Povestea filmelor castigatoare de la Open Society Documentaries

0

Castigatorii competitiei de film documentar “Open Society Documentaries”, realizata de Fundatia Soros Romania in parteneriat cu Televiziunea Romana, au fost alesi in urma unei sesiuni de pitching, pe 15 iunie 2011. Cei 10 finalisti au avut la dispozitie cate 30 de minute pentru a-i convinge pe cei cinci membrii ai juriului.

Ileana Stanculescu, cu proiectul „Asteptarea” pentru sectiunea Dezvoltare a concursului si Anca Damian, cu proiectul „Crulic-Drumul spre Dincolo”, depus pentru sectiunea Productie, sunt castigatoarele de anul acesta.


Prezentam mai jos o scurta descriere a celor doua filme.

Romanul Claudiu Crulic moare pe 18 ianuarie 2008 dupa 4 luni de greva foamei petrecute in arestul unei inchisori din Polonia. Claudiu a fost acuzat ca i-ar fi furat portofelul unui judecator de la Inalta Curte din Polonia.

Claudiu Crulic a sustinut ca in momentul infractiunii se afla la Milano. Nici medicii, nici gardienii, dar nici diplomatii romani nu i-au luat in seama memoriile. In pasaportul mortuar Ambasada Romaniei de la Varsovia scria la cauza mortii „aprindere la plamani”, desi cauza mortii sale era alta. Claudiu Crulic avea 30 de kilograme in momentul mortii.

Regizoarea Anca Damian incearca in filmul „Crulic-Drumul spre dincolo” sa recompuna povestea lui Claudiu Crulic utilizand un portofoliu de documente, fotografii si imagini, toate transpuse intr-un „colaj” care foloseste imagini reale, completate cu desen sau pictura.

„Cred ca filmele romanesti sunt unele din putine produse de calitate la export. Ne aflam intr-un moment bun al cinematografiei care este inca pe panta asccendenta.” Anca Damian, regizoare

—————————————————————————-
Felix, Ruth si Kasim provin din Camerun, Etiopia si Somalia. Cu totii se indreptau spre Germania cand calatoria lor s-a terminat brusc in Șomcuta Mare, un mic oras din Romania.

Ileana Stanculescu reda in filmul documentar „Asteptarea” felul in care localnicii romani ii integreaza in comunitatea lor pe cei trei africani ramasi fara niciun ban pe melegurile noastre. Acum Felix este cioban, Ruth este vanzatoare iar Kasim munceste la o firma in afara orasului. Cu totii redau povestea migratiei atat din prisma celor care aleg sa plece, dar si a celor ramasi acasa.

„Filmele pe care le face un realizator/o realizatoare din Romania ar cam trebui sa fie vazute aici (nu numai la posturi publice din afara tarii, pe net sau la festivaluri internationale” spune Ileana Stanculescu

Ileana Stanculescu a studiat filmul in Germania, la “Konrad Wolf” in Potsdam-Babelsberg. Cu filmul ei de debut, Podul peste Tisa, a obtinut Premiu de debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam, una dintre cele mai prestigioase competitii de documentar din lume. Filmul a fost premiat si in Ungaria, la Miskolc.

Anca Damian a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie I.L. Caragiale. Doua dintre cele mai apreciate filme pe carele-a realizat sunt: A fi sau a nu fi (2007) si Intalniri incrucisate (2008).

Ambele autoare sunt castigatoarele competitiei nationale de film documentar “Open Society Documentaries” organizate de Fundatia Soros Romania in 2011, in parteneriat cu Televiziunea Romana. Pentru realizare ambelor proiecte, fiecare va primi cate 10.000 USD. Filmele vor putea fi urmarite pe TVR.

Pe pagina de Facebook a Fundatiei Soros puteti citi interviul integral acordat de cele doua regizoare.


Fundatia Soros Romania
alatura-te pe Facebook <http://www.facebook.com/fundatiasoros>

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează