Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pluri si interdisciplinaritate în programe doctorale si postdoctorale – Retea de cercetatori autonomi de elita

0

Pluri si interdisciplinaritate în programe doctorale si postdoctorale – Retea de cercetatori autonomi de elita.

Pe data de 27 iunie 2014, la sediul ICCV din Calea 13 Septembrie, nr.13, Bucureşti, a avut loc conferinţa – organizată de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română în calitate de beneficiar, împreună cu partenerii săi: Institutul de Sociologie şi Institutul de Economie Naţională ale Academiei Române, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” – dedicată lansării proiectului POSDRU/159/1.5/S/141086, cu titlul „Pluri şi interdisciplinaritate în programe doctorale şi postdoctorale”.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni! Axa prioritară: nr.1 „Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”; Domeniul Major de Intervenţie: 1.5 „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”.

foto ID

În cadrul conferinţei, partenerii în proiect au vorbit despre capacitatea şi experienţa de cercetare în următoarele domenii prioritare ale Strategiei Naţionale pentru CDI 2007-2013: tehnologiile societăţii informaţionale, cercetări socio-economice şi umaniste, educaţie fizică şi sport. Valoarea adăugată a parteneriatului acestui proiect este dată de faptul că profesorii conducători de doctorat acoperă multe din domeniile fundamentale în care se organizează doctorat ştiinţific/studii postdoctorale. Prin accesul la infrastructura de cercetare şi documentare, dar şi la expertiza existentă în centrele, institutele şi departamentele partenerilor, se facilitează accesul la know-how în cercetare şi la surse multiple de documentare. Toţi partenerii sunt activi în reţele de cercetare şi au încheiate numeroase acorduri de colaborare bilaterale cu entităţi de cercetare din întreaga lume, ceea ce va duce la un efect multiplicator pentru implicarea doctoranzilor în reţele de cercetare şi parteneriate.

Obiectivul general al proiectului vizează creşterea calităţii studiilor universitare de doctorat/postdoctorat, formarea iniţială pentru cercetare – prin abordare pluri şi interdisciplinară oferind sprijin financiar consistent şi crescând astfel atractivitatea carierei în cercetare. Proiectul urmăreşte abordarea integrată a dezvoltării resurselor umane din cercetare prin dezvoltarea competenţelor de cercetare şi de management al cercetării, orientare în carieră şi îmbunătăţirea calităţii formării, inclusiv prin networking cu coordonatori de doctorat, specialişti din diferite domenii, alţi cercetători doctoranzi din ţară. Se doreşte astfel, formarea de cercetători autonomi de elită, competitivi internaţional, capabili să genereze soluţii inovative, sustenabile, care să permită o dezvoltare durabilă instituţională şi sectorială prin integrarea cunoştinţelor ştiinţifice şi manageriale dobândite în activitatea lor ulterioară.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Creşterea competenţelor ştiinţifice pentru 105 doctoranzi şi 40 postdoctoranzi pentru a derula cercetări performante şi relevante la nivel european în domenii de doctorat care se încadrează în priorităţile Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, eligibile în cadrul POSDRU.

2. Creşterea vizibilităţii rezultatelor de cercetare ale doctoranzilor sprijiniţi în proiect prin stimularea publicării acestora la nivel naţional şi internaţional a unui număr important de articole ştiinţifice şi dezvoltarea capacităţii de diseminare, continuare a cercetării.

3. Creşterea competenţelor generale şi specifice necesare proiectării unui traseu de succes al carierei în cercetare prin dezvoltarea de programe de formare, prin elaborarea de curriculum interdisciplinar şi internaţionalizare prin dezvoltarea de parteneriate şi reţele de cercetare la nivel naţional.

Prin rezultatele generate, proiectul va contribui pe termen lung la formarea resurselor umane performante pentru activitatea de CDI, la dezvoltarea de programe de cercetare şi de studii doctorale moderne contribuind, astfel, la creşterea performanţei EHEA (European Higher Education Area).

Grupul ţintă al proiectului, selectat pe baze competitive, este format din 105 doctoranzi admişi la doctorat în anii 2011, 2012 şi 2013 pe locuri bugetate cu frecvenţă în domenii eligibile POSDRU şi 40 de postdoctoranzi pentru doctorii care au obţinut titlul în ultimii cinci ani, pentru care solicitantul are conducători de doctorat confirmaţi. Uniunea Europeană îşi propune crearea unui mediu de cercetare de nivel înalt, caracterizat prin interdisciplinaritate, diversitate culturală şi mobilitate, care să atragă, prin oportunităţi de formare de nivel mondial, cercetători valoroşi şi promovarea excelenţei ca obiectiv principal al cercetării şi studiilor doctorale.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.