională Antisărăcie – Includere Socială (RENASIS) a organizat luni, 22 aprilie 2019, evenimentul de acordare a Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, activitate a proiectului ”Journalism-prize goes international 2018-2019”.

În cadrul competiției Premiului Jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, ediția 2018-2019 au fost solicitate materiale jurnalistice de pe întreg teritoriul României pentru cele patru categorii: TV, radio, presă scrisă și presă online pentru a fi jurizate de către un Juriu format din persoane afectate de sărăcie (șomeri, părinți singuri, persoane fără adăpost, beneficiari de servicii sociale, etc.).

În urma jurizării Premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie” a fost adjudecat de jurnalista Liliana Nicolae cu materialul “Pâine și mâine”, reportaj radio difuzat de EUROPA FM, despre copiii defavorizați care primesc o masă caldă la școală.

 

Totodată au fost desemnați și câștigătorii pentru următoarele 3 categorii:

  1. Categoria „Abordarea onestă a temelor sociale”: doamna Maria Ribana Cornaciu Pătrașcu pentru reportajul radio „Necșesti cea mai săracă comună din România”, difuzat de Radio România Antena Satelor și doamna Laura Ștefănuț pentru articolul „Brexit Blues for Romania’s Embattled Garment Industry”, publicat pe platforma www.balkaninsight.com
  2. Categoria „Educarea și mobilizarea publicului”: doamna Raluca Daria Diaconiuc pentru interviul radio „Casă nouă pentru cei 5 copii din Crucea”, difuzat de Radio Iași

III. Categoria „Mesaj de impact”: domnul Pompiliu Comșa pentru articolul „Puteți să mă ajutați cu un leu, vă rog?”, publicat pe www.ziarulrealitatea.ro

Cu ocazia desemnării câstigătoriilor competiției, membrii Juriului au înmânat premiile jurnaliștilor prezenți și și-au exprimat susținerea pentru prezentarea corectă, decentă și cu respect a cazurilor și poveștilor oamenilor aflați în sărăcie, condamnând în aceeași măsură practicile jurnalistice prin care se discriminează, stigmatizează sau exagerează în căutarea de senzațional.

Simbolistica premiilor a avut in vedere faptul ca presa trebuie să fie echidistantă și să facă auzită vocea oamenilor sărăci, să fie și să acționeze ca un liant, un pod sau o punte între populație și factorii decizionali și în aceeași măsură să semnaleze și să documenteze cauzele sociale ale sărăciei. Ceremonia de premiere a fost găzduită de Spațiul Public European din București și s-a bucurat de prezența membrilor RENASIS și a ong-urilor active în domeniu, a reprezentanților mass media și partenerilor sociali, precum si a reprezentanților instituțiilor și autorităților publice implicate în prevenirea și combaterea sărăciei. În plus, festivitatea de premiere a prilejuit discuții despre rolul presei privind conștientizarea publicului larg asupra cauzelor sociale ale sărăciei și impactul pe care mass-media îl are pentru o mai bună înțelegere și informare cu privire la sărăcia și situația persoanelor sărace din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.