Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

(Re)descoperă-ţi mirosul!

2

Text&foto: Andra Calenic

Miros dulce-acrişor de lăcrămioare, de narcise, de zambile. Miros de brioşe proaspăt scoase din cuptor. Miros ascuţit de benzină. Miros dens de cafea aburindă. Miros de ploaie rece de primăvară. Miros de iubire. Miros de libertate…

Ce arome plutesc acum în jurul tău? Ce senzaţii îţi trezesc?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Constat că mirosul este destul de neglijat în comparaţie cu celelalte simţuri. Majoritatea dintre noi suntem mai ataşaţi de sfera vizuală şi de cea auditivă, astfel că mirosul rămâne la urmă, ca un accesoriu de care ne putem uşor lipsi. Îl băgăm în seamă doar când, trecând pe stradă, ne izbeşte vreun iz puternic neplăcut ori când, în metrou, parfumul celui de lângă noi ne trezeşte la viaţă o amintire pe care o credeam de mult pierdută. Ne amintim cât de valoros e mirosul când suntem răciţi şi simţim ce neplăcut e să nu percepem nicio aromă.

Simţul olfactiv ne oferă ocazia unor experienţe extrem de variate: se pare că omul poate recunoaşte aproximativ 1.000 miliarde de mirosuri, zic ultimele studii. Dacă devenim mai conştienţi de el, ne poate lărgi universul senzorial, fiind transpuşi într-o plimbare prin lumea amintirilor proprii, dar şi a senzaţiilor noi.

Mirosul e ca un joc unde mii de piese de puzzle se aranjează în cele mai creative forme pentru a compune cadre senzoriale uimitoare, uneori revelatoare. Prin miros, poţi gusta dintr-o gamă vastă de plăceri, la fel de intense ca cele tactile, vizuale sau auditive.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aşa că hai să redescoperim mirosurile din jurul nostru, indiferent că sunt plăcute, bizare sau de-a dreptul groaznice!

Când ai mirosit ultima dată mâncarea înainte de a te înfrupta din ea? Când ai simţit parfumul naturii, al frunzelor verzi sau al fructelor zemoase, lăsându-te furat de atâtea arome discrete? Când ai savurat cu poftă mirosul persoanei iubite? Când te-ai oprit din lucru şi ai inspirat mireasma de tei pătrunsă pe fereastra biroului?

Spre deosebire de vedere sau auz, mirosul are nevoie de mai multă atenţie pentru a fi perceput, poate de-asta nu ne e tocmai confortabil să “lucrăm” cu el. Unele arome sunt greu de identificat, iar altele ne scapă pur şi simplu, trecând pe lângă noi fără să producă vreo reacţie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dacă vrei să devii mai conştient de mirosurile din jurul tău şi să-ţi lărgeşti orizonturile senzaţiilor, încearcă un mini-experiment: pe parcursul unei zile, fii atent la aromele cu care intri în contact şi încearcă să le identifici mai bine. Inspiră profund şi miroase tot ce-ţi iese în cale, concentrându-te să creezi asocieri, legături sau pur şi simplu să observi. Care este sursa? Am mai simţit aşa ceva? Cu ce seamănă? La ce anume mă duce cu gândul?

Mirosul de friptură în sos de pe scara blocului, dâra misterioasă de parfum rămasă în lift, mirosul de carte nouă sau aroma care dansează senzual deasupra cănii cu ceai a colegei – fiecare dintre ele poartă o poveste gata să fie descoperită. Profită de simţul olfactiv şi ascult-o!

capsuni dulci

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

2 comentarii

 1. avatar

  Buna Andra,

  Mi-ai amintit de Parfumul lui P. Suskind si mi-ai facut pofta sa-l recitesc si stii doar cum sunt poftele barbatilor,,,,,
  Daca l-ai ratat vezi ca e si film bunisor. Daca mai stii si alte opere dedicate mirosului sau macar in parte——Poate ar fi interesant de strans la un loc o culegere de astfel de texte

 2. avatar

  Bună, Theodor,

  Da, mi-am amintit şi eu de cartea asta când am scris articolul, am citit-o mai demult.
  Alte lucrări despre miros nu îmi mai vin în minte, dar ar fi într-adevăr interesant de adunat la un loc aşa ceva 🙂

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.