Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Povestea unui institut care nu trebuie să moară. Institutul Cantacuzino. La Cafeneaua de ştiinţă.

0

Radio România Cultural  vă invită la cea de-a patra ediţie din 2015 a Cafenelei de ştiinţă.

Luni, 4 mai 2015, la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, între 19.00 – 21.00, în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm şi on line, audio și video, pe www.radioromaniacultural.ro

1

Încă de la începutul războiului naţional (primul război mondial) si de-a lungul întregii sale durate (1916-1918), laboratorul nostru a avut ca sarcină de a produce toate vaccinurile si serurile necesare armatei ( …), cât si populaţiei din Moldova, unde laboratorul nostru a fost evacuat. In aceste împrejurări si în ciuda dificultăţilor tehnice, am reuşit să facem fată necesităţilor colosale ale războiului, fără a fi obligaţi să apelăm la un ajutor venit din străinătate. Când s-a instaurat pacea, noi am continuat să producem aceeaşi cantitate de vaccinuri si seruri, deoarece cererea crescuse prin mărirea teritoriului României si populaţiei sale si prin generalizarea practicii de vaccinare si serotipie.

In ziua de azi, nevoile au crescut atât de mult încât mijloacele de care dispunem au devenit total insuficiente. Ne aflăm deci în imposibilitatea materială absolută ca pe viitor să ne putem realiza sarcina … Acestea sunt motivele pentru care ne gândim că este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situaţiei în care ne aflăm, în scopul de a putea face fată nevoilor actuale ale României.”

 

Așa scria, într-un raport de la începutul anului 1921, Profesorul Ion Cantacuzino, cel care înființa institutul care avea să-i poarte numele,  institut care,  oficial, se năștea tot în 1921.

 

Poate că istoria se repetă și, deși nu suntem în război, ne găsim, iar, in situația în care ”este imperativ necesar să găsim o rezolvare a situaţiei” în care, din varii și amestecate motive, se află iar institutul, amenințat astăzi chiar cu dispariția.

 

De ce acest lucru nu trebuie să se întâmple veți afla la cea de-a patra ediție din acest an a Cafenelei de știință, transmisă în direct, audio dar și video, pe www.radioromaniacultural.ro, luni, 4 mai a.c., de la Libraria Humanitas de la Cișmigiu.

Iar argumentele științifice, ca fiind cele mai solide și de necontestat, vi le vor oferi chiar ei, cercetătorii acestui institut: prof.dr. Marian NEGUȚ, membru al Academiei de Științe medicale din România, conf.dr. Irina CODIȚĂ, Universitatea de Medicină si Farmacie Carol Davila și șef al  Departament de Microbiologie de Sănătate Publică din cadrul institutului, dr. Adrian ONU, directorul institutului, drd. Cătălin ȚUCUREANU,  Laboratorul Imunitate Antiinfectioasa din Departamentul Cercetare, Dezvoltare, Inovare.

Alături de aceștia – un  prieten și un valoros om de știință, prof. Constanin Ionescu-TÎRGOVIȘTE, membru corespondent al Academiei Române.

Trei generații, așadar, de cercetători, al căror numitor comun este valoarea științifică.

 

Realizator și moderator  Corina Negrea
Partener: Librăria Humanitas de la Cișmigiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.