Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

RAPORT: Serviciile de ingrijire la domiciliu-o sansa la viata demna pentru varstnicii din Romania

0

Peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, dar doar 0.23% dintre varstnici beneficiaza de aceste servicii.

Peste 81% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu s-au confruntat cu o cerere crescuta a serviciilor din partea persoanelor varstnice. Varstnicii nu isi cunosc drepturile si nu stiu ca pot beneficia de serviciile de ingrijire la domiciliu

image001

Reteaua SenioriNET publica Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice.

Conform Barometrului de opinie, peste 81% dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si peste 47% dintre autoritati s-au confruntat in ultimii doi ani cu o crestere acerba a numarului de solicitari/cereri de servicii de ingrijire la domiciliu din partea persoanelor varstnice si/sau a apartinatorilor acestora. Tot mai multi seniori solicita astfel de servicii, fie ca vorbim despre servicii de ingrijire la domiciliu din sfera medicala sau sociala.

image003Cu toate acestea, implicarea statului roman in sustinerea serviciilor pentru varstnici este in continuareextrem de redusa. Peste 80% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu declara ca in ultimii doi ani,autoritatile nu au dezvoltat servicii noi pentru persoanele varstnice. Mai mult, 85% dintre ONG-urile respondente nu au beneficiat de surse publice de finantare in anul 2013.

Peste 47% dintre furnizori considera ca varstnicii nu isi cunosc drepturile si nici nu stiu ca pot beneficia de servicii de ingrijire la domiciliu.

Cele 40 de organizatii neguvernamentale, coalizate in Reteaua SenioriNET si prezente in perioada 18 – 21 februarie la Sumuleu Ciuc, la Atelierul de Planificare strategica al retelei SenioriNET, semnaleaza urmatoarele aspecte ingrijoratoare legate de dezvoltarea domeniului ingrijirii la domiciliu:

–          In Romania exista un numar limitat de servicii oferite la domiciliu persoanei varstnice si doar un numar mic de comunitati au acces la aceste servicii;

–          Accesul la fonduri publice sau private este limitat si nu se pot dezvolta servicii noi;

–          Legislatia in domeniu si standardele de calitate nu sunt cunoscute la nivelul autoritatilor;

–          Fonduri publice limitate (sume foarte mici alocate din bugetele locale sau centrale) nu permit plata serviciilor la timp iar subevaluarea tarifului orar genereaza subplata muncii depuse in oferirea serviciului de ingrijire la domiciliu;

–          Instabilitatea legislativa afecteaza direct furnizarea serviciilor: nu exista metodologie pentru serviciile sociale de ingrijire.

Reteaua SenioriNET atrage atentia autoritatilor locale si centrale asupra necesitatii de a sustine serviciile adresate varstnicilor si propune o serie de recomandari privind asigurarea cadrului necesar dezvoltarii acestor servicii:

–          Introducerea unui sistem de externalizare a serviciilor pentru a creste competitia intre furnizorii de servicii;

–          Stabilirea unui cost mediu pe beneficiar;

–          Crearea unui departament sau formarea unei persoane din cadrul autoritatii publice locale care sa tina legatura cu ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu;

–          Initierea de proiecte comune in domeniul ingrijirii la domiciliu;

–          Introducerea unor facilitati in vederea promovarii si stimularii ingrijirii la domiciliu;

–          Crearea unei baze de date comuna cu furnizori de servicii de ingrijiri la domiciliu (publici si privati).

Documente disponibile: Barometrul de opinie privind colaborarea dintre ONG-urile furnizoare de servicii de ingrijire la domiciliu si autoritatile publice

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.