Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primul site din România cu informații specializate complete despre boala pneumococică

0

Vaccinpneumococic.ro – primul site din România cu informații specializate complete despre boala pneumococică

dreamstime_m_20192392-450x350

Fundația Prețuieste Viața, în calitate de lider al Coaliției pentru o Nouă Prevenție – CNP 2013, lansează site-ul www.vaccinpneumococic.ro, portalul cu informații complete, sfaturi și noutăți despre boala pneumococică și rolul vaccinării. Website-ul oferă publicului larg informații detaliate și avizate de către medici și psihologi, cu privire la principalele beneficii ale vaccinării în general si ale vaccinării pneumococice în particular, precum și despre miturile vehiculate despre vaccinare în spatiul public. Vor putea fi accesate secțiunile: Despre vaccinare, Vaccinare pneumococică, Bebeluși sănătoși, Întreabă medicul și Noutăți.

Lansarea portalului reprezintă o etapă importantă a campaniei „Coaliția pentru o nouă prevenție”, prima inițiativă completă de educare și informare cu privire la prevenția bolilior pneumococice, dublată de un puternic demers în vederea actualizării schemei naționale de imunizare prin includerea vaccinării împotriva bolilor pneumococice.

Potrivit datelor oficiale, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global la copiii cu vârste sub 5 ani, dintre bolile prevenibile prin vaccinare[1]. În România, 1 din 5 copii cu vârsta până într-un an care ajung la medicul de familie sau în spital suferă de o boală potenţial pneumococică[2], în timp ce rezistenţa pneumococului la antibiotice este în creştere[3]. Provocate de o bacterie numită Streptococus pneumoniae, bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite şi pot provoca sechele grave în rândul copiilor care au suferit un episod de boală, precum retard mintal, tulburări de comportament, tulburări de vedere şi auz, şi nu în ultimul rând epilepsie.

În acest moment, doar 2% dintre copiii României au parte de vaccinare împotriva bolilor pneumococice, principala barieră în acest sens fiind prețul[4] și faptul că vaccinul nu este compensat/oferit gratuit (71%).

În țările în care au fost introduse, vaccinurile au redus incidenţa bolilor infecţioase, salvând milioane de copii anual în întreaga lume. Incidenţa multor boli, precum rujeola, variola, poliomielita, a fost dramatic redusă[5] datorită introducerii vaccinurilor în programele naționale de vaccinare.

În țările care au pus în aplicare vaccinarea pneumococică de rutină a copiilor, în cadrul unui program național de imunizare, incidenţa bolii pneumococice s-a redus în mod constant și substanțial[6].

Mai multe informații puteți găsi accesând www.vaccinpneumococic.ro.

 

Despre CNP 2013

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) este o campanie iniţiată şi susţinută de mai multe ONG-uri care îşi propun să militeze pentru dreptul copiilor din România de a beneficia de un program de prevenţie a bolilor penumococice, cauza de mortalitate numărul 1 în lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, potrivit OMS. Coaliţia intenţionează să desfăşoare o amplă campanie de informare a publicului larg, a medicilor şi a autorităţilor din România cu privire la riscurile şi costurile absenţei unui program de prevenţie a bolilor pneumococice, având ca obiectiv crearea primului program naţional de imunizare care să cuprindă şi vaccinarea pneumococică în România.

 


[1] WHO Global Immunization Vision and Strategy, April 2005 http://www.who.int/immunization_monitoring/burden/estimates_burden/en/index.html

[2] Studiu “Incidenţa infecţiilor pneumococice la  copii cu vârsta între 0-5 ani, în sistemul de sănătate din România”

[3] Studiu „Streptococus Pneumoniae Nasopharyngeal Colonization in Children in Braşov, Central Romania“, Falup-Pecurariu et al

[4] Studiul „International pediatric pneumococcal vaccination“ realizat online de Ipsos Healthcare pe 741 medici de familie şi medici pediatri din 8 ţări (Polonia, Slovacia, Cehia, Romania, Rusia, India, Lituania, Estonia) în perioada 30 octobrie – 14 decembrie 2012.

[5] Andre FE et al. Vaccination greatly reduces disease, disability, death and inequity worldwide. Bulletin of the World Health Organization 2008; 86: 81 1-160; International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies. Annual Report 2008, Global measles and polio initiative. http://www.ifrc.org/docs/appeals/annual08/MAA0003208ar.pdf.

[6] World Health Organization. Weekly Epidemiological Record, 24 OCTOBER 2008, No. 43, 2008, 83, 385-392, http://www.who.int/wer.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.