Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prioritățile organizațiilor de Mediu din România și coalizarea sectorului ONG

0

România se înscrie între țările în care în 2017 au crescut tendințele de restrângere a democrației și a spațiului civil, aflându-se printre țările UE precum Ungaria, Bulgaria și Polonia. Consecutiv, se apreciază că funcționarea, imaginea și activitatea în general a organizațiilor neguvernamentale au avut drastic de suferit. Concluziile au fost prezentate în cadrul conferinței Priorități de Mediu în România și Coalizarea sectorului ONG, ce a avut loc vineri, 28 septembrie la București.

Datele sunt extrase din Raportul privind Indexul de Sustenabilitate a Societății Civile în Europa Centrală și de Est și Eurasia (acoperind situația din 2017), care a fost publicat luna aceasta de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Modificările legislative menite să îngreuneze sau descurajeze activitatea ONG-urilor, limitarea surselor de finanțare, acuzațiile publice privind ONG-urile într-un efort de discreditare a întregii societăți civile, slăbirea relațiilor cu Guvernul, limitarea accesului la dezbateri și întâlniri publice și ignorarea solicitărilor organizațiilor neguvernamentale de către autorități, sunt doar câteva dintre aspectele subliniate în cadrul conferinței și cu care ONG-urile trebuie să se lupte.

Organizațiile din sectorul de mediu din România și experți în politici publice, sănătate și dezvoltare durabilă au analizat principalele probleme cu care se confruntă în momentul de față, iar acestea au fost listate astfel:

  • problema calității aerului și efectele asupra sănătății oamenilor;

  • problema gestionării deșeurilor, a gropilor de gunoi și a transparenței sistemelor de monitorizare și raportare;

  • problema conservării ariilor protejate din România și excluderea ONG-urilor din rândul administratorilor de arii protejate;

  • educația pentru dezvoltare durabilă

  • apărarea democrației și a imaginii organizațiilor neguvernamentale în spațiul public.

Pe toate aceste teme organizațiile prezente s-au angajat să formeze grupuri de lucru și să continue munca de monitorizare, evaluare si raportare, precum să și găsească noi soluții și propuneri de politici publice, care să ajute la deblocarea problemelor abordate.

Conferința a avut loc în cadrul proiectului Politici Publice pentru Dezvoltare Durabilă, derulat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman Competența face Diferența.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.