Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Râul din Sălaș va avea părinți. ”Adopta un râu” în Retezat

0

Râul din Sălaș va avea părinți 

Asociația Rangerilor din România (ARR) în parteneriat cu Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și Școala Generală Sălașu de Sus, găsesc părinți responsabili pentru râul Sălaș, în rândul copiilor din Sălaș. Aceștia vor adopta, cu acte în regulă, râul Sălaș, începând cu data de 18 iunie 2014.

Raul Salas Aval

Pe porțiunea care trece prin centrul satului, râul va fi împărțit în tronsoane care vor fi date, prin tragere la sorți, echipelor de ”părinți adoptivi”. Echipele vor fi alcătuite din 2-3 copii preșcolari și școlari mici, îndrumați de către un membru semi-adult sau adult din comunitate.  Fiecare membru al echipelor va semna un angajament scris că va ave grijă de porțiunea sa de râu.

Despre râul Sălaș, Florina Crișan, coordonatorul proiectului, ne spune ”Dacă mergeți în Retezat, dinspre Ohaba de sub Piatră, veți vedea neapărat râul pe lângă care s-au statornicit primii locuitori  din Sălașu de Sus. În partea centrală, râul are un farmec aparte, fiind străjuit de sălcii plângătoare și de molizi frumos mirositori. Însă, dacă te uiți peste parapet, vraja dispare la vederea pungilor și pet-urilor”

”Cu ajutorul copiilor și al familiilor lor, vrem să creăm un curent pro-natura în zona Sălaș. În cadrul proiectului Conviețuire durabilă om-natură în Retezat N și comunitățile limitrofe, ne-am gândit să punem baza câtorva activități care să ajute la menținerea râului într-o stare acceptabilă. Proiectul care are obiective legate de dezvoltarea durabilă, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 128035 de euro.” spune Mihai Gligan,  președintele ARR .

 

Granturile SEE (EEA)

Prin granturile SEE, Islanda, Liechenstein și Norvegia contribuie la reducerea discrepanțelor sociale și economice și la întărirea relațiilor bilaterale între țările beneficiare din Europa. Principalele arii de suport sunt protecția mediului și schimbările climatice, cercetare și școlarizare, societatea civilă, sănătate și tineret, egalitatea de gen, justiția și moștenirea culturală.

Pentru informații oficiale  despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org;
Pentru informații oficiale  despre Fondul ONG- România, accesați www.fondong.fdsc.ro

Pentru informații despre Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, accesați: www.repf.ro

Asociația Rangerilor din România, înființată în 1996, este o organizație neguvernamentală, apolitică, a cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.  www.ranger.ro,  www.facebook.com/rangeriidinromania.arr.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.