PREMIERĂ LA TIFF: „Poziţia copilului” devine film accesibilizat pentru nevăzători

0

„Poziţia copilului” la TIFF  

Filmul „Poziţia copilului”, câştigător al trofeului „Ursul de aur”, va avea o proiecţie specială în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, miercuri 5 iunie, ora 17.00, la cinematograful Arta din Cluj Napoca.

Pelicula a fost accesibilizată pentru nevăzători de Fundaţia Cartea Călătoare care a introdus în pauzele dintre replicile actorilor explicaţii referitoare la decoruri, costume, mimică, etc, în cadrul unui proiect finanţat cu ajutorul fundaţiei Orange România.

Filmul poate fi vizionat de către publicul larg. Nevăzătorii vor asculta în căşti explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a filmului.

La eveniment ne vom bucura de participarea extraordinară a doamnei Luminiţa Gheorghiu, actriţa care deţine rolul principal în film.

Această proiecţie reprezentă o oportunitate pentru persoanele cu deficienţe de vedere de a se bucura de un film în condiţii normale mergând la cinematograf, dar şi o şansă de informare, conştientizare şi sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor.

Fundaţia Cartea Călătoare a participat în anii 2009, 2010  şi 2012 la Festivalul Internaţional de Film Transilvania cu trei proiecţii speciale destinate persoanelor cu deficienţe de vedere.

Pentru prima dată în România, nevăzătorii au avut şansa de a urmări un film în cinematograf, în condiţii similare de accesibilitate cu orice altă persoană din societate. În această lume plină de limitări care le sunt impuse în mod firesc de natura dizabilităţii şi de o societate prea puţin deschisă spre a le accesibiliza mediul fizic, informaţional şi comunicaţional, persoanele cu deficienţe de vedere din Cluj Napoca au avut parte de câteva ore de normalitate.

Nimic nu se compară însă cu imensa bucurie pe care au simţit-o cei cărora aceste filme le erau destinate.

Prezentăm mai jos câteva dintre mărturiile acestora:

Carmen T: „Eu am fost foarte încântată. Filmul nu m-a impresionat prea mult, dar am descoperit că într-adevăr dacă urmărim un film fără să-l vedem, pierdem o foarte mare cantitate de informaţii. Cred că genul ăsta de filme chiar reuşeşte să ne dea puţină normalitate, sau cum se zice, puţină incluziune…“

Manu: „Excelente explicaţiile, atât cât să nu fie deranjante, dar suficiente. Aşa chiar am merge la film… Măcar o dată la lună să existe pe undeva prin vreun cinematograf din Cluj un astfel de film…“

camera TEdx

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.