Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Programul CinEd va ajunge anul acesta în 10 oraşe din România

0

CinEd – European Education for Youth, un proiect extins de educație cinematografică pentru elevii din Europa, se lansează anul acesta în România si va fi implementat de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo. Primele 10 orașe care vor beneficia de programele proiectului sunt București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești, Roman.

Cea mai fericita fata din lume (Romania,2009)

Pe 8 aprilie va avea loc la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT, conferinţa de presă pentru lansarea oficială a proiectului, însoţită de o demonstraţie a platformei online de unde profesorii vor putea descărca filmele din colecţia CinEd pentru anul acesta, precum și o serie de materiale pedagogice concepute să vină în sprijinul implementării educației cinematografice în școli.

Tot la începutul lunii aprilie, vor avea loc sesiuni de formare pentru profesorii doritori să ia parte la proiectul CinEd şi să organizeze proiecţii pentru elevi. Cadrele didactice vor putea să îşi creeze conturi gratuit pe platformă pentru a avea acces la resursele educaționale și la catalogul de filme, astfel încât un număr cât mai mare de elevi din România să își poată dezvolta o nouă perspectivă de-a privi şi înţelege filmele de artă, devenind spectatori activi, cu viziuni critice.

Catalogul de filme a fost realizat în urma unor întâlniri şi sesiuni de lucru la care au participat toţi partenerii CinEd (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) și include anul acesta 11 lungmetraje şi 3 scurtmetraje de diferite genuri, pentru elevi de toate vârstele, majoritatea premiate în festivaluri internaționale.

Filmele din catalogul CinEd sunt: Pierrot Le Fou / Pierrot Nebunul (regia Jean-Luc Godard, Franța, 1965), Rentrée des classes / Prima zi de școală (Jacques Rozier, Franța, 1956), Open the Door / Deschide uşa (Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Franţa, 2006), Petite lumière / Luminiţa (Alain Gomis, Franţa, 2003), El espíritu de la colmena / Spiritul stupului (Víctor Erice, Spania, 1973), En construcción / În construcţie (José Luis Guerín, Spania, 2001), Il Posto / Postul (Ermanno Olmi, Italia, 1961), L’intervallo / Intervalul (Leonardo di Costanzo, Italia, 2012), O Sangue/ Sângele (Pedro Costa, Portugalia, 1989), Uma Pedra no Bolso / Un sâmbure de îndoială (Joaquim Pinto, Portugalia, 1988), Podslon / Adăpost (Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), Problemat s komarite i drugi istorii / Problema ţânţarilor şi alte povestiri (Andrey Paounov, Bulgaria, 2007), iar din România, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (Cătălin Mitulescu, 2006) și Cea mai fericită fată din lume (Radu Jude, 2009).

Podslon (Bulgaria, 2010)

Toate filmele din colecţia CinEd vor fi disponibile într-o varietate de formate care vor putea fi proiectate în spaţii diverse – de la cinematografe cu standarde profesioniste, la săli cu echipament minimal sau în sala de clasă.

În cursul săptămânii „Şcoala Altfel“, între 18 – 22 aprilie, vor fi organizate proiecții pentru elevi. Programul complet al acțiunilor va fi anunțat în curând.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză și susținut de programul Europa Creativă/Media al Uniunii Europene.

CinEd este un proiect implementat în România de Asociaţia Culturală Macondo şi Societatea Culturală NexT cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Institutului Francez din Bucureşti.

CinEd este un program de educaţie cinematografică recomandat de Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

Parteneri media: Decât o Revistă, România Pozitivă, Intuitext, Didactic.ro, CinemaRX, All About Romanian Cinema, SUB25, LiterNet, SuntParinte.ro, Iqool, TeenPress, Clopotel.ro, ExamenulTău.ro.

Pentru informații suplimentare, ne puteţi scrie la:
cined.macondo@gmail.com – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani
cined@nextproject.ro – pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.