Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Portalul „Autism Connect” se lansează în cadrul unei caravane naționale

0

Asociația Help Autism prezintă, în cadrul unei caravane naționale, portalul „Autism Connect” – prima platformă de informare și conectare a părinților copiilor cu autism cu specialiștii din România. Caravana a început joi, 19 noiembrie, la Sibiu, și continuă până în ianuarie 2016 cu prezentări și întâlniri cu membrii comunității locale din Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și București.

„Portalul AutismConnect.ro a fost gândit ca răspuns la imensa nevoie de informații și soluții pe care părinții o resimt la aflarea diagnosticului. Platforma oferă posibilitatea ca părintele să găsească medicul, psihologul, centrul de terapie, grădinița sau școala pentru copilul lui, în funcție de orașul în care locuiește, un pas extrem de important pentru cei din orașe mici sau zone izolate.”, menționează Mariana Hanganu, manager de proiect în cadrul Asociației Help Autism.

home page autismconnect

Autismul este o tulburare neurologică de dezvoltare ce afectează 1 din 68 de copii conform CDC Atlanta – Statele Unite ale Americii. Copiii diagnosticați cu autism prezintă deficiențe de socializare, de comunicare și comportamente repetitive, tulburarea din spectrul autist (TSA) poate determina grade diferite de izolare socială. Diagnosticat în jurul vârstei de 1 an, copilul cu TSA poate face progrese spectaculoase prin terapie psihologică și motorie, iar intervenția neîntârziată și constantă duce chiar la recuperare.

Asociația Help Autism în parteneriat cu ATCA – Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată a dezvoltat platforma „Autism Connect” ca parte dintr-un proiect mai amplu de creare a unui mecanism rapid de răspuns la nevoile copiilor cu autism din România. Găzduit pe www.autismconnect.ro, portalul online creează puntea de legătură între părinte și specialiști, în funcție de orașul de reședință. În acest moment, autismconnect.ro este o hartă interactivă a României prin care părintele poate intra în legătură cu peste 4900 de unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli), 980 de clinici, 45 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, centre de terapie și ONG-uri locale și peste 300 de specialiști în terapia copiilor cu TSA: psihologi, logopezi, kinetoterapeuți. Totodată, portalul conține informații la zi despre autism, drepturi, beneficii și schimbări legislative.

Caravana „Autism Connect” ajunge în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016 la facultăți din Sibiu, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și București, cu scopul de a încuraja tinerii studenți, aflați la început de carieră, profesioniștii și alte persoane interesate de problematica autismului, să devină parte a procesului de recuperare a copilului cu autism. În România, se estimează că peste 15 000 de copii au o tulburare din spectrul autist și au nevoie de terapie individualizată. Anual, în Bucureşti, peste 4000 de familii se adresează specialiştilor pentru diagnosticul copilului lor, iar la nivel național șansele de acces la servicii de diagnostic, terapie și educație sunt limitate.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.