Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Reciclarea, cu rezultate bune, este posibila si in Romania

0

Săptămâna trecută, ViitorPlus a organizat dezbaterea “Provocări și soluții în managementul deșeurilor la nivel de administrații locale, companii și ONG-uri”  care a fost transmisă live aici și aici.

Citiți în continuare despre o parte din soluțiile funcționale puse în practică de invitați. Iar în acest document sunt redate integral prezentările din cadrul conferinței, ce conțin informații despre:

 • provocările actuale din domeniul colectării selective a deșeurilor;

 • cauzele majore ale ratei de reciclare extrem de scăzută – doar 5%;

 • modelele funcționale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pentru recondiționarea, reutilizarea și reciclarea lor.

Primăria Târgu Lăpuș a implementat un sistem de management al deșeurilor cu o rată de reciclare de 12 ori mai mare față de media pe țară. Reciclează 68% din totalul deșeurilor municipale colectate.
Korosfoy Sandor, Manager proiect la Primăria Târgu Lăpuș, a vorbit despre elementele cheie care au făcut acest lucru posibil.

 • Au creat și implementat o strategie de gestionare a deșeurilor la nivel local, deoarecea cea la nivel național este depășită și nu ar fi putut obține rezultatele scontate prin aplicarea ei.
 • Există un plan local de gestionare a deșeurilor și un regulament de salubrizare, care a fost îmbunătățit constant. De la 1 ianuarie 2018 va fi posibilă colectarea deșeurilor pe 15 categorii, pentru care Primăria Târgu Lăpuș a identificat și soluții de reciclare.
 • O altă componentă importantă este serviciul de salubrizare propriu, pe care nu-și doresc să-l externalizeze pentru că pot pierde controlul asupra lui.
RECICLETA – un program ViitorPlus de economie socială, recunoscut la nivel European pentru soluția de colectare selectivă dezvoltată. În anul 2013, RECICLETA a câștigat marele premiu, la secţiunea de mediu a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute.

Noi înlăturăm lipsa de încredere. Dacă vine RECICLETA la tine poți să fii sigur că deșeurile nu se amestecă cu altceva, nu se duc la groapa de gunoi, noi valorificăm deșeurile. Aproape un sfert din costurile programului sunt susținute din valorificarea deșeurilor.” a subliniat Teia Ciulacu, Președintele ViitorPlus.

Câteva dintre rezultatele totale ale programului RECICLETA:

 • 420 de tone de deșeuri, în special hârtie, au fost colectate și reciclate.
 • Peste 6.300 de arbori au fost salvați de la tăiere.
 • 300 de scări de bloc, din sectorul 2, beneficiază de serviciul de colectare a hârtiei.
 • 200 de firme, majoritatea din sectorul 1, colectează activ deșeurile cu sprijinul cargo-tricicletelor.
 • Așadar, 30.000 de persoane beneficiază de sistemul de colectare cu cargo-triciclete conduse de persoane din grupuri vulnerabile.
 • De 2 ani de zile, RECICLEA colectează și PET-uri și doze de aluminiu.

De la an la an RECICLETA  a crescut, deși nu a avut susținere din partea autorităților, companiile au început să sprijine inițiativa. Cel mai recent partener al programului, care susține dezvoltarea în apr.2017 – mar.2018, este Kaufland România.

Omniasig Vienna Insurance Group colaborează cu RECICLETA pentru colectarea hârtiei de la sediile din sectorul 1. Compania a promovat constant în buletinele informative nevoia de reciclare și au observat cum angajații din celelalte sectoare colectează hârtia și apoi o aduc la unul dintre sediile din zona RECICLETA. În 3 ani, au colectat 4.628  kilograme hârtie, 700 kilograme carton și au salvat de la tăiere 80 de arbori maturi.
Vrancart SA folosește ca materie primă doar maculatură reciclabilă. Fabrica reciclează în prezent peste 30% din maculatura colectată la nivel național.
„Ateliere Fără Frontiere” testează, recondiționează și donează deșeuri din echipamente electrice și electronice. Au reușit să doneze 12.000 de calculatoare, imprimante, videoproiectoare pentru uz didactic în școli și grădinițe, pentru ONG-uri.
“Let’s Do It, România!” colectează haine, încălțăminte, rechizite ș.a. aproximativ 8 tone de materiale reutilizabile, pe care au început să le recondiționeze pentru a putea fi reutilizate.
Este ultimul an în care o parte din firme mai pot face sponsorizări deductibile
Odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, se schimbă și modul în care firmele din România puteau susține ONG-urile, adică fără niciun cost, prin direcționarea a 20% din impozitul pe profit, în cuantumul a 0,5% din cifra de afaceri.

Pentru că din anul 2018 impozitul pe profit va fi plătit de firmele cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, doar aceste companii vor mai putea deduce sponsorizările.

Dacă mai aveți sume disponibile în bugetul de sponsorizare pentru anul acesta, vă propunem ca una dintre opțiunile dvs. să fie ViitorPlus. Aici vedeți detalii despre rezultatele noastre de până acum, iar aici descărcați contractul de sponsorizare.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.