Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programul naţional de colectare selectivă a deşeurilor „Colţul Verde din şcoala mea” şi-a desemnat câştigătorii!

0

„Colţul Verde din şcoala mea”, cel mai mare program naţional de colectare selectivă a deşeurilor, destinat instituţiilor de învăţământ preuniversitar, şi-a desemnat câştigătorii! 

Asociaţiile Recolamp şi ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, anunţă   câştigătorii programului naţional de colectare selectivă a deşeurilor, denumit „Colţul Verde din şcoala mea”.

În cadrul acestui concurs au avut posibilitatea să participe atât cele 600 de instituţii de învăţământ înscrise în prima etapă a proiectului cât și celelalte şcoli şi licee din România care au dorit să ia parte la acest program.

Dacă în prima etapă a concursului au fost premiate 35 de şcoli din România, ai caror elevi au  construit cele mai ingenioase puncte de colectare selectivă a deşeurilor, cea de-a doua etapă a programului  şi-a propus să dea utilitate acestor Colţuri Verzi.

Astfel, la finalul fiecarei luni de colectare, aprilie, mai si iunie, au fost premiate şcolile care au colectat şi predat cele mai mari cantităţi din cele două categorii de deseuri – DEEE-uri şi surse de iluminat (becuri şi tuburi fluorescente).

La categoria DEEE-uri, în toate cele trei luni de concurs, cumulat, câştigătorii sunt:

Locul I – Colegiul CD Nenitescu din Baia Mare care a predat3629 kg

Locul II – Scoala Generala nr. 1 din Motru, judetul Gorj  cu1819 kg

Locul III – Scoala Nationla ’’ Oprea Iorgulescu’’ din Campulung Muscel, judetul Arges care a predat  1755.5 kg.

 

La categoria deşeuri din surse de lumină:

Locul I – Scoala cu clasele I-VIII Nr. 7  din Timisoara, judetul Timis cu120 kgpredate

Locul II – Scoala cu clasele I-VIII „M.R. Paraschivescu” din Zimnicea, judetul Teleorman cu85 kg

Locul  III – Colegiul Tehnic „Napoca”  din Cluj Napoca, judetul Cluj cu38 kg.

 

Conform regulamentului, în urma tragerii la sorţi, efectuată în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii organizatoare, Recolamp si ECOTIC şi a unui notar public, au mai rezultat câte trei unităţi de învăţământ premiate.

Aşadar, la categoria deşeuri din surse de lumină, câştigătorii a câte 2500 de puncte fiecare sunt:

Şcoala cu clasele I-VIII din Câmpeni, judeţul Alba,  Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă

din Sibiu şi  Şcoala cu clasele I-IV din Cucorani, judetul Suceava.

La categoria DEEE-uri, instituțiile de învățământ care primesc câte 2500 de puncte sunt:

Şcoala de Arte şi Meserii din Băiut, judeţul Maramures,  Şcoala nr.153 şi Scoala nr.4, ambele din Bucureşti.

Per total, în perioada 15 martie – 15 iunie 2012, instituţiile de învăţământ preuniversitar participante la proiect au predat 27713 kg deşeuri electrice şi electronice (DEEE-uri) şi  189 kg deşeuri de surse de iluminat (becuri şi tuburi fluorescente).

“Programul s-a bucurat de un mare succes, din punct de vedere al conștientizării şi implicării copiilor în colectarea selectivă a deşeurilor. Gradul de interes a fost ridicat. Într-o eră în care consumul a crescut foarte mult, în care materiile prime şi energia sunt tot mai puţine, se simte nevoia educării de la vârste mici în spiritul reducerii, reutilizării şi reciclării. Copiii sunt întotdeauna cel mai bun mecanism prin care se mișcă lucrurile. Deschişi, sensibili şi optimişti, ei ne arată că se poate, ne conving că nu trebuie să renunţăm. Alături de părinţi şi profesori, cei mici

 ne-au demonstrat că se poate. Prin puterea exemplului sperăm să-i inspire şi pe cei din jurul lor. Multumim tuturor participanţilor şi, pe această cale, transmitem sincere felicitări câştigătorilor!”  a declarat Roxana Șunică, DirectorMarketing Recolamp.

Câştigătorii acestui program sunt premiaţi cu aparatură electronică în valoare totală de aproximativ 10.000 EURO. Astfel, fiecare instituţie de învăţamânt câştigătoare va avea posibilitatea să îşi aleagă de pe www.transformatorul.com echipamentele de care are nevoie în activitatea didactică.

„Grija pentru protejarea mediului înconjurător şi valorificarea resurselor reprezintă o prioritate a Asociaţiei ECOTIC. Prin acest proiect, ECOTIC și RECOLAMP au continuat în şcoli seria campaniilor de conştientizare a problemelor de mediu cu componentă practică de colectare selectivă. Implicarea cadrelor didactice coordonatoare şi a părinţilor alături de elevi este importantă din perspectiva schimbării mentalitaţii şi a obiceiurilor generaţiilor care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru un mediu curat. Felicit toate şcolile participante şi le multumesc atât celor mici cât şi profesorilor şi părinţilor pentru faptul că au înțeles importanța colectării selective şi pentru implicarea  cu responsabilitate în acest program”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.

Deşeurile colectate de şcolile participante au fost ridicate cu titlu gratuit de către asociaţiile organizatoare cu ajutorul colectorilor autorizaţi cu care acestea au contracte, iar toate echipamentele uzate strânse în cadrul acestui program vor fi reciclate conform dispozițiilor legale.

 

Despre Recolamp

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Narva, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de surse de lumină, colectarea şi reciclarea becurilor economice şi a tuburilor fluorescente arse, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

www.recolamp.ro

 

Despre Ecotic

În aprilie 2012 ECOTIC a împlinit 6 ani de când a fost constituită ca organizaţie de preluare a responsabilităţilor de colectare și reciclare a deșeurilor electrice și electronice ale producătorilor. A fost prima organizaţie de acest gen apărută în România. ECOTIC a desfăşurat, împreună cu autorităţile centrale şi locale, peste 50 de proiecte pilot şi campanii de informare şi constientizare, atât în mediul urban cât şi în mediul rural, campanii care au avut, în acelaşi timp, ca obiectiv si colectarea DEEE din gospodăriile populaţiei.

www.ecotic.ro

Mai multe detalii despre concurs și premii, Regulamentul Oficial şi alte instrucţiuni de participare puteți găsi  pe  platformele www.coltverde.ro/cvsm și pe www.transformatorul.com  precum și accesând contul de Facebook „Colțul Verde din școala mea”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.