Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Renaturarea luncii Dunării?

0

În Giurgiu și Călărași au avut loc întâlniri consultative privind renaturarea luncii Dunării.

WWF-România a organizat o serie de întâlniri consultative privind posibilitățile de dezvoltare socio-economică locală la nivelul localităților Gostinu, Prundu și Greaca din județul Giurgiu și Căscioarele și Chirnogi din județul Călărași, în cadrul proiectului Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a luncii Dunării.

Dunărea Inferioară, cuprinsă între Porțile de Fier și gurile de vărsare în Marea Neagră, este singurul sector al fluviului Dunărea unde apa curge liber. În schimb, în ultimele decenii, lunca inundabilă a Dunării Inferioare a fost desecată și îndiguită. Ca urmare a acestor acțiuni, fluviul nu mai răspunde la nevoile de reducere a impactului schimbărilor climatice, iar comunitățile locale sunt supuse frecvent inundațiilor cu costuri materiale și, uneori, chiar umane foarte mari. În plus, reducerea biodiversității și al accesului la resursele naturale locale au dus la dezechilibru socio-economic; toate aceste servicii pe care fluviul le oferea gratuit oamenilor, astăzi pierzându-se.

Recuperarea serviciilor de mediu oferite de Dunăre se poate face numai prin reconectarea fluviului cu lunca sa, adică prin lucrări de reconstrucție ecologică. În acest sens, identificarea în mod participativ a celor mai bune soluții, în armonie cu interesele socio-economice locale, este esențială pentru acceptarea de către comunitățile locale a procesului de renaturare a luncii Dunării Inferioare.

Care este scopul întâlnirilor consultative?

Prin intermediul întâlnirilor consultative se dorește analizarea, definirea și găsirea, la nivel decizional, a unor răspunsuri în ceea ce privește reconstrucția ecologică.

Componenta socio-economică are o importanță vitală în deciziile la nivel local și, astfel, pentru a asigura reușita viitoarelor proiecte de renaturare, este necesar ca membrii comunităților care vor fi afectați sau vor beneficia de rezultatele proiectelor, să fie consultați, punctele lor de vedere ajutând la armonizarea și consolidarea acestor rezultate. Acesta a fost și obiectivul întâlnirilor consultative în zona pilot Gostinu-Greaca-Chirnogi, identificarea intereselor de dezvoltare la nivel local și cum pot fi integrate acestea în viitoarele inițiative de renaturare a luncii Dunării, a declarat Raluca Dan, manager proiect, WWF-România.

Care este modalitatea de desfășurare a întâlnirilor?

În perioada 23 noiembrie – 12 decembrie 2014 au fost organizate o serie de întâlniri consultative privind posibilitățile de dezvoltare socio-economică locală în vederea renaturării unor zone din fosta baltă Greaca-Gostinu. Au participat peste 45 de reprezentanți din cele cinci localități, printre care membri ai consiliilor locale, directori de școli, preoți,  fermieri și întreprinzători, funcționari din primăriile Gostinu, Prundu, Greaca, Căscioarele și Chirnogi. Pe parcursul întregului proces, WWF-România a colaborat cu un facilitator pentru a garanta obiectivitatea informațiilor rezultate în urma întâlnirilor.

 (c) Cristian Mititelu Raileanu (2)

Metoda de organizare a întâlnirilor consultative a plecat de la modelul de ”focus-grup”, care presupune purtarea unor discuții libere, minim structurate în grupuri de 8-12 persoane care nu se pot influența reciproc semnificativ, adaptat la nevoile locale. S-a urmărit, în principal, preluarea opiniilor și percepţiilor reprezentanților respectivelor comunități, într-o  manieră cât mai puțin influențată din exterior. Opiniile colectate au confirmat faptul că o posibilă reconectare a luncii Greaca-Gostinu la cursul Dunării trebuie făcută etapizat și doar pe anumite zone, astfel încât Gostinu, localitatea cea mai expusă și în trecut regimului variațiilor imprevizibile de nivel ale fluviului să fie protejată de inundații, a declarat Lucian Ionescu, faciliator în proiect.

Rezultatele întâlnirilor vor fi subiectul unor dezbateri la nivel central în urma cărora ar trebui să reiasă cele mai bune soluții pentru reconstrucția ecologică din zonă.

Proiectul derulat de WWF, Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a luncii Dunării, se bazează pe ideea renaturării luncii Dunării, propice pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților locale, aducând totodată beneficii autorităților locale sau proprietarilor de terenuri agricole din incintele îndiguite din lungul Dunării. Principala valoare adăugată o constituie consultarea și implicarea comunităţilor locale în identificarea celor mai bune soluții, esenţiale pentru acceptarea propunerilor pentru renaturare, în armonie cu interesele socio-economice locale.

Proiectul Guvernare participativă activă pentru dezvoltare durabilă prin reconstrucția ecologică a Luncii Dunări este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 150 000 euro și se va finaliza în aprilie 2016.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.