Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Redescoperă plăcerea mersului pe jos!

0

Text&foto: Andra Calenic

Ce poate fi mai simplu decât mersul pe jos?

Pentru majoritatea dintre noi, care ne bucurăm de două picioare funcţionale, deplasarea pe cont propriu e atât de banală, încât rareori ne sinchisim s-o băgăm în seamă. Ne amintim de picioare poate doar după o noapte lungă de dansat sau când am încălţat o zi întreagă pantofii cei noi, cu toc de 12, nu tocmai comozi (dar arătoşi foarte). În rest, mersul pe jos e un fapt mecanic, pe care-l executăm fără prea mare atenţie.

Din păcate, picioarele sunt considerate un instrument uşor desuet. Le folosim din ce în ce mai puţin pentru deplasare şi plimbare şi din ce în ce mai mult pentru pedala de acceleraţie sau ca suport pentru punga de chipsuri, atunci când privim la tv. Liftul şi scările rulante ne fac să uităm de ele. Însă aceste două prelungiri armonioase pot face mai mult decât să trezească admiraţie din partea trecătorilor. Le putem folosi în scopul pentru care au fost create: mişcare.

Mersul poate fi o sursă de plăcere, o mică bucurie care nu te costă nimic, prin conştientizarea simplului gest de a păşi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E prea mult să spun că mersul poate fi şi o formă de meditaţie?

Dacă ţi se pare că sună pretenţios, atunci consideră-l ca un simplu exerciţiu fizic, care te ajută să-ţi limpezeşti mintea. Lasă-ţi gândurile să vagabondeze în cadenţa paşilor şi plimbă-te fără grabă. Pe trotuar (dacă mai există), prin parc, pe plajă sau la munte, în oraşe aglomerate sau în sate obişnuite, acolo unde te afli. Mantra de a călca pas cu pas, într-o succesiune ce pare monotonă, dar atât de naturală, este o metodă bună de relaxare şi de a te elibera de necesitatea, uneori apăsătoare, de a avea întotdeauna un obiectiv, de a întreprinde ceva “constructiv” în fiece moment. Mersul pe jos îţi permite să te pierzi printre gânduri, să înoţi printre idei şi amintiri, însă vine la pachet şi cu ceva detaşare.

Ridică-ţi capul din asfalt şi priveşte în jur: oamenii, clădirile, copacii, peisajul imperfect sau, dimpotrivă, cele mai cochete case dintr-un frumos cartier. Când te-ai folosit de picioare pentru altceva decât o simplă deplasare din punctul A în punctul B şi le-ai lăsat să aleagă singure drumul, fără un scop anume?

Profită de vremea bună şi ieşi în aer, la o plimbare fără ţintă, în care să celebrezi pur şi simplu bucuria de merge pe jos!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.