Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Primele structuri de economie socială din cadrul proiectului „Întreprinderi sociale responsabile” au devenit operaționale

0

360° wellness, Xtra Car Center și RPM AutoCenter sunt primele structuri de economie socială operaționale, înființate în cadrul proiectului „Întreprinderi sociale responsabile”, destinate promovării incluziunii sociale și integrării pe piața muncii a persoanelor provenind din medii defavorizate. Acesta este implementat de Consiliul Judetean Ilfov, alături de Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Fundația Creștina Rhema și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Derulat în două regiuni de implementare (București-Ilfov și Centru), proiectul va crea un număr de 72 de locuri de muncă, 48 dintre acestea fiind ocupate de persoane vulnerabile.

Clubul 360° wellness este dezvoltat de Asociația pentru Inovare Socială (ONG nou înființat în cadrul proiectului) și promovează un stil de viață sănătos, dedicat celor care doresc să găsească echilibrul perfect între sănătatea corpului și cea a minții. Clubul 360° wellness este deschis în zona Timpuri Noi, pe strada Logofǎt Tautu, nr. 66 ṣi pune la dispoziția membrilor săi pachete diverse de masaj (terapeutic, aromatherapy) și cosmetică (presoterapie, electrostimulare, microdemoabarziune). Un corp sănătos și frumos presupune tonifierea sa, pachetele incluse în oferta centrului acoperind o gamă variată de activități: body&mind (yoga, stretching, pilates, mobility), cardio fitness (aerodance, aerobic 360, fitness), spinning, kangoo jumps. Dimensiunea socială vine să completeze calitatea serviciilor oferite, avantajul competitiv fiind generat de promovarea egalității de șanse și a incluziunii sociale a femeilor pe piața muncii. Astfel, în cadrul clubului, au fost angajate 8 femei, acestea fiind sprijinite și asistate și în procesul de dezvoltare profesională și personală.

Deoarece unul dintre obiectivele organizației este reintegrarea în muncă și societate a tinerilor defavorizați, Fundația Creștină Rhema a înființat două structuri de economie socială care furnizează servicii de reparații auto. Cele două service-uri pun la dispoziția clienților metode moderne, eficiente și rapide de diagnostic și depanare auto. Structurile de economie socială au început să atragă și vor menține o bază de clienți fideli prin oferirea unor servicii de calitate la prețuri aliniate pieței. Toți cei 14 angajați, 10 dintre aceștia provenind din grupuri vulnerabile, participă la cursuri de instruire în domeniul mecanic. Această specializare le va facilita furnizarea unor servicii superioare, în special în industria auto, unde onestitatea și încrederea sunt esențiale.

Integrarea celor două SES-uri service auto din Livezeni (www.serviceautomures.ro) și Sântana de Mureș (www.mecanicautomures.ro) are loc la nivel de transferabilitate al know-how-ului si ghidurilor de bune practici din domeniul sustenabilitatii structurilor economiei sociale.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.