Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PREMIUL „Responsabilitatea Sociala a Intreprinderilor” 2013

0

 

PREMIUL RSI’’ îşi propune să recompenseze firmele private din România care au întreprins eforturi pentru a-şi îmbunătăţi impactul pozitiv în domeniile mediului, social şi economic. Prima ediţie a PREMIULUI va fi organizată cu ocazia Topului Naţional al Firmelor 2013.

Scop
PREMIUL RSI îşi propune să stimuleze, să difuzeze şi să valorifice cele mai importante experienţe în ceea ce priveşte Responsabilitatea Socială a Întreprinderilor prezente pe teritoriul României. PREMIUL RSI se doreşte a fi o recunoaştere acordată anual firmelor care s-au distins prin adoptarea instrumentelor de gestiune responsabilă a întreprinderii (precum coduri etice, certificate de mediu, de calitate, pentru sănătate şi siguranţă, etc.), care au intervenit în procesele de producţie pentru a îmbunătăţi impactul social şi de mediu, care au monitorizat şi au comunicat extern propriile performanţe de mediu şi sociale, care ţin cont de opiniile părţilor interesate în definirea strategiilor, care au implementat activităţi şi proiecte în favoarea comunităţilor locale şi a societăţii în general, având o optică de îmbunătăţire continuă a raportului dintre întreprindere, cetăţeni şi teritoriu.

Destinatari
Destinatarii acestui concurs sunt toate întreprinderile private indiferent de mărimea lor situate pe teritoriul României.

Secţiuni
PREMIUL RSI are două secţiuni:

 1. secţiunea IMM-uri este rezervată întreprinderilor mici şi mijlocii (întreprinderi care au un număr de angajaţi variabil de la 2 la 249 de angajaţi şi un rulaj financiar anual care să nu depăşească 43 milioane de euro, conform Recomandării din 3 aprilie 1996, n.96/280/CE);
 2. secţiunea ÎNTREPRINDERI MARI ŞI FOARTE MARI este rezervată marilor întreprinderi (întreprinderi care au mai mult de 249 de angajaţi şi al căror rulaj financiar anual depăşeşte 43 milioane de euro, conform Recomandării din 3 aprilie 1996, n.96/280/CE).

Condiţii de participare
Nu pot participa la acest concurs întreprinderile care au fost condamnate pentru infracţiuni grave împotriva administraţiei publice, pentru daune de mediu sau pentru atitudine inechitabilă faţă de angajaţi.

Modalităţi de participare
Pentru a participa la PREMIUL RSI este necesar ca în perioada 10 octombrie – 10 noiembrie 2013 să completaţi online formularul/ele de participare însoţit/e de documentele suport. Documentele suport vor fi încărcate online în secţiunea de completare a formularului. Documentaţia trebuie redactată în limba română.

Criterii de evaluare
Fiecare răspuns afirmativ la întrebările din formularul de participare va fi punctat cu 1 p (punct), scorul total ce va putea fi obţinut de o firmă fiind de 21 de puncte + (punctaj suplimentar), distribuit astfel pe domenii:

 1. Domeniul Social – 8 p
 2. Domeniul Mediu – 2 p
 3. Domeniul Economic – 4 p
 4. Domeniul Guvernanţă – 7 p

Răspunsurile vor fi punctate doar dacă acestea sunt justificate prin informaţiile conţinute în documentele suport solicitate în cadrul fiecărei întrebări.
Punctajul suplimentar  se referă la punctele obţinute de o firmă în urma ataşării de scrisori de recomandare din partea beneficiarilor (clienţi, furnizori, salariaţi, ONG, parteneri de afaceri, comunitate) programelor/proiectelor de Responsabilitate Socială derulate de companie. Fiecare scrisoare de recomandare se va puncta cu 0,5 puncte suplimentare.

Premiu
Concursul prevede acordarea premiilor după cum urmează:

 • 1 sau mai mulţi câştigători ai PREMIULUI RSI pentru IMM la nivel naţional, în funcţie de punctaj, pentru acele IMM-uri care abordează cât mai integrat domeniul responsabilităţii sociale (au răspuns la două sau mai multe domenii din cele patru ale formularului: Social, Mediu, Economic, Guvernanţă)
 • 1 sau mai mulţi câştigători ai PREMIULUI RSI pentru ÎNTREPRINDERI MARI ŞI FOARTE MARI la nivel naţional, în funcţie de punctaj, pentru acele ÎNTREPRINDERI MARI ŞI FOARTE MARI care abordează cât mai integrat domeniul responsabilităţii sociale (au răspuns la două sau mai multe domenii din cele patru ale formularului: Social, Mediu, Economic, Guvernanţă)
 • N câştigători ai MENŢIUNILOR DE MERIT, la ambele secţiuni, pentru fiecare din cele patru domenii ale formularului de candidatura (Social, Mediu, Economic, Guvernanţă) (de exemplu, MENŢIUNEA DE MERIT IMM ÎN DOMENIUL SOCIAL)

Câştigătorii PREMIULUI RSI pentru IMM şi a PREMIULUI RSI pentru ÎNTREPRINDERI MARI ŞI FOARTE MARI vor primi:

 • Certificat de acordare a premiului care va conţine o evaluare sintetică din partea Comisiei de Evaluare;
 • Permisiunea de folosire a logo-ului PREMIULUI în toate comunicările publice timp de doi ani de la data acordării premiului;
 • Diploma ce atestă performanţa obţinută.

Întreprinderile care au câştigat MENŢIUNEA DE MERIT vor primi următoarele:

 • Certificat de menţiune care va conţine o evaluare sintetică din partea Comisiei de Evaluare;
 • Diploma ce atestă performanţa obţinută.

Modalităţi de comunicare a câştigătorilor
Atât câştigătorii concursului cât şi întreprinderile care au câştigat menţiune vor primi confirmarea telefonică sau prin fax până la data de 15 noiembrie 2013.

 

Obligaţii de participare
Prin trimiterea formularului de participare şi a documentaţiei necesare pentru admiterea la concurs, participanţii se obligă să:

 • Accepte toate normele prevăzute de anunţ;
 • Nu ceară restituirea materialului trimis;
 • Cedeze organizatorilor posibilitatea de a utiliza conţinutul materialului trimis, cu citarea sursei;
 • În caz de acordare a premiului, să participe personal la ceremonia de premiere.

Alcătuirea Comisiei de Evaluare a Premiului RSI 
Comisia de Evaluare va fi compusă din:
A) reprezentanţi desemnaţi de instituţia organizatoare: Camera de Comerţ şi Industrie a României;
B) reprezentanţi desemnaţi de cei mai importanţi stakeholderi naţionali (ONG-uri, autorităţi publice şi mediul academic).
C) secretariatul tehnic va fi asigurat de experţi RSI de la Ecosistemi SRL şi Amber Business Consulting România.
Decizia Comisiei, ca şi metodologiile acesteia de lucru, nu pot fi puse în discuţie şi controlate.

Solicitări de clarificări 
Orice întrebare referitoare la organizarea PREMIULUI RSI poate fi adresată pe email: drc@ccir.ro sau fax: 021 319 01 56 până la data de 31 octombrie 2013, urmând ca răspunsurile să fie oferite într-un interval de cel mult 3 zile lucrătoare.

Afis PREMIUL RSI

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.