Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programului național „STOP Hepatita” revine cu o nouă temă de discuție: Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te

0

Fundația „Renașterea” pentru Sănătate, Educație si Cultură a organizat joi, 28 aprilie 2016, la Reședința Ambasadorului Italiei la București, o nouă dezbatere în cadrul programului național „STOP Hepatita”, relansat la începutul acestui an, cu tema: „Hepatita C este acum vindecabilă. Informează-te, testează-te, tratează-te.”

Fundatia Renasterea_2

La dezbatere au fost prezente în jur de 30 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor din domeniul sănătății, autorităților și reprezentanți mass media. Au luat cuvântul:
• Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România
• Mihaela Geoană, Președinte al Fundației Renașterea
• Prof. Dr. Victoria Aramă – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”
• Conf. Dr. Cristian Gheorghe – Președinte al Comitetului de Gastroenterologie Român
• Dr Oana Cuzino
• Nicolae Bănicioiu, Deputat în cadrul Camerei Deputaților
• Marinela Debu, Președinte al Asociației de Pacienți cu Afecțiuni Hepatice

Excelența Sa Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România a deschis discuțiile din cadrul dezbaterii de joi și a salutat eforturile Fundației Renașterea și ale partenerilor săi pentru continuarea programului de informare, educare și prevenție a hepatitei în România. De asemenea, a felicitat implicarea tuturor reprezentanților în demersul de informare și eradicare al hepatitei C la nivel național.

Mihaela Geoană, Președinte al Fundației Renașterea a prezentat rezultatele programului STOP Hepatita, început în luna iulie, 2014: „STOP Hepatita este un program cu rezultate excelente, după doar doi ani de activitate. În prezent, cazurile de hepatită sunt subraportate si subdiagnosticate la nivel național, de aceea am încercat, în perioada 2014-2015, să transmitem toate informațiile necesare în rândul pacienților români printr-o amplă campanie de comunicare. În cadrul programului de informare, prevenție și educare am reușit să transmitem mesajele noastre către 300.000 persoane și cadre medicale, am testat alte 3.000, dintre care 10% au fost confirmate pozitiv. Până în prezent, din cei 2.700 de pacienți înscriși în programul de tratament, 1.000 sunt deja vindecați. În continuare ne vom concentra pe progresul din domeniul medical, dar și pe identificarea noilor tratamente pentru hepatita C”.

Prof. Dr. Victoria Aramă, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a prezentat mai multe informații despre răspândirea de moment a infecțiilor cu virusuri hepatice, dar și despre intențiile sistemului de sănătate român cu privire la acest virus: „Din păcate, pentru virusul hepatitic C nu există un vaccin eficient în acest moment. În România, prevalența infecțiilor cu virusul hepatitic C este mult mai mare decat în multe alte țări europene, iar mortalitatea în rândul pacienților este foarte mare în acest moment. Această infecție are o evoluție invariabilă în timp, de aceea este important să diagnosticăm precoce infecția. Pe termen scurt și lung ne propunem să tratăm un număr cât mai mare de pacienți și să limităm răspândirea infecției astfel încat să ajungem, la un moment dat, la eradicarea bolii.”

Conf. Dr. Cristian Gheorghe, Președinte al Comitetului de Gastroenterologie Român a adăugat: „Hepatita C este, de acum înainte, o boală vindecabilă. Să poți vindeca o boală cronică virală nu este deloc ușor, de aceea această situație este una excepțională în rîndul infecțiilor cronice virale.

Noile terapii reușesc acest lucru într-un mod impresionant. Rata de vindecare este foarte importantă pentru pacienți, dar, pe termen lung, această rată de vindecare este cu atât mai importantă pentru societate și pentru eradicarea derfinitivă a virusului.

Dr. Oana Cuzino a prezentat mai multe informații despre metodele de informare ale campanie de comunicare desfășurate în prezent: „Hepatita C este o boală extrem de perfidă pentru că nu prezintă semne foarte vaste, mai ales in faza acută care durează șase luni. Am încercat să dăm o altă dimensiune informării populației: până acum am colaborat punctual, prin acțiuni de informare pe blogul meu, oanacuzino.ro. Acesta a fost recent transformat în platforma doc.ro, platformă unde avem ca invitați foarte mulți experți din toate zonele medicale. Pentru că Hepatita C se numară printre bolile grave care au nevoie de mai multă comunicare, am dezvoltat microsite-ul doc.ro/hepatita-c, o comunitate unde încercam să informăm pacienții, dar și pe cei interesați de tot ce ține de această gravă afecțiune.”

Nicoale Banicioiu, Deputat în cadrul Camerei Deputaților a discutat mai mult despre aspectele legislative ale demarării programului „STOP Hepatita”: „Nu a fost deloc ușor ca această variantă terapeutică modernă să fie introdusă în România. Între 2014-2015 am fost martorii multor discuții în contradictoriu pentru că România nu avea cadrul legislativ necesar introducerii unui astfel de tratament inovator. În această privință, orgnizațiile de pacienți au jucat un rol benefic, ce a urgentat schimbările de care sistemul românesc avea nevoie. Am refăcut astfel încadrarea legislativă, am regândit legi și am încercat să aducem situația din țară la nivel cu cea europeana. Astfel, am reușit să introducem tratamente noi, inovatoare, dar la prețuri accesibile pentru statul român.”
Marinela Debu, Președinte al Asociației de Pacienți cu Afecțiuni Hepatice a adăugat: „România este una dintre țările ce reprezintă un exemplu frumos, pozitiv, pentru că am început să introducem acest tratament excepțional. Hepatita C nu este doar o simplă boală cronică, este o boală infecțioasă și trebuie să investim în tot ceea ce înseamnă hepatită, trebuie să mergem în rândul oamenilor și să îi descoprim pe cei infestați, să îi aducem lângă noi să se testeze, să ajungem să eradicăm această infecție din societate.”

Hepatita C este de acum vindecabilă!
Toate persoanele infestate cu virusul Hepatitei C au de acum o șansă în plus la vindecare. Următoarele activități din cadrul Programului Național „STOP Hepatita” se vor concentra pe comunicarea veștii importante: Hepatita C este acum vindecabilă! Programul va continua să transmită mesajele acestui demers asupra tipurilor de virusuri hepatice, prin sloganul: „Informează-te. Testează-te. Tratează-te.”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.