Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

PREMIERĂ: World Vision România pune bazele primei rețele naționale  pentru susţinerea meşteşugarilor din mediul rural

0

Săptămâna acesta, la Sibiu,  World Vision România a dat startul constituirii primei rețele naționale de meşteşugari rurali, structură care va contribui la revigorarea meșteșugurilor tradiționale şi crearea de oportunităţi pentru dezvoltarea economică a comunităţilor rurale vulnerabile prin intermediul meşteşugurilor populare.

intalnire retea

Vizita de studiu, organizată în perioada 23-25 iunie 2015, în beneficiul meşteşugarilor participanţi la proiectul MADE IN RURAL a reprezentat primul pas în cristalizarea unei rețele de meşteri, retaileri şi asociaţii non-profit sau guvernamentale. Obiectivul reţelei este să creeze şi promoveze bune practici, strategii și tactici de poziţionare şi distribuţie pe piaţă a produselor, dar şi acţiuni de advocacy pentru încurajarea și promovarea tradițiilor.

Reprezentanţii sectorului public şi privat – Fundaţia Pact şi KCMC România – și membrii asociațiilor de meșteșugari create prin proiectul MADE IN RURAL au apreciat vizita de studiu ca oportunitate unică şi valoroasă de a împărtăşi cunoştinţe, experinţe şi de a dezbate provocările aduse vânzării de artizanat autentic de dinamica pieţei actuale.

Meşteşugari din 17 comunităţi rurale din judeţele Bistrița, Cluj, Dolj, Constanța, Iași, Ialomița, Vaslui și Vâlcea au avut pentru prima dată ocazia să discute avantajele formelor asociative şi să caute soluţii pentru atragerea tinerilor „de partea tradiţiei” sau crearea unor produse meşteşugăreşti inovative şi atractive pentru publicul urban, selectiv şi capricios. De asemenea, ei au vizitat asociaţii locale de meşteşugari şi un muzeu etnografic local şi au întâlnit distribuitori de artizanat din regiunea Sibiului.

 „Ne dorim să ajutăm meșterii populari să devină proprii purtători de cuvânt, capabili să-şi reprezinte şi apere competent și profesionist interesele. Experiența World Vision România în proiecte similare ne-a arătat care sunt obstacolele legislative, economice şi sociale pe care le întâmpină meşterii din mediul rural. Unul dintre ele este necoordonarea acţiunilor de revigorare şi dezvoltare a meşteşugurilor şi, de aceea, considerăm că parteneriatul actorilor implicaţi este o premisă pentru revitalizarea meşteşugurilor şi dezvoltarea economică rurală.

Invităm meşterii populari din întreaga ţară, asociaţiile şi grupurile de iniţiativă locală şi autorităţile guvernamentale responsabile să se alăture iniţiativei noastre. Împreună putem contribui la dezvoltarea unei legislaţii adecvate şi actuale, astfel încât să evităm ca meşteşugurile tradiţionale să devină o activitate reprezentată doar în spaţiile muzeale. Cei mai multi meşteri populari au vârste foarte înaintate, iar tinerii nu sunt încurajaţi spre ucenicie, a declarat Adrian Secal, managerul proiectului MADE IN RURAL.

În activitatea Fundaţiei Pact în comunităţi rurale am întâlnit şi sprijinit oameni pricepuţi, meşteşugari care doresc să schimbe în bine viaţa familiilor lor şi a comunităţilor în care trăiesc. Resursele de la nivel local sau regional la care ei au acces sunt limitate. Această reţea înseamnă de fapt punerea în comun de resurse, de la informaţii de interes general pentru meşteri (surse de finanţare, oportunităţi de desfacere) până la consultanţă specializată. Credem că o reţea naţională a meşterilor din mediul rural este o oportunitate de dezvoltare care vine în completarea programelor punctuale din mediul rural, în sprijinul resursei umane preocupate de meşteşuguri.” a completat doamna Mădălina Ene, director de programe al Fundaţiei Pact.

Meştesugurile tradiţionale: resursă de dezvoltare rurală insuficient valorificată

Piaţa artizanatului este într-un trend ascendent, încurajat îndeosebi de promovarea intensă în ultimii ani a iei tradiţionale româneşti, dar şi de organizarea frecventă a târgurilor handmade. Obiectele lucrate manual, în serii mici, sunt din ce în ce mai apreciate, făcând concurență producțiilor în masă, prin unicitate și valoare.

Cadrul legislativ ridică însă o serie de obstacole micilor antreprenori rurali şi îngreunează demararea și susţinerea afacerilor meşteşugăreşti .  Legea meşteşugurilor nu şi-a găsit încă locul pe masa niciunui reprezentant al Parlamentului ca prioritate şi oportunitate pentru dezvoltarea comunităţilor rurale.

De asemenea, problemele existente în reglementările cu privire la ucenicie descurajează tinerii să își facă o meserie din meșteșugurile tradiționale. Principalele mijloace de promovare şi vânzare a artizanatului autentic rămân târgurile sezoniere la care costurile de participare depăşesc profitul din vânzările realizate.

Fundaţia World Vision România dezvoltă de peste patru ani proiecte care urmăresc revitalizarea artei meşteşugăreşti şi promovarea acesteia ca oportunitate accesibilă oamenilor din mediul rural pentru dezvoltarea economică a comunităţilor lor. Reţeaua naţională pentru susţinerea meşteşugarilor reprezintă pasul următor  în structurarea iniţiativelor noastre şi urmăreşte să împuternicească asociaţiile de meşteşugari să găsească resurse şi resorturi pentru a se autosusţine. 

Despre MADE IN RURAL

MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea meşteşugurilor şi stimularea antreprenoriatului în mediul rural care oferă gratuit calificare, consiliere şi mediere profesională, precum şi sprijin pentru începerea unor mici afaceri. Proiectul se desfăşoară în perioada 31 martie 2014 – 31 septembrie 2015 în beneficiul persoanelor din mediul rural, judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Cluj, Dolj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Vaslui şi Vâlcea.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, de dezvoltare comunitară şi advocacy punând în centrul activităţii bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile rurale, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valori creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România a desfăşurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii şi adulti, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.