Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima comunitate de practică a cetățenilor-jurnaliști se formează la Cluj

0

Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile organizează sâmbătă, 17 octombrie, ora 17, prima întâlnire de comunitate “Café Journalism for Justice” la care sunt așteptate să participe persoane interesate să exploreze jurnalismul comunitar. Evenimentul va alea loc la Casa TIFF (Str. Universității Nr.6) fiind o invitație la implicare pentru cei care își doresc să ofere vizibilitate Zilei Internaționale a Eradicării Sărăciei împreună cu tinerii jurnaliști-comunitari implicați în proiectul “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritatea Socială: StReEt” .

poster-street

“Nu este o simplă întâmplare faptul că am ales să punem bazele unei comunități de practică a cetățenilor-jurnaliști, a celor care comunică într-un fel sau altul despre realitățile sociale din România rurală, multietnică, tocmai de Ziua Internațională a Eradicării Sărăciei. După 2 luni de documentare jurnalistică în Comunitățile StReEt din județele Cluj (Cămărașu), Sălaj (Cristolțel/Surduc), Alba (Gura Roșiei/Roșia Montană), comunități care se confruntă cu un nivel ridicat al sărăciei, ne dorim să ducem mai departe poveștile oamenilor pe care i-am întâlnit pe drumurile de țară. Ne-am propus dezbatem mesajele acestor oameni împreună cu alți clujeni, dezvoltând o cultură a solidarității într-o Românie care reacționează în fața injustițiilor sociale” (Andra Cordoș, Manager Proiect).

Mai multe informații și scurte testimoniale din activitatea de teren pot fi accesate pe pagina evenimentului aici. StReEt este un proiect de 12 luni în care 20 de tineri romi și ne-romi vor învăța să folosească jurnalismul comunitar ca instrument de implicare, astfel încât să poată identifica, documenta și reda – în spiritul solidarității sociale și combaterii discursului instigator la ură – realitățile populației rome afectate de inegalități sociale, cazuri de injustiții/nedreptăți sociale sau chiar excluziune, cât și exemple pozitive identificate în 5 comunități rurale multietnice din județele Cluj, Alba, Sălaj și Mureș.

Prin intermediul materialelor realizate, tinerii jurnaliști comunitari vor aduce în atenția publicului larg situațiile de injustiție cu care se confruntă oamenii din „comunitățile StReEt”, cât și a autorităților locale care pot interveni la nivel local/județean/regional pentru a produce o schimbare în aceste comunități.
StReEt este un proiect implementat de Asociația Go Free împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, RomâniaPozitivă și BuzzNews, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu suma de 70 000 EUR.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.