Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reforma pensiilor de la experţi la public

0

 Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene – CRPE implementează începând cu iulie 2013, până în luna octombrie a anului viitor, proiectul “Reforma pensiilor – de la experți la public”. Acest proiect este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeana extinsă. 

Proiectul răspunde nevoii unei politici publice noi care să adapteze sistemul de pensii la problemele actuale şi la scenariile pentru viitor. Necesitatea acestei reforme este indicată, în principal, de rata nefavorabilă de dependenţă angajaţi – pensionari, care a condus sistemul de pensii din România aproape de colaps.

Obiectivul general al proiectului este implicarea actorilor sociali (experţi, reprezentanţi ai administraţiei, politicieni, mediu de afaceri, cetăţeni şi organizaţii ale societăţii civile) într-un proces deliberativ de elaborare a unei propuneri de politică publică privind reforma sistemului de pensii în România.

Obiective specifice și activități incluse în proiect:

1. Elaborarea şi promovarea a trei opţiuni de politică publică cu privire la reforma sistemului de pensii, bazate pe cercetarea stării actuale, a opiniilor factorilor interesaţi şi a tendinţelor prevăzute pentru următorii 10-20 de ani

2. Implicarea a 60 de cetăţeni, reprezentanţi ai instituţiilor relevante, ai ONG-urilor, ai sindicatelor, ai mediului de afaceri într-un proces deliberativ cu privire la cele trei opţiuni de politică publică.

3. Promovarea unui document de politică publică pe tema pensiilor care întruneşte consensul factorilor interesaţi (politicieni, cetăţeni, experţi, funcţionari, sindicate, organizaţii neguvernamentale).

Bugetul total al proiectului este de 155.362,93 CHF, iar valoarea contribuţiei proprii este de 15.551,83 CHF în numerar.

cere_logo 2013

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.