200 de specialiști din domeniul educației au fost invitați să participe la conferința “Bune practici în educația celor vulnerabili” (Sinaia, 23/24 octombrie 2015), în scopul de a prezenta lecțiile învățate din proiectele derulate și de a propune îmbunătățirea cadrului legislativ de desfășurare a programului „a doua șansă”.
Evenimentul este organizat de Asociația C4C – Communication for Community, în urma expertizei acumulate prin desfășurarea proiectului „Cu mic, cu mare, din nou la școală”, demarat în aprilie 2014, în cadrul programului A doua șansă” pentru reducerea și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii. În cadrul proiectului, 377 de adulți (majoritatea femei și mame), din 13 comunități din sudul țării, au absolvit ciclul primar. Ei au beneficiat de îndrumarea a peste 30 de cadre didactice și mediatori școlari, care au avut o contribuție esențială în participarea și succesul școlar al acestora.
<< Pentru echipa noastră a fost o perioadă de învățare accelerată, ocazie cu care am conștietizat că e necesar să lărgim conversația și să implicăm experți care se regăsesc la nivelul întregii țări. Acum știm că metodologia de organizare a programelor de tipul “A doua șansă” e necesar să fie regândită, adaptată realității din teren și în acord cu nevoile adulților care se reîntorc la școală. În egală măsură, acest eveniment reprezintă o ocazie de interogare autentică pentru a determina momentele în care pierdem copiii din școală, mai ales pe cei vulnerabili. Am adresat invitația de a participa tuturor acelor care sunt implicați în această activitate, care contează, cărora le pasă și ne dorim să fie prezenți în număr cât mai mare, pentru a fundamenta un document de poziție care să determine modificări de programe naționale în acest domeniu>>, a declarat doamna Daniela Vișoianu, reprezentantă a Asociației C4C- Communication for Community și președintă a Coaliției pentru Educație.
Programul „Conferinței de bune practici în educația celor vulnerabili” cuprinde prezentarea exemplelor de reușită și a studiilor relevante din proiectele derulate în cadrul domeniului „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”; sesiuni de lucru din perspectiva intervențiilor de diminuare a părăsirii de timpuriu a școlii, colectarea propunerilor pentru modificarea cadrului legislativ de organizare a programelor de tip a „A doua șansă”.
Proiectul “Cu mic, cu mare, din nou la școală” este desfășurat de Asociația C4C- Communication for Community, în parteneriat cu Inspectoratele Şcolare Județene din Gorj, Călărași și Prahova în perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015. Acesta și-a propus să inetrvină în reducerea și prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii prin programe de tip „A doua șansă” destinate adulților care au părăsit de timpuriu școala în Regiunile București – Ilfov, Sud – Muntenia și Sud – Vest Oltenia. Proiectul include și o campanie de informare pentru valorizarea educației, susținută de Coaliția pentru Educație.
Campania “În căutarea școlarilor pierduți”: https://youtu.be/PEMoXzdOCaM
website: www.4scoala.ro