Răspuns la dezastru – Iarna 2012

0

Habitat for Humanity a demarat o campanie pentru a contribui la eforturile de înlăturare a consecinţelor dezastrului produs de căderea masivă de zăpadă din ultimele 10 zile.

Incepand cu data de 22 ianuarie 2012 si pana in prezent, un val de frig si caderi de zapada masive, provocate de influenta maselor de aer polar, provenind din regiunea siberiana, a afectat grav partea de sud – sud-est a Romaniei.

 • Populatia  afectata: in total, aproximativ 60.000 de oameni au fost afectati direct de aceste fenomene extreme. Numarul persoanelor fara adapost si al celor cu hipotermie severa, care au necesitat servicii medicale de urgenta, a depasit 1.000, iar, la data raportarii, numarul persoanelor decedate este de 74.
 • Efectele si eventualele pagube asupra locuintelor sunt inca greu de estimat, dat fiind faptul ca stratul de zapada este inca foarte gros, iar ciclul inghetului nu s-a incheiat. In principiu, acestea pot suferi diferinte forme de avarie.  Orice structura poate fi afectata cand sunt deficiente in proiectare sau in constructie (executie), desi s-a luat in calcul incarcarea la zapada. Acest lucru e influentat si de forma acoperisului, respectiv de panta de curgere. Probleme pot aparea, insa, si atunci cand zapada se topeste: pot aparea infiltratii la fundatie, ciclurile de inghet-dezghet afectand, de asemenea, nivelul de rezistenta, favorizand zonele de infiltratie pentru apa, in special in acoperis, pod si pereti.

 

Zone focus:

 1. VRANCEA: Aproximativ 40.000 de oameni din peste 50 de localitati sunt izolati de o saptamana.
 2. BUZĂU: Peste 23.000 de locuitori izolati, din 20 de comune.

 

Nevoie:

 • Inzapezirile asociate cu viscolul si gerul au afectat un numar impresionant de oameni, de ordinul zecilor de mii. Din cauza infrastructurii afectate (drumuri, cai de acces, servicii sociale, retele electrice) gradul de vulnerabilitate al comunitatilor a crescut pana la nivelul critic.
 • Familiile cele mai vulnerabile sunt in general familii din mediul rural, fara venituri stabile, batrani, familii cu multi copii sau persoane cu dizabilitati. De asemenea, casele situate la marginea comunitatilor sunt cele mai expuse.


Nevoia urgenta

 • Incalzire (epuizarea stocului de lemne)
 • Acces la electricitate (pana de electricitate prelungita)
 • Apa potabila (puturi inghetate sau retea publica inghetata)
 • Hrana
 • Unelte de dezapezire a caselor si a drumurilor de acces
 • Asistenta medicala
 • Medicamente

 

Nevoia post-dezastru

 • Pregatirea locuintei pentru eventualele inundatii cauzate de topirea brusca a zapezii
 • Remediarea pagubelor produse de variatiile de temperatura la structura casei si zidarie: infiltratii de apa, crapaturi, surpari.

 

Target:

 • Comuna Vintileasca (Vrancea) cu satele: Tănasari, Neculele, Bahnele, După Măgura, Stoichi – satele de mai sus sunt inca complet izolate, nu sunt cuprinse in campaniile existente, populatie saraca, nevoie urgenta de kit supravietuire pentru 1.200 de persoane, plus nevoie kit shelter pentru pregatire inundatii. Comuna  este situata în partea de sud-vest a judetului Vrancea, la granita cu judetul Buzau, cel mai apropiat oras fiind Ramnicu Sarat, care se afla la 67 km distanta.

 

Interventia HFHR are trei componente:

 • Aceasta nu este o interventie unica, ci este o interventie complementara
 • Ii ajutam pe oameni sa iasa de sub zapada, dar in acelasi timp ii ajutam sa inlature si sa previna consecintele inundatiilor sau dezastrelor viitoare

 

Kituri de urgenta:

–      Folie 20 mp

–      Saci pentru nisip

–      Banda Adeziva x 2

–      Lopeti

–      Pături 150 x 200

–      Manusi lucru căptuşite x 2

–      Lanterna / Sursa Lumina cu dinam

–      Lumânări

–      Chibrituri mari / aprindere foc

–      Sfoara nylon

–      Trusa Prim Ajutor

–      Ciocan + cutie cuie

–      Servetele umede, igiena personala

–      Galeata solida metalica 10 – 15 litri

–      Arzator Primus, butelii mici cu arzător deasupra

–      Cizme de cauciuc 2 mărimi diferite

–      2 bidoane 20 litri

–      Solutie pentru protectie documente, acte.

–      Vitamine efervescente + tablete

 

Modalitati de implicare:

 1. Donaţii sau sponsorizari in bani si/sau in materiale
 2. Suport logistic
 3. Voluntariat

 

Donatii:

– donatii on-line (tranzactie securizata);
– donatii prin transfer bancar in umratoarele conturi IBAN deschise la BRD Oradea:
RON: RO25 BRDE 050S V150 1751 0500;
USD: RO60 BRDE 050S V150 1778 0500;
EUR: RO39 BRDE 050S V251 4597 0500;

Alte detalii, aici

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează