Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rangerii din România se întâlnesc la Retezat

0

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când a fost înființată, sâmbătă, 25 aprilie ac, Asociația Rangerilor din România (ARR) își adună membrii la Centrul de vizitare Nucșoara- Parcul Național Retezat

În 1995, un grup de entuziaști iubitori de natură a pus piatra de temelie a asociației, deși la acea dată nu existau rangeri în România și nici administrații de parcuri naționale și naturale. Cinci dintre acei membri fondatori vor fi mâine la Nucșoara.

Acum în asociație sunt înscrise aproape 200 de persoane. Cele mai multe sunt angajate la parcurile naționale și naturale din toate zonele României. Avem și 39 de membri de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Pentru mâine, au anunțat că vin la Nucșoara peste 40 de membri. Vor fi prezenți, printre alții, Mihai Gligan- președintele ARR și Florin Hălăștăuan- reprezentantul Europei în Federația Internațională a Rangerilor.

Cu ochii spre Retezat Foto Ciprian Costa Traila

Ce sunt rangerii?

Profesia ranger e de curând introdusă în Clasificatorul Ocupațiilor din România. Până atunci rangerii erau nominalizați ca agenți de teren, agenți ecologi și alte denumiri, dar fișa postului cuprinde tot ceea ce trebuie să facă un ranger, așa cum este stabilit la nivel internațional.

Sigla ARR-ROMÎntr-un parc național, rangerii au un rol foarte important. Pe teren, ei sunt ochii și urechile unei administrații de arii protejate. Pe baza informațiilor culese de ei, se iau deciziile de management ale Parcului” precizează Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat.

Rangerii sunt în prima linie în contactul cu publicul: ei informează turiștii, ghidează grupuri de vizitatori mari sau mici, iau parte la acțiuni de educare pe teren, la centrele de vizitare și la școli. Ei sunt, totodată, și un fel de Poliție a naturii, fiindcă au competența de a verifica respectarea regulilor parcului și a legislației de mediu” spune Mihai Gligan, președintele ARR.

Cursuri pentru rangeri

Ca să devină mai competente și eficiente,  22 de persoane dintre cele prezente mâine la Nucșoara, vor lua parte la un curs de instruire. Cursanții provin de la 18 arii protejate din România.

Detalii la adresa http://retezat.ro/index.php/noutati/evenimente/170-instruire-rangeri-parcuri.html

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.