Prima Grădină Socială BIO din România- Un Model de Agricultură Susţinută de Comunitate

0

Grădina bio AMURTEL din localitatea Poieni, jud. Buzău a dezvoltat un nou model de întreprindere agricolă bazat pe sistemul agriculturii susținute de comunitate.

În zonă, mulți fermieri mici s-au retras deja din agricultură, pentru că le este imposibil să concureze cu producătorii la scară mare. Supermarketurile corporațiilor și distribuitorii oferă prețuri mici pentru volume mari de producție ce nu acoperă costurile de producție pentru fermierii mici, făcând astfel imposibilă supraviețuirea lor prin agricultură convenținală – exceptându-i pe „moșierii” bogați ce dețin proprietăți mari.

gradina eco

Ce înseamnă agricultură susţinută de comunitate?

Modelul promovat de AMURTEL creează parteneriate directe cu consumatorii urbani, eliminând intermediarii.
Legumele cultivate în sistem bio ajung la clienţi din Bucureşti, iar veniturile obţinute sunt îndreptate spre două centre sociale din judeţul Buzău.

Principiul grădinii sociale funcţionează astfel – oameni din mediul urban cumpără produsele, câştigând sănătate, dacă mănâncă bio, dar, în acelaşi timp, beneficiari ai acestei activităţi sunt şi alţi oameni, cei din comunitatea în care se află terenul unde se cultivă legumele şi zarzavaturile.

Genul acesta de solidaritate între consumatori şi producători este aplicat şi în grădini sociale din Franţa. O comunitate mică, în care nu există locuri de muncă, are şansa de a-şi câştiga pâinea din vânzarea produselor bio.

Cum funcționează o gradină socială?

Consumatorii semnează un contract de parteneriat prin care primesc un coș lunar de legume organice de sezon, la un preț rezonabil de producție.
Iar în contul acestui contract beneficiază într-un sezon, adică din aprilie până în decembrie, în fiecare săptămână, de câte un coş plin cu tot felul de bunătăţi de la grădina din Poieni. Nu mai puţin de 40 de coşuri, în total.

Astfel, consumatorii nu sunt angajați într-o simplă tranzacție comercială, ci sunt într-o relație de solidaritate cu ferma. Strânsa comunicare prin newsletteruri de știri săptămânale, posibilitatea de a vizita sau de a face voluntariat la fermă, cursurile de agricultură organică și permacultură, sau contactul săptămânal la livrarea coșului asigură o relație puternică între parteneri.

Gradina se află în cel de-al patrulea an de producție și AMURTEL își propune să dezvolte mai departe acest model, transformându-l într-un punct central al hranei din zonă, unde producătorii locali se pot alătura în a oferi o diversitate de produse complementare, precum și în a extinde capacitatea de producție a fermei.

Proiectul a creat deja două locuri de muncă pentru comunitatea locală și de asemenea integrează tineri adulți din programul de integrare socială Vistara din Pănătău.

Prin implicarea mai multor producători locali, Grădina AMURTEL susține dezvoltarea unui model viabil de economie locală decentralizată ce asigură siguranța și calitatea mâncării pe plan local, dar și conservă stilul de viață tradițional.

Vezi mai multe detalii pe http://legume-eco.ro/
promo

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează