Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima regizoare romă din România dedică premiul TIFF comunității Pata Rât din Cluj-Napoca

0

Alina Şerban, actriță, regizoare, a câștigat cu “Bilet de iertare” mențiunea specială în cadrul competiției pentru cel mai bun scurtmetraj la Transilvania International Film Festival.

Alina Șerban este prima femeie romă regizoare de teatru și film din România şi reprezentanta României la Cannes in 2018 cu pelicula “Singură la nunta mea”.

Regizoarea a dedicat premiul TIFF comunităţii Pata Rât din Cluj-Napoca.

Activiștii pentru drepturile romilor Linda Greta Zsiga și Alex Fechete, care reprezintă comunitatea Pata Rât din Cluj-Napoca, au ridicat mențiunea specială a juriului Zilelor Filmului Românesc, acordată scurtmetrajului “Bilet de iertare” regizat de Alina Șerban în cadrul ceremoniei de premiere ce a avut loc duminică, 9 august.

Linda Greta Zsiga a citit discursul în care Alina Șerban a dedicat premiul oamenilor din Pata Rât, în speranța ca în viitorul apropiat ei să fie relocați și integrați în societate.

Ea a mulțumit echipei și tuturor celor care au făcut posibilă realizarea scurtmetrajului, precum și celor care vor sprijini în continuare demersul ei artistic de a spune povești din perspectivă feminină romă.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” prezintă povestea unor sclavi romi.

Termenul de “iertare” era folosit în timpul sclaviei și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

Discursul a subliniat că trecutul sclaviei romilor în Țările Romane, de care ne despart numai 164 de ani, are încă ecouri în prezent: „Clujul divers cultural și civilizat menține și tolerează de zeci de ani segregarea etnică și ura împotriva săracilor la Pata Rât.”

În 2010, romii de pe strada Coastei din Cluj, aproximativ 300 de oameni, au fost obligați de forțele de ordine, la ora șase dimineața, să își părăsească locuințele şi au fost deportați la groapa de gunoi Pata Rât de la marginea oraşului.

Din cele 76 de familii evacuate forțat, doar 40 au primit un acoperiș deasupra capului, restul de 36 fiind lăsate sub cerul liber la -17 grade

Activiști locali au arătat în multe documentare și proiecte artistice cum e să trăiești lângă groapa de gunoi a oraşului.

Activista Linda Greta Zsiga a transmis la final mulțumirile Alinei Șerban către TIFF pentru premiu și ocazia importantă de a fi împreună, din iubire de film, și de a afla, din perspectivă diversă, despre oamenii de lângă noi.

Alina Șerban a fost prezentă cu o dublă premieră la TIFF 2020: avanpremiera lungmetrajului “Gipsy Queen” în România (ficțiune, 2019, r. Hüseyin Tabak), în care este protagonistă, și premiera scurtmetrajului “Bilet de iertare”, debutul ei în regie de film.

“Bilet de iertare” a fost înscris în competiția de scurtmetraj de la TIFF, cât și la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.