Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima Grădină Socială BIO din România- Un Model de Agricultură Susţinută de Comunitate

0

Grădina bio AMURTEL din localitatea Poieni, jud. Buzău a dezvoltat un nou model de întreprindere agricolă bazat pe sistemul agriculturii susținute de comunitate.

În zonă, mulți fermieri mici s-au retras deja din agricultură, pentru că le este imposibil să concureze cu producătorii la scară mare. Supermarketurile corporațiilor și distribuitorii oferă prețuri mici pentru volume mari de producție ce nu acoperă costurile de producție pentru fermierii mici, făcând astfel imposibilă supraviețuirea lor prin agricultură convenținală – exceptându-i pe „moșierii” bogați ce dețin proprietăți mari.

gradina eco

Ce înseamnă agricultură susţinută de comunitate?

Modelul promovat de AMURTEL creează parteneriate directe cu consumatorii urbani, eliminând intermediarii.
Legumele cultivate în sistem bio ajung la clienţi din Bucureşti, iar veniturile obţinute sunt îndreptate spre două centre sociale din judeţul Buzău.

Principiul grădinii sociale funcţionează astfel – oameni din mediul urban cumpără produsele, câştigând sănătate, dacă mănâncă bio, dar, în acelaşi timp, beneficiari ai acestei activităţi sunt şi alţi oameni, cei din comunitatea în care se află terenul unde se cultivă legumele şi zarzavaturile.

Genul acesta de solidaritate între consumatori şi producători este aplicat şi în grădini sociale din Franţa. O comunitate mică, în care nu există locuri de muncă, are şansa de a-şi câştiga pâinea din vânzarea produselor bio.

Cum funcționează o gradină socială?

Consumatorii semnează un contract de parteneriat prin care primesc un coș lunar de legume organice de sezon, la un preț rezonabil de producție.
Iar în contul acestui contract beneficiază într-un sezon, adică din aprilie până în decembrie, în fiecare săptămână, de câte un coş plin cu tot felul de bunătăţi de la grădina din Poieni. Nu mai puţin de 40 de coşuri, în total.

Astfel, consumatorii nu sunt angajați într-o simplă tranzacție comercială, ci sunt într-o relație de solidaritate cu ferma. Strânsa comunicare prin newsletteruri de știri săptămânale, posibilitatea de a vizita sau de a face voluntariat la fermă, cursurile de agricultură organică și permacultură, sau contactul săptămânal la livrarea coșului asigură o relație puternică între parteneri.

Gradina se află în cel de-al patrulea an de producție și AMURTEL își propune să dezvolte mai departe acest model, transformându-l într-un punct central al hranei din zonă, unde producătorii locali se pot alătura în a oferi o diversitate de produse complementare, precum și în a extinde capacitatea de producție a fermei.

Proiectul a creat deja două locuri de muncă pentru comunitatea locală și de asemenea integrează tineri adulți din programul de integrare socială Vistara din Pănătău.

Prin implicarea mai multor producători locali, Grădina AMURTEL susține dezvoltarea unui model viabil de economie locală decentralizată ce asigură siguranța și calitatea mâncării pe plan local, dar și conservă stilul de viață tradițional.

Vezi mai multe detalii pe http://legume-eco.ro/
promo

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.