Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PROIECTUL “GENERAŢII”, o punte intre generatii, prin facilitarea accesului voluntarilor varstnici la activitati derulate cu copii scolari

0

PROIECTUL “GENERAŢII”

Cu sprijinul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei derulam de 6 luni deja proiectul “Generatii”, in cadrul programului « Bursa Chance for Life ».

Proiectul creaza o punte intre generatii, prin facilitarea accesului voluntarilor varstnici la activitati derulate cu copii scolari, beneficiari ai Fundatiei Chance for Life.

Metoda de abordare intergenerationala, dezvoltata de peste 25 de ani de Fundația Principesa Margareta a României construiește punți de comunicare între generații, contribuind la valorificarea potentialului tuturor membrilor comunitatii.

Cu ajutorul acestui concept si a metodologiei specifice derulam Proiectul « Generatii », in cadrul programului « Bursa Chance for Life ».

Energia copiilor si experienta varstnicilor fac echipa buna si ceea ce rezulta este o comunitate mai puternica, ai carei membri se respecta si se ajuta reciproc, o comunitate in care nu exista discriminare pe baza de varsta, etnie sau provenienta sociala. Copiii invata sa respecte batranetea, gasesc in varstnici caldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodata, invata din experienta si povestile de viata ale seniorilor.

Varstnicii care participa in acest proiect ca beneficiari sau ca voluntari, uita de singuratate si se simt mai utili, mai activi, regasesc gustul de a trai, se molipsesc de pofta de viata a celor tineri. Inconjurati de energia, vitalitatea si afectiunea tinerilor, varstnicii se simt mai putin singuri si izolati, mai putin marginalizati si neglijati de catre cei din jur.

Copiii sunt mai intelepti, mai calmi si mai respectuosi. Contactul cu „bunicii adoptivi”, implicarea in activitati intergenerationale in cadrul comunitatii ii tin pe multi tineri departe de probleme precum drogurile, delincventa juvenila, absenteismul scolar. Totodata, copiii se bucura adesea sa afle povesti de viata, sa primeasca sfaturi si sa gaseasca uneori in batranul din fata lor un model de viata sau un mentor.

Copiii primesc de la varstnici afectiunea si caldura care adesea le lipsesc in familie din cauza unor parinti prea ocupati sau chiar absenti, fie pentru ca muncesc prea mult, fie ca sunt in imposibilitatea de a-i ajuta.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.