Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PRIMUL STUDIU despre Responsabilitatea Corporativă în România ca instrument strategic

0

PRIMUL STUDIU despre Responsabilitatea Corporativă în România ca instrument strategic şi parte a modelului de business

Mai mult de jumătate dintre proiectele de responsabilitate socială corporativă din România nu depăşesc ca valoare medie 10.000 EUR

Jumătate dintre companii consideră că în 2013 nivelul bugetului pentru proiecte sociale este similar cu cel din 2012

Cele mai multe companii private au ca focus pentru CSR proiecte de educație şi sănătate

Responsabilitatea socială corporativă (CSR) începe să împrumute din dinamismul domeniului de la nivel mondial, pe măsură ce companiile româneşti şi executivii devin mai conştienti de relevanţa acestuia pentru diferenţierea companiilor, conform studiului Tendinţe şi realităţi CSR în România, realizat de CSRMedia.ro şi Ernst & Young România. Astfel, 78% dintre respondenţi au declarat că firma pe care o reprezintă are o strategie dedicată CSR-ului, în timp ce 67% dintre ei consideră că interesul general pentru CSR a crescut în ultimele 12 luni. În sprijinul aceleiaşi idei, mai mult de 3/4 dintre companiile care au răspuns spun că au un buget dedicat anual acţiunilor CSR. Dintre acestea, jumătate spun că nivelul bugetului în 2013 este similar cu cel din 2012, în timp ce doar 16% dintre companii au marcat o creştere între 5-10%. În ceea ce priveşte sumele alocate, 66% dintre respondenți au declarat că valoarea medie a unui proiect CSR nu depăşeşte 10.000 EUR.

Chiar dacă implicarea în CSR a fost o practică iniţiată de filialele companiilor multinaţionale, care o au ca parte a valorilor lor, ea nu mai este de mult timp un concept abstract pentru companiile din România. Pasul următor este acum ca ea să devină o arie stategică pentru cât mai multe companii private româneşti şi pentru instituţiile de interes public. Faptul că 41% dintre respondenţi sunt lideri de companie sau membri în consiliul de administraţie, iar 82% dintre companii au liderii organizaţiei implicaţi activ în eforturile de CSR, arată clar importanţa pe care aceştia o acordă responsabilităţii sociale corporative.” Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young România

Studiul vine în sprijinul tuturor factorilor de decizie din companii, în condiţiile în care responsabilitatea socială corporativă devine treptat o componentă importantă a strategiilor de afaceri. Această nu mai intră în sarcina strictă a unei persoane (sau a unui departament) ci se extinde către liderii de la toate nivelurile, concomitent cu creşterea importanţei dialogului cu stakeholderii atât interni, cât şi externi ai companiilor. Vorbim practic de adoptarea unui model de afaceri responsabil social atât faţă de proprii angajaţi, cât şi faţă de parteneri, clienţi, autorităţi sau comunităţi. Suntem martorii unei perioade în care o companie nu mai este evaluată doar după profitul realizat ci şi după modalităţile prin care o parte a acestuia se întoarce în societate, altfel decât sub formă de taxe şi impozite.George Carpov, consultant CSRMedia.ro

 Studiu_Tendinte_Realitati_CSR_CSRmedia.ro_Ernst&Young_2013

Studiul realizat de CSRMedia.ro şi Ernst & Young România are la bază un chestionar aplicat în perioada 10 aprilie – 10 mai 2013. Acesta este primul studiu dedicat domeniului CSR din România privit ca instrument de poziționare strategică şi a avut ca respondenţi mai ales reprezentanţi de companii care au activităţi CSR. În raport se analizează răspunsurile a 77 de manageri de top şi specialişti din domeniu în legătură cu proiectele iniţiate şi derulate în domeniul responsabilităţii corporative în anul 2012 şi perspectivele CSR-ului în perioada următoare. 54% dintre aceste companii au venituri de peste 10 mil EUR.

Mai multe detalii legate de rezultatele studiului pot fi găsite AICI.

 Infografic CSR (16)

Infografic CSR (20)

Infografic CSR (22)

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167,000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 24.1 miliarde dolari în anul 2012. Reţeaua noastră este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajută să le acordăm clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 450 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet: www.ey.com.

 

Despre CSRMedia.ro

CSRmedia.ro este o platformă online de informare şi promovare a valorilor civice şi a acțiunilor de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR). Echipa CSRmedia.ro a realizat, recent, prima gală dedicată exclusiv domeniului CSR – Romanian CSR Awards 2013 (www.csrawards.ro) – competiție în cadrul căreia au fost premiate cele mai bune proiecte de CSR realizate în anul 2012 de companiile româneşti. În cadrul platformei CSRmedia.ro a fost înglobată şi  Harta CSR (www.hartacsr.ro), primul instrument din România care permite elaborarea de statistici şi analize privind investițiile companiilor în comunitățile în care activează. Misiunea CSRmedia.ro vizează mobilizarea companiilor, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor şi a cetățenilor pentru a se implica activ şi responsabil în dezvoltarea durabilă a comunității.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.