Presarea deșeurilor – o nouă soluție pentru eficientizarea colectării separate

0

 

Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a lansat campania națională de informare, educare şi responsabilizare cu privire la colectarea separată a deşeurilor de ambalaje: „Reciclare pentru destresare!”.

Campania se derulează în perioada septembrie – noiembrie 2013 și își propune să atragă atenția asupra unei realități cu care se confruntă țara noastră: cea a deșeurilor care nu sunt reciclate și ajung la gropile de gunoi, ducând la neîndeplinirea obiectivelor naționale de reciclare și poluarea mediului. Una dintre soluțiile în vederea eficientizării procesului de colectare separată a deșeurilor o reprezintă reducerea volumului acestora (prin pliere, presare și turtire). Astfel, se poate câștiga mai mult spațiu în locuință, în containere și în mașinile operatorilor de salubritate pentru depozitarea și transportul lor spre stațiile de reciclare.

Reciclare pentru destresare_1

,,Pornind de la unul dintre motivele principale pentru care românii nu colectează separat – cel al lipsei spațiului de depozitare a deșeurilor în gospodărie – derulăm campania <Reciclare pentru destresare> care continuă demersurile noastre de a crea un comportament responsabil în privinţa deşeurilor de ambalaje. Îi invităm pe toți românii să plieze ambalajele înainte de a le depozita în containerele colorate, pentru a economisi spațiul din locuință și pentru a contribui, în același timp, la trimiterea mai multor deșeuri spre reciclare. Iar acest mesaj îl transmitem printr-o campanie care asociaza gestul colectării separate cu un obicei care poate reduce din stresul cotidian.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

 

În România, o familie de trei persoane generează, anual, o tonă de deșeuri. Din acestea, 18% sunt deșeuri de ambalaje din plastic, metal, hârtie-carton și sticlă. Plierea sau storcirea acestora eficientizează procesul reciclării prin creșterea cantității de deșeuri colectate separat:

  • 4 PET-uri pliate = 1 PET nepliat
  • 10 doze presate = 1 doza nepresată
  • 3-50 cutii de carton pliate = 1 cutie nepliată

 

Pe parcursul a două luni, cetățenii vor avea la dispoziție printr-o campanie integrată toate informațiile necesare despre ce deșeuri de ambalaje pot colecta separat, care sunt pașii unei colectări separate corecte, cum se pliază deșeurile de ambalaje și care este traseul acestora spre reciclare.

Campania de informare și educare „Reciclare pentru destresare” se numară printre inițiativele tradiționale de informare și educare în domeniul colectării separate a deșeurilor de ambalaje derulate de Eco-Rom Amblaje, alături de programe precum Orașul Reciclării, sau Laboratorul Verde al Reciclării. Datorită acestora, 80% dintre români au auzit de colectarea separată a deșeurilor în scopul reciclării, conform ultimului studiu național de percepție a populației (Romnibus, decembrie 2011).

Mai multe detalii despre campanie, precum şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

 

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează