Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiect de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Bazinul Ciucului de Jos

0

Începând cu data de 01 iunie 2014, Organizaţia GeoEcologică ACCENT a demarat proiectul cu titlul „Acţiuni de conservare a biodiversității și promovare a dezvoltării durabile a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”.

DSCF6816

Proiectul vizează Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos – SCI – ROSCI0007, aflat în custodia O.G. ACCENT. Situl a fost desemnat în 2007, care se întinde pe o suprafaţă de 2693 ha și este situat în zona sud-estică a judeţului Harghita suprapunându-se parțial peste ariile comunelor Sâncrăieni (satul Sâncrăieni), Sântimbru (satul Sântimbru), Sânsimion (satele Sânsimion şi Cetăţuia) și Tuşnad (satele Vrabia, Tuşnad Sat şi Tuşnadul Nou), și este traversat de râul Olt. Situl este foarte important din punct de vedere al ocrotirii unui număr mare de habitate şi specii de interes comunitar.

Proiectul își propune prin diferite activități atingerea următoarelor obiective:

  • Implementarea unor măsuri minime de conservare pentru menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor din Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin aplicarea unor măsuri minime de conservare cu implicarea directă a populației locale în vedera conștientizării acestora (restaurarea ecologică a unui braţ mort al râului Olt situat lângă localitatea Sânsimion – conform recomandărilor din Planul de Management al sitului vizat; activități de conșientizare de tip indoor și outdoor).
  • Creșterea capacității pentru un management eficient al Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos: prin instituirea și instruirea unei patrule de Rangeri (watchdog de mediu) responsabilă pentru aplicarea regulamentului intern de funcționare și implicit al Planului de Management al sitului vizat.
  • Promovarea prin exemple concrete a folosirii resurselor naturale regenerabile precum și creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile utilizării sursei regenerabile de energie solară: prin achiziționarea și amplasarea, în fiecare localitate din vecinătatea sitului, a câte un stâlp de iluminat ecologic care va funcţiona cu ajutorul energiei produse de panouri solare (fotovoltaice); prin activități extrașcolare (din cadrul celor 5 cluburi de ”Junior Rangers”).

Principalele rezultatele așteptate ale proiectului: conservarea unei porţiuni din originalul râu Olt prin restaurarea ecologică a unui braţ mort al râului Olt; realizarea a 2 poteci tematice și a infrastructurii adiţionale în vederea prezentării și promovării valorilor naturale existente în interiorul Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; creșterea gradului de informare și de cunoștințe al elevilor celor 5 cluburi de ”Junior Ranger” din comunele vizate cu privire la speciile şi habitatele protejate din interiorul sitului; participarea comunităților (rolul de watchdog) locale la asigurarea stării de conservare favorabilă a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos; Aplicarea regulamentelor interne de funcționare ale sitului Natura 2000 vizat; realizarea și diseminarea cu scop educativ de materiale informative (catalog și broșură); promovarea beneficiilor utilizării sursei regenerabile de energie solară pe termen lung; creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la beneficiile utilizării sursei regenerabile de energie solară.

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Costul total eligibil al proiectului este de 121.149,40 EURO, din care 108.271,22 EURO reprezintă contribuţia nerambursabilă a finanţatorului. Implementarea proiectului va începe la data de 01/06/2014 şi se va finaliza la data de 30/04/2016. Perioada de implementare a proiectului este de 23 luni.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.