Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Porția de compasiune: De Crăciun, Salvați Copiii te îndeamnă să pui o farfurie în plus la masă, pentru copiii care suferă de efectele sărăciei

0

Unu din trei copii din România se află în risc de sărăcie severă. De cele mai multe ori, acești copii merg la culcare flămânzi și au carențe nutriționale cu consecințe pe termen lung. Pentru ei, Organizația Salvați Copiii România te îndeamnă să așezi pe masa de Crăciun o porție în plus, care înseamnă atât hrană, cât și compasiune și solidaritate. Compania de tehnologie Endava s-a alăturat deja campaniei noastre și împreună cu angajații săi din București, Pitești și Brașov au donat 1.000 de porții de mâncare caldă copiilor defavorizați.

 

În România, riscul de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor este mult mai mare decât în rândul adulților (30.2%). Peste o treime (35,8%) dintre copiii României înseamnă că trăiesc în gospodării cu o intensitate scăzută a muncii sau se confruntă cu deprivarea materială ori cu un nivel scăzut al veniturilor.

Datele din Ancheta privind condițiile de viață ale populației (Eurostat, 2019)  ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/ pește sau alt tip echivalent de proteină ajungea la 14,2% (media UE fiind de 6,7%).

În cazul familiilor monoparentale, procentul ajunge la 18,9% (media UE fiind de 11,1%), iar în cazul familiilor cu 3 sau mai mulți copii, la 17,5% (media UE fiind de 6,4%).

Copiii din comunitățile și familiile aflate în sărăcie sau aflate în condiții de marginalizare socială și economică au fost cei mai afectați în acest an, atât din punct de vedere social, prin accesul tot mai limitat la servicii sociale și de sănătate, dar mai ales în ceea ce privește accesul lor la fizic la cunoaștere și interacțiune socială, prin educație de calitate. Astfel, deși situația lor s-a degradat constant, odată cu evoluția pandemiei și a impunerii unor restricții sociale, măsurile care să-i vizeze cu prioritate pe aceștia au lipsit și nu au făcut obiectul unei strategii și a unui plan de acțiune adecvat.

Doar împreună îi putem ajuta pe copiii României, așa că suntem recunoscători că nici anul acesta nu suntem singuri. Compania de tehnologie Endava și angajații săi din București, Pitești și Brașov și-au unit forțele și au reușit ca în numai o săptămână să doneze 1.000 de porții de mâncare caldă pentru acest Craciun. Suma donată ajunge astfel la 50,000 RON.

„Endava se implică recurent în inițiative de CSR (Corporate Social Responsibility), atât în prag de Sărbători, cât și în momente importante din viețile copiilor, cum ar fi începerea anului școlar. Ne bucurăm că am putut să ne alăturăm și acestei campanii și împreună cu ai noștri colegi să ajutăm un număr atât de mare de copii!”, a declarat Alina Soare, Head of People Development and Recruitment pentru Endava Braşov, Bucureşti şi Piteşti.

CONTEXT

Din perspectiva drepturilor copilului, România se confruntă de mulți ani cu o situație cronicizată. Dezavantajele sociale și economice ale familiilor constatate la nivelul anului 2019, în care 35,8% dintre copii, adică 1.200.000, se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, sunt mult adâncite de actuală criză sanitară, îndeosebi în mediul rural, unde acest risc în cazul copiilor atinge procentul de 44,3% (adică 900.000 de copii doar în comune și sate).[1]

Anchetele sociologice ale organizației Salvați Copiii realizate în acest an[2], au demonstrat dificultățile cu care se confruntă copiii și familiile lor: 36% dintre familii dezavantajate economic nu au putut procura produse sau alimente de strictă necesitate în timpul crizei sanitare.Aproximativ 500.000 de copii au fost afectați în mod direct.

Despre Organizația Salvați Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvați Copiii România promovează și apără drepturile copilului prin programe sociale, politici publice și practici solide în România, îndeplinind un rol de mediere între societate și autoritatea publică. Dintre intervențiile noastre care au creat un impact pozitiv pe termen mediu și lung, amintim: derularea primelor grădinițe estivale (1999) și a programelor educaționale „A Doua Șansă” (2001), introducerea interdicției legale a pedepsei corporale (2004) și contribuții la reglementarea protecției cu părinți plecați în străinătate (2013), dublarea alocației de stat (2015), specializarea unuia dintre adjuncții Avocatului Poporului, ca Avocat al Copilului (2018), înaintarea către Comitetul pentru Drepturile Copilului de la Geneva a 5 rapoarte alternative cu privire la respectarea drepturilor copilului în România (1995-2016) redactarea normelor metodologice de prevenirea și soluționare a cazurilor de bullying în școli (2020).

Salvați Copiii s-a implicat încă din luna martie asigurând programe socio-educaționale și protecție medicală, oferind sprijin direct pentru peste 62.000 de copii. Pe parcursul anului 2020, 54 de școli au fost dotate cu dispozitive moderne pentru învățarea online, peste 250 de cadre didactice au fost instruite pentru predarea online.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului și care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în peste 120 de țări, Salvați Copiii România a implicat în programele și campaniile sale, în trei decenii de activitate, 2.200.000 de copii.

Despre Endava

Endava este o companie britanică specializată în furnizarea de soluții software şi servicii IT, sprijinind clienții în dezvoltarea propriilor organizații, prin utilizarea soluțiilor scalabile de Distributed Enterprise Agile.

Ajută unele dintre cele mai importante companii de plăți, servicii financiare, telecomunicații, mass-media, tehnologie, produse de larg consum, retail, mobilitate și asistență medicală din lume să își accelereze capacitatea de a profita de noi modele de afaceri și oportunități de piață. Compania vine cu soluții care pot porni de la partea de strategie până la implementare și mentenanță a platformelor sau software-urilor.

La nivel mondial Endava numără peste 7,199 de angajați situați în apropiere de locațiile clienților din Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite și centre de livrare nearshore în Uniunea Europeană: România, Bulgaria și Slovenia; Țări din Europa Centrală: Macedonia de Nord, Moldova, Serbia și Bosnia și Herțegovina; America Latină: Argentina, Columbia, Uruguay și Venezuela.

[1] Eurostat, 2019.

[2]“Impactul crizei COVID 19 în educația copiilor” (aprilie 2020), realizat în rândul beneficiarilor programelor socio-educaționale ale organizației. ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” (iulie 2020), ca o consultare națională a elevilor cu privire la necesitate deschiderii școlilor în condiții de siguranță sanitară. „Studiu privind opiniile partenerilor educaționali cu privire la condițiile de începere a anului școlar 2020-2021 în condițiile pandemiei COVID 19 în România” (octombrie 2020).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.