Policolor și Primăria Ciocănești au redeschis Muzeul Etnografic, proaspăt renovat

0

În deschiderea celei mai importante sărbători anuale a comunității, Policolor și Primăria Ciocănești au inaugurat sâmbătă, 15 august, Muzeul Etnografic, reabilitat cu materiale donate de cel mai longeviv producător de vopsele din România. Producătorul Policolor, care aniversează anul acesta 50 de ani de activitate continuă, este prima companie comercială care s-a înfrățit cu o comunitate, cu scopul comun de a susține perpetuarea tradițiilor românești străvechi.

1
Prin campania aniversară „Redescoperă Culorile României”, producătorul român de lacuri și vopsele și-a propus să susțină cu materiale proiecte unice în România care au în comun două valori importante pentru companie și pentru comunitate: tradiția și inovația. La începutul anului, compania Policolor și Ciocănești, singura comună muzeu din România, au semnat un parteneriat în baza căruia producătorul a furnizat vopsea și materiale pentru renovarea brâielor de pe un sfert din casele comunei și pentru reabilitarea Muzeului Etnografic, pentru care comunitatea locală a donat piese care ajută la reconstituirea istoriei locului.
„Într-o anumită măsură, Policolor și Ciocănești au un traseu similar. Timp de 50 de ani, compania noastră și-a păstrat identitatea, integritatea și valorile. La Ciocănești, în ciuda dificultăților, oamenii au păstrat vii tradițiile locului, menținând astfel unită vatra satului. Eforturile acestei comunității de a perpetua tradiții vechi de 100 de ani sunt demne de tot respectul. Ne bucurăm că am descoperit în primăria și comunitatea de aici un partener deschis pentru dialog și cooperare. Sperăm ca cele 180 de case redecorate cu materiale Policolor să contribuie la prosperitatea comunei și suntem convinși că ceea ce realizăm anul acesta este un proiect durabil”, a declarat Florin Stoleriu, Business Unit Manager Policolor Arhitectural, divizia care produce materialele donate localității.
Muzeul Etnografic din Ciocănești a fost înființat în urmă cu aproape zece ani, la scurt timp după ce comuna, care timp de 50 de ani nu a avut personalitate juridică, a reușit să și-o recapete. Ciocănești este singura comună muzeu din România și este cunoscută în toată țara datorită caselor „închistrite” asemenea ouălor de Paște. Muzeul adăpostea pănă anul trecut câteva sute de piese de colecție etnografică, donate de locuitorii comunei și câteva mii de ouă încondeiate. În 2014, Primăria comunei a decis reabilitarea totală a muzeului pentru a proteja exponatele. Pentru a nu afecta interesul turiștilor pentru colecția de ouă, acestea au fost mutate într-un spațiu separat care a devenit ulterior Muzeul Ouălor Încondeiate, în care pot fi admirate colecții din diferite zone ale țării sau străinătate.
„Noi, comunitatea din Ciocănești facem permanent eforturi pentru a păstra intactă istoria și tradiția locului, deoarece un popor fără istorie este un popor care nu există. Propunerea primită de la Policolor ne–a bucurat pentru că a venit efectiv în întâmpinarea unei nevoi a noastre. Datorită materialelor primite, am putut să devansăm finalizarea lucrărilor la Muzeul Etnografic și putem lucra multe case care vor înfrumuseța comuna”, a declarat Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.

Policolor a alocat în 2015, pentru campania aniversară „Redescoperă Culorile României”, materiale al căror preț echivalent a fost estimat la 250.000 de euro. Campania, derulată pe parcursul anului în curs, include mai multe proiecte implementate în mai multe orașe ale țării și în domenii diferite. Către primăria Ciocănești au fost direcționate 3 tone de materiale pentru realizarea soclurilor și aproximativ 700 de kilograme de vopsea lavabilă în nuanțele specifice motivelor tradiționale din comună.
La începutul lunii august, Policolor împreună cu o echipă de tineri voluntari din toate colțurile țării au finalizat decorarea primului din cele 5 vapoare amplasate la intrările și ieșirile din municipiul Constanța, cel mai mare oraș port la Marea Neagră. Proiectul face parte din campania aniversară și a fost realizat în parteneriat cu Primăria municipiului Constanța. Decorarea vaporului a fost realizată în baza unui concurs de concepte creative, premiat de Policolor cu 1.000 de euro net. În campania de decorare au fost implicați voluntari, inclusiv studenți și masteranzi ai Universității de Arhitectură Ion Mincu, coordonați de profesorul Sebastian Guță.
Începând din luna iulie, a fost pusă în circulație Hora, prima locomotivă pictată cu motive tradiționale din România, un alt proiect inclus în campanie, al cărui beneficiar este CFR Călători și românii care călătoresc cu trenul. Conceptul creativ și implementarea au revenit artistului vizual Carmen Nistor, care a reușit să finalizeze proiectului în timp record. Policolor a pus la dispoziție, prin divizia Automotive, materialele de care a avut nevoie artistul pentru a realiza opera.
Policolor și Metrorex au semnat anul acesta un parteneriat în baza căruia compania va furniza materialele necesare pictării a două stații de metrou. Proiectul, agreat de cele două părți așteaptă să fie implementat.
În cadrul campaniei aniversare, compania a pus bazele primului Club de „Ambasadori ai culorii”, în care au fost invitați să se înscrie persoane și personalități ale vieții publice și artistice din România care lucrează sau promovează zilnic culoarea, în viața personală și profesională. În calitate de membri ai Clubului, „Ambasadorii culorii” vor contribui la construcția comunității online „Redescoperă Culorile României” și vor oferi membrilor acestora sfaturi de design interior, proiecte de arhitectură customizate, workshop-uri de fotografie, ii autentic românești etc.
=====================
Policolor, producător român de lacuri şi vopsele este liderul regional în zona de Sud-Est a Europei. Anul acesta, cu ocazia aniversării a 50 de ani în arta culorilor, producătorul a lansat proiectul de responsabilitate socială „Redescoperă Culorile României”, proiect care își propune să sprijine comunitățile prin reînvierea culorilor specific românești.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.