Proiectul de cercetare axat pe incluziune realizat de Shape Robotics și KinetoBebe își propune să revoluționeze terapia și educația prin tehnologie

0

Shape Robotics, lider în domeniul tehnologiei educaționale, a organizat o conferință de succes pentru a anunța parteneriatul revoluționar cu KinetoBebe, prima rețea de centre de reabilitare pediatrică din România. Acest proiect amplu de cercetare, cu o durată de trei ani, își propune să evalueze impactul integrării soluțiilor ed-tech în terapia copiilor cu nevoi speciale. În România, 25.929 elevi cu dizabilități sunt integrați în învățământul special și 42.235 elevi cu dizabilități în învățământul de masă. Acesti elevi și familiile lor au nevoie de sprijin, iar Shape Robotics și KinetoBebe sunt determinate să-l ofere.

Detalii ale Proiectului

KinetoBebe va aloca un spațiu dedicat într-unul dintre centrele lor de terapie, unde echipa Shape Robotics va implementa sistemul Thinken- Mobile STEAM Lab și va instrui terapeuții. 

Pe parcursul celor trei ani, acest proiect inovator va combina tehnologia cu metodele tradiționale de terapie pentru a îmbunătăți și inova abordările de tratament. Studiile recente indică faptul că integrarea copiilor cu nevoi speciale în mediile educaționale obișnuite poate stimula incluziunea socială și succesul academic.

Thinken include un cart mobil dotat cu display interactiv ajustabil, roboți educaționali multifuncționali, căști de realitate virtuală și augmentată, soluție AV, laptopuri și software adiacente, menite să sprijine incluziunea.

Echipa Shape Robotics a subliniat că soluția inclusivă Thinken poate fi implementată în instituțiile de învățământ din România prin intermediul programului de reducere a abandonului școlar (PNRAS). Conform datelor furnizate de Ministerul Educației, 883 de instituții de învățământ vor începe procesul de achiziție a soluțiilor digitale începând cu luna septembrie.

Mark Abraham, CEO al Shape Robotics, a declarat: „La Shape Robotics, angajamentul nostru față de cercetare și inovare este central în activitatea noastră, mai ales când poate avea un impact profund asupra societății. Suntem încântați de parteneriatul cu KinetoBebe, o organizație foarte bine dotată și pregătită să valorifice tehnologia noastră pentru a îmbunătăți considerabil procesele de dezvoltare și învățare pentru copiii cu nevoi speciale. Credem că societatea noastră trebuie să fie una incluzivă și sănătoasă, iar tehnologia noastră este concepută pentru a sprijini această viziune.”

Raluca Chișu, director al Consiliului de Administrație la KinetoBebe, a precizat: „În programul inițiat cu Shape Robotics, vom implica întreaga echipă a Centrului de Recuperare din partea de sud a Capitalei, care include 6 kinetoterapeuți, 2 psihologi și personal de asistență. Această inițiativă își propune să integreze proceduri pentru recuperarea a aproximativ 20 de copii pe lună cu diagnostice neurologice, ortopedice și sindrom de dezvoltare, punând accent pe abilitățile motorii și explorând utilizarea tehnologiei în dezvoltarea cognitivă. În plus, centrul desfășoară sesiuni de grup pentru copiii cu tulburări de spectru autist (TSA), iar noi credem că soluțiile digitale vor adăuga o valoare semnificativă în acest context.”

Obiective ale Proiectului

  • Integrarea eficientă a instrumentelor educaționale Shape Robotics în sesiunile zilnice de terapie.

  • Dezvoltarea de metodologii care să îmbunătățească atât reabilitarea cognitivă, cât și pe cea fizică.

  • Crearea unor experiențe educaționale favorabile interacțiunii și procesului de învățare între colegi.

Shape Robotics și KinetoBebe se angajează să progreseze în înțelegerea modului în care tehnologia poate îmbunătăți practicile terapeutice și rezultatele pentru copiii cu nevoi speciale. Provocarile imediat urmatoare ale partenerilor constau in: instruirea terapeuților și educatorilor pentru utilizarea noilor tehnologii; stabilirea unor metode riguroase de evaluare a progresului copiilor; necesitatea adaptării soluțiilor tehnologice pentru nevoile individuale; implicarea și educarea părinților pentru a sprijini utilizarea tehnologiei; asigurarea conformității cu reglementările și standardele de siguranță pentru copii. 

Prezentarea Demo 

În cadrul sesiunii de demo, echipa Shape Robotics a prezentat aplicația de programare Fable Blockly, adaptată nevoilor copiilor cu dislexie și deficiențe de vedere (Deuteronomalie, Protanopie, Tritanopie). Blocurile de comenzi din aplicație sunt însoțite de comenzi vocale și nuanțe specifice, ajutând astfel utilizatorii cu dislexie și deficiențe vizuale să programeze la fel ca ceilalți copii din clasă.

In vederea unei incluziuni cat mai usoare, specialistii recomanda testarea timpuria a copiilor, instruirea cadrelor didactice sa identifice elevii cu tulburari de invatare, dezvoltarea metodologiilor specifice de predare si implicare tehnologiilor asistive.  Echipa Shape Robotics a prezentat o serie de roboti programati sa ajute pacientii la distingerea emotiilor, sa faciliteze exersarea activitatilor motoriii fine, dar si  controlul postural al elevilor. 

De asemenea, reprezentantul Microsoft, Robert Pufan, a împărtășit realizările companiei în ceea ce privește software-ul, hardware-ul și AI, contribuind la incluziunea persoanelor de toate vârstele. 

http://aka.ms/Windows/AccessibilitySupport  

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/configuration/accessibility/ 

Elena Pasat, Vicepreședinte al Educației la Shape Robotics, a declarat: „În această călătorie, ne dorim să inspirăm și să atragem cât mai mulți aliați. Orice entitate care își dorește să împărtășească expertiza și tehnologia incluzivă este binevenită să se alăture acestui proiect. Împreună, putem face o diferență reală.”

La eveniment au participat reprezentanți ai companiilor Samsung, Lenovo, Microsoft, Google, Data Hub, precum și specialiști din educație și medicină. 

Despre Shape Robotics https://shaperobotics.com

Shape Robotics este o companie EdTech inovatoare, dedicată îmbunătățirii experiențelor educaționale prin intermediul tehnologiilor STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, and Mathematics). Cu un angajament de dezvoltare continuă în cadrul sectorului EdTech, Shape Robotics își propune să creeze instrumente cu caracter de transformare, care îmbunătățesc mediile educaționale și promovează învățarea incluzivă. Shape Robotics a instruit peste 50.000 de profesori, iar soluțiile lor sunt prezente în 27 de țări.

Despre KinetoBebe https://www.kinetobebe.ro : KinetoBebe este un lider în domeniul terapiei pediatrice, dedicat îmbunătățirii vieții copiilor cu nevoi speciale prin practici terapeutice inovatoare. KinetoBebe operează cel mai mare lanț de Centre de Recuperare Pediatrică din România, cu o experiență de 14 ani în terapia de recuperare neuromotorie pentru peste 20.000 de copii. Echipa KinetoBebe utilizează o metodă unică de abordare complexă și multidisciplinară a conceptului de recuperare pediatrică.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.