Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Premieră medicală în România: gemeni identici salvaţi printr-o intervenţie cu laser efectuată în uterul mamei

0

În cadrul Spitalului Băneasa a fost realizată, pentru prima dată în România, procedura defotocoagulare cu  laser a anastomozelor placentare.

Operația a salvat viața a doi frați,  gemeni identici, aflați încă în uterul mamei, diagnosticați cu „sindrom transfuzor-transfuzat”, o condiție rară în care se produce transferul de sânge de la un făt la celălalt prin intermediul placentei comune. Intervenția fetală minim-invazivă a durat 2 ore și a fost efectuată de Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie, unul dintre puținii medici din țară care efectuează operații intrauterine.

Istoria naturală a sindromului transfuzor-transfuzat este bine stabilită. Dacă nu este tratat, probabilitatea ca ambii copii să moară în uter este foarte mare, de 60-100%, în special când afecțiunea este prezentă la mai puțin de 20 săptămâni de sarcină.  Dacă mama este însă diagnosticată la timp, se poate efectua un tratament intrauterin care poate salva viața copiilor.fotocoagulare laser - imagini microscop (2)

Astfel, singura șansă ca cei doi băieței să supraviețuiască a fost intervenția intrauterină de ultimă oră realizată de Dr. Hadi Rahimian. Operația a fost efectuată cu succes, ecografia de control arătând absența comunicării anormale între cei doi copii. În continuare, mama și gemenii vor fi urmăriți ecografic îndeaproape de către Dr. Hadi Rahimian.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.