PREMIERA: Lansarea Ghidului Prematurului!

0

Asociația Unu și Unu lansează Ghidul Prematurului, proiect unic destinat părinților de copii prematuri, cu susținerea Ministerului Sănătății

Asociaţia Unu și Unu, prima și singura asociație de părinți care apără drepturile copiilor prematuri din țara noastră, lansează Ghidul Prematurului, un proiect unic în România, realizat cu sprijinul specialiștilor în domeniu și destinat părinților. Ministerul Sănătății susţine această iniţiativă a societăţii civile şi găzduieşte lansarea unui astfel de proiect, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai presei, doctori, psihologi, companii și alte ONG-uri.

catalinnastase.ro_Asociatia Unu si Unu-2075
Ghidul Prematurului a fost elaborat de un grup de specialiști – ginecologi, neonatologi, psihologi- și conține informații despre cauzele posibile ale prematurității, investigații, afecţiuni ale prematurului, alimentaţie, recomandări pentru părinți de copii prematuri, dar şi informaţii utile legate de drepturile copilului prematur, tipuri de concedii la care au dreptul părinții sau monitorizarea prematurului până la 2 ani. Ghidul va fi distribuit la nivel național în peste 19.000 de exemplare, în maternitățile de gradul II și III.

“Ne dorim ca acest ghid să ajungă la cât mai multe familii care au nevoie de ajutor și în cât mai multe maternități unde sunt aduși pe lume bebeluși înainte de termen. Sunt obiective ambițioase prin care ne dorim să dezvoltăm un proiect menit să construiască o lume mai bună pentru fragilii prematuri și părinții acestora. Astfel, Ghidul Prematurului poate deveni o unealtă de comunicare a doctorilor și părinților în toate maternitățile de gradul II și III din țară. Mulțumim Ministerului Sănătății pentru tot sprijinul acordat”, a declarat Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Nașterile premature – aproximativ 10% din nașterile din România

În contextul în care în țara noastră nașterile premature reprezintă aproape 10% din totalul nașterilor, Ghidul Prematurului reprezintă un mijloc de informare esențial pentru familiile bebelușilor prematuri. Acesta mai conține si detalii despre rolul mamei în terapia neonatală, precum și despre relația prematur – mamă și modul în care evoluția unui bebeluș este influențată de starea mamei. În același timp, oferă și o perspectivă interesantă despre cum este pentru un cadru medical să lucreze în terapie intensivă neonatală.

„Ministerul Sănătății consideră oportună lansarea Ghidului Prematurului, un proiect destinat părinților cu copii prematuri. Ministerul Sănătății derulează încă din anul 2001 PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A FEMEII ŞI COPILULUI, în cadrul căruia copiii prematuri beneficiază de alimentaţie cu destinaţie medicală specială, definitorie pentru recuperarea nutriţională şi prevenirea malnutriţiei proteincalorice, factor de risc primordial în mortalitatea infantilă. Mai mult, anul acesta, am alocat peste 4,1 milioane de lei pentru secțiile de neonatologie și vom suplimenta aceste fonduri în perioada următoare la rectificarea bugetară“, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, Secretar de stat în Ministerul Sănătății.

România, printre dintre țările cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Europa

În decursul unui an, în Europa se înregistrează peste 500.000 de nașteri premature, iar în România, rata este de 10%, unul din 10 copii fiind adus pe lume înainte de termen. În prezent, țara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă din întreaga Europă.

Conform datelor oficiale, nașterea prematură reprezintă una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, cu impact în dezvoltarea pe termen scurt și lung a nenumărate probleme de sănătate, atât pentru nou-născuți, cât și pentru mame: probleme de auz sau văz, afecțiuni cronice ale plămânilor, simptome specifice paraliziilor cerebrale, dislexiei, hiperactivității, depresiei ș.a.

Anul trecut, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului și Fundația CRED au publicat în documentul “Evaluarea regionalizării îngrijirilor pentru nou-născuți în anul 2014“ o serie de date preliminare despre greutatea copiilor nou-născuți în țara noastră, una dintre cauzele nașterilor premature. La ora actuală, România înregistrează printre cele mai crescute rate ale copiilor născuți cu greutatea egală sau mai mică de 2500 gr – 10,24%, din care 3,5% sub 1999 gr.

Acest demers civic aparține Asociației Unu si Unu si a fost finantat integral prin actiuni de fundraising. Asociația mulțumește partenerilor Dorna, Sensiblu, Farmexpert, Omega-Pharma, TNT, Uriage, Adlinesolutions, dar si companiei Nestle pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului de astazi.

Despre Asociația Unu și Unu

Asociația Unu și Unu este prima și singura asociație de părinți care apăra drepturile copiilor din sarcini multiple și/sau prematuri și ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație care adună reprezentanți din peste 50 de țări.

EFCNI, cu sediul în Germania, este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și ale nou-născuților, dar și ale părinților acestora. Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin proiecte de prevenție privind nașterea prematură, informare și educare a societății civile privind nașterea înainte de termen, oferirea de suport părinților cu copii născuți înainte de termen și derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 2 ani. Viziunea Asociației Unu și Unu este să devină vocea prematurilor, a multipleților și a părinților lor din România.

Stiati ca: Henri Nestlé a inventat primul produs care a salvat viata unui nou-nascut prematur care nu tolera laptele mamei sale, dar nici nu puteam fi hranit cu alt substituent conventional cunoscut pana atunci? Mai multe despre istoria Nestle: http://www.nestle.ro/despre-noi/nestleinlume

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 55 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, time management, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.