Râul din Sălaș va avea părinți. ”Adopta un râu” în Retezat

0

Râul din Sălaș va avea părinți 

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Școala Generală Sălașu de Sus, găsesc părinți responsabili pentru râul Sălaș, în rândul copiilor din Sălaș. Aceștia vor adopta, cu acte în regulă, râul Sălaș, începând cu data de 18 iunie 2014.

Raul Salas Aval

Pe porțiunea care trece prin centrul satului, râul va fi împărțit în tronsoane care vor fi date, prin tragere la sorți, echipelor de ”părinți adoptivi”. Echipele vor fi alcătuite din 2-3 copii preșcolari și școlari mici, îndrumați de către un membru semi-adult sau adult din comunitate.  Fiecare membru al echipelor va semna un angajament scris că va ave grijă de porțiunea sa de râu.

Despre râul Sălaș, Florina Crișan, coordonatorul proiectului, ne spune ”Dacă mergeți în Retezat, dinspre Ohaba de sub Piatră, veți vedea neapărat râul pe lângă care s-au statornicit primii locuitori  din Sălașu de Sus. În partea centrală, râul are un farmec aparte, fiind străjuit de sălcii plângătoare și de molizi frumos mirositori. Însă, dacă te uiți peste parapet, vraja dispare la vederea pungilor și pet-urilor”

”Cu ajutorul copiilor și al familiilor lor, vrem să creăm un curent pro-natura în zona Sălaș. În cadrul proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe, ne-am gândit să punem baza câtorva activități care să ajute la menținerea râului într-o stare acceptabilă. Proiectul care are obiective legate de dezvoltarea durabilă, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 128035 de euro.” spune Mihai Gligan,  președintele ARR .

 

Granturile SEE (EEA)

Prin granturile SEE, Islanda, Liechenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG- România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.ro,  www.facebook.com/rangeriidinromania.arr.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează