Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Poveştile se transformă în realitate în Săptămâna Naţională a Voluntariatului / 14-20 mai 2012

0

Peste 170 de organizaţii, instiţutii şi grupuri de iniţiativă din 34 de judeţe ale ţării şi capitală organizează în această săptămână (14-20 mai 2012), concomitent, peste 435 de activităţi diverse de voluntariat şi evenimente cu, pentru sau despre voluntari, pentru a marca cea de-a unsprezecea ediţie a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV).

SNV este un eveniment naţional anual menit să mobilizeze cât mai multe organizaţii şi voluntarii pe care aceştia îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunităţii pentru acesta şi pentru a recunoaşte public activitatea voluntarilor. Anul acesta, SNV se desfasoara sub sloganul “Voluntariatul nu e o poveste. Voluntariatul este de povestit.”

Judeţele Constanţa, Iaşi, Cluj si municipiul Bucuresti, urmate de judeţele Prahova, Caraş-Severin, Neamţ, Alba, Olt, Bihor şi Sibiu oferă cele mai bogate oportunităţi de voluntariat în Săptămâna Naţională a Voluntariatului 2012. Numărul estimat de voluntari care vor fi mobilizaţi în urmatoarele 7 zile in toate actiunile din ţară de cei aproape 170 de coordonatori de voluntari de la tot atâtea ONG-uri, instituţii, şcoli, biblioteci, etc. este de peste 10.000; aceştia sunt atât voluntari deja implicaţi în diverse alte programe de voluntariat pe parcursul anului, cât si noi voluntari recrutaţi acum din comunitate. Circa 20% dintre organizatorii acestor activităţi de voluntariat sunt din mediul rural. Un număr de 35 de instituţii de învăţământ – de la grădiniţe la şcoli şi licee – sunt organizatori principali de activităţi de voluntariat în SNV 2012, în timp ce alte 49 de instituţii de învăţământ sunt partenere în activităţi organizate de ONG-uri. Iar pentru că 2012 este Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii, salutăm numeroasele activităţi din SNV care sunt derulate de voluntari fie în beneficiul vârstnicilor, fie împreună cu aceştia!

„SNV 2012 este, ca in fiecare an, un excelent prilej de a aduce încă o dată voluntariatul în atenţia publica prin activităţi diverse desfăşurate în toate colţurile ţării. Remarcăm în ultimii ani afilierea unui număr din ce in ce mai mare de şcoli cu acest eveniment şi o creştere a ponderii activităţilor organizate în mediul rural sau în oraşe mici din ţară, ceea ce ne bucură foarte mult. Este un semn ca SNV a devenit un instrument de creştere a vizibilităţii organizaţiilor locale şi de promovare a voluntariatului în localităţile respective. Această ediţie a SNV este plină de activităţi creative şi mobilizatoare, cu voluntari dedicaţi care duc mai departe poVESTEA voluntariatului!” (Cristina Rigman, Director executiv Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, Cluj-Napoca si Preşedinte Federaţia VOLUM).

Activităţile SNV sunt iniţiate şi derulate de către partenerii locali ai evenimentului, care doresc astfel să îşi aducă aportul la rezolvarea problemelor comunităţilor lor, să promoveze mişcarea de voluntariat, să atragă atenţia presei, autorităţilor locale şi a concetăţenilor lor asupra voluntarilor şi programelor de voluntariat pe care le derulează şi asupra importanţei implicării în viaţa comunităţii prin voluntariat. Fie că este vorba despre târguri de oportunităţi de voluntariat sau despre campanii de informare, marşuri, activităţi de voluntariat public, ateliere sau dezbateri pe tema voluntariatului, activităţi de igienizare sau reamenajare, colecte, samd., SNV reuneşte an de an un număr din ce în ce mai mare de participanţi: voluntari, organizaţii, instituţii publice, sau grupuri informale.

Vă invităm să intraţi pe www.voluntariat.ro/snv pentru a afla mai multe despre SNV, iar la secţiunea Calendar găsiţi lista evenimentelor şi acţiunilor de voluntariat planificate de partenerii locali SNV 2012 din fiecare judeţ.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.