Prima dată când…

1

Text&foto: Andra Calenic

When was the last time you did something for the first time?

Am văzut mai demult un clip, cred că pentru Discovery, în care apărea întrebarea asta, iar imaginile arătau o bătrânică simpatică şi zâmbăreaţă care se dădea jos dintr-un elicopter. Şi mi-a rămas în minte ideea de depăşire a limitelor. A limitelor impuse de societate, de mediu, dar, de cele mai multe ori, de noi înşine. Limite care sunt cele mai „bune” scuze să nu facem ce ne-am dori: „nu am talent”, „nu sunt destul de înalt/frumos/slab”, „sunt prea bătrân”, „nu ştiu”, „nu pot”, „nu am timp”, etc.

Să zici „da” la ceva la care în mod obişnuit ai zice „nu”, să construieşti în permanenţă noi provocări, oricât de mărunte, să încerci, să înveţi, să fii curios şi să explorezi: asta sunt lucrurile care ne menţin tineri (mai mult decât cremele împotriva ridurilor).

Nu înseamnă (neapărat) că trebuie să zbori pe lună, să devii un super-erou sau să stabileşti un record de Guiness Book. Nu înseamnă nici măcar că trebuie să fie ceva extravagant, ilegal sau periculos. Ci să fie o experienţă pozitivă pentru tine, care să-ţi permită să te dezvolţi şi să nu facă rău celorlalţi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ar fi utopic să ne propunem să facem peste noapte lucruri fantastice sau să ne aşteptăm ca totul să ne iasă bine din prima. „Perseverenţa” este cuvântul cheie, e vital să avem răbdare cu noi şi să ne acordăm posibilitatea de a greşi pentru a putea învăţa.

Dar cel mai important este să ne raportăm la experienţele personale şi nu la ale celorlalţi. Nu cred în liste cu lucruri pe care „trebuie” să le faci în viaţă, cu locuri/filme pe care „trebuie” neapărat să le vezi, cu evenimente pe care „nu trebuie” să le ratezi. Fiecare om are lista lui proprie, iar limitele unei persoane pot constitui banalităţi pentru alta. Pentru un cascador, a sări cu paraşuta nu e ceva ieşit din comun, în timp ce pentru o persoană cu rău de înălţime înseamnă o ieşire din zona de confort. A nu consuma carne este ceva obişnuit pentru un vegetarian, în timp ce pentru un „carnivor” convins a nu mânca acest aliment pentru o scurtă perioadă înseamnă a încerca ceva nou şi a trece peste obişnuinţă. Şi exemplele pot continua.

Ieşirea din zona de confort ne dă ocazia să ne menţinem mintea alertă, antrenată, curioasă. Şi, cel mai important, o să descoperim că suntem mai puternici decât credem, atât fizic, cât şi psihic.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro