Premiile Superscrieri. Non-fictiuni care schimba lumea!

0

Premiile Superscrieri sunt o competitie care promoveaza jurnalismul narativ si scriitura creativa despre oameni, evenimente si momente reale, ca moduri de exprimare a puterii cuvintelor de a influenta in bine relatiile dintre oameni, de a genera schimbari de atitudini, cutume, norme.

Inscriere

Concursul se adreseaza oricui stie sa spuna povesti (in sens jurnalistic) si se regaseste in cele descrise mai sus. Nu exista limite de varsta, sex, domiciliu, nationalitate. Participantii pot inscrie un singur material pentru fiecare categorie de concurs, scris in limba romana si publicat in orice mediu tiparit sau electronic, in perioada 15 septembrie 2010 – 15 septembrie 2011.

Materialele se depun pana pe 16 septembrie 2011 inclusiv la sediul Friends For Friends Foundation (Str. Ion Brezoianu, nr. 4, et. 4, sector 5, Bucuresti) sau pe e-mail, la superscrieri@ffff.ro.

Informatii despre continutul dosarulului de inscriere aici.

Categorii

Eseu. Material in care autorul conduce cititorul intr-o calatorie de explorare a unor evenimente sau idei personale, politice, sociale sau culturale. Poate fi o poveste din viata autorului, care ilustreaza idei universale sau poate fi o reflectie documentata pe marginea unui fenomen contemporan relevant.

Juriul va puncta:

 • impactul emotional
 • constructia “calatoriei”
 • forta argumentului
 • calitatea scriiturii

Reportaj. Articol in care documentarea jurnalistica dubleaza calitatea scriiturii, pentru a evidentia un eveniment sau fenomen. Incurajam materialele care imbina cat mai bine cele trei caracteristici ale unei povesti jurnalistice ideale: personaj, arc narativ, semnificatie.

Juriul va puncta:

 • originalitatea unghiului de abordare
 • excelenta scriiturii
 • profunzimea documentarii
 • contemporaneitatea subiectului

Opinie. Luare de pozitie sau analiza bine articulata a unor evenimente si fenomene curente. Opinia difera de eseu prin actualitate și stil. Necesitatea schimbării codului muncii în urma unor statistici recente e un material de opinie. Meditatia asupra muncii, ca obligativitate sociala, e un eseu.

Juriul va puncta:

 • forta argumentului
 • relevanta temei

Portret. Poveste despre o persoana sau grup de persoane, cunoscute sau nu publicului.

Juriul va puncta:

 • documentarea (criteriu esential)
 • originalitatea alegerii subiectului
 • unghiul de abordare
 • vitalitatea scriiturii

Experiment. Orice deviatie de la norma. Poate fi un manifest sub forma de scrisoare, un articol sub forma de poem, un articol in ritm de hip-hop sau orice non-fictiune care nu intra in niciuna din categoriile anterioare.
Juriul va puncta:

 • originalitatea
 • plastica scriiturii, cat timp ea slujeste transmiterii unei idei sau imagini despre realitatea contemporana

Jurizare si Premii

Evaluarea materialelor cade in sarcina unui juriu format din 7 membri cu reputatie in jurnalism, mass-media, alte domenii din sfera comunicarii. Fiecare categorie a competitiei va avea un mare castigator, premiat cu 500 de euro.

Premierea va avea loc la data de 15 octombrie 2011.

– – –

Nu exista taxa de participare, insa Fundatia incurajeaza orice donatie, atat financiara cat si de voluntariat sau promovare.

Sursa: aici.


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează