Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Pictorial inedit: 4 modele 75+ atrag atenția asupra situației vârstnicilor din România

0

Frumusețea nu are vârstă. A dovedit-o astăzi Asociația Niciodată Singur – Prietenii vârstnicilor, prin realizarea unui proiect unic în România. 4 doamne, trecute de vârsta de 75 de ani au pozat cu stil și eleganță, purtând ii tradiționale, într-un pictorial de modă profesionist, pentru a atrage atenția asupra situației alarmante a vârstnicilor din țara noastră: 1 din 2 vârstnici din România se simte singur și inutil, într-o mică sau mai mare măsură[1].

making-of

Pictorialul, realizat de tânăra fotografă Eli Driu, împreună cu stiliștii de la .1Concept – Your Beauty Masters și-a dorit să exprime atât frumusețea la vârsta a III-a, cât și nevoia de implicare a societății în cauza singurătății vârstnicilor, punând în contrast calitatea unui pictorial glossy profesionist cu poveștile de viață ale modelelor. Modelele, beneficiare ale programelor asociației, au peste 75 de ani și, după o viață plină și activă, au ajuns să infrunte singure problemele vârstei bătrâneții.

Îmbătrânirea populației este un fenomen în creștere care afectează nu numai România, ci și întreaga Europă. Conform Institutului National de Statistică, 3.247.744 de persoane din populația totală a României au vârsta de peste 65 ani. În plus, în țara noastră emigrarea tinerilor, insuficiența resurselor umane și financiare specializate și lipsa unui sistem integrat de sprijin amplifică numărul situațiilor în care foarte mulți vârstnici trăiesc neglijați, singuri, sau lipsiți de contact social.

„Ne-am dorit să aducem în atenția opiniei publice aceste date statistice prin transformarea lor într-o poveste frumoasă, românească și autentică. Cu siguranță, atunci când răsfoiești o revistă glossy și găsești un astfel de pictorial, începi să vezi că bătrânețea poate să aibă și o latură frumoasă.  Mulți au uitat valoarea bunicilor, a poveștilor spuse de ei și a sfaturilor pe care la un moment dat le-am primit cu toții. Singurătatea e o boală a acestui secol și e momentul să ne dăm seama că unui vârstnic singur, orice contact social îi poate însenina ziua. Este, cu siguranță, o cauză în care trebuie să ne implicăm cu toții”, a declarat Cătălin Dinu, coordonator de comunicare și fundraising al asociației Niciodată Singur.

Fotografiile, ce se vor regăsi în ediția lunii aprilie a revistei Unica, au fost realizate la Casara, styling-ul a fost asigurat de .1Concept – Your Beauty Masters (Alin Mihalache – art director, Sorin Papa – make up artist, Adrian Soare – junior stylist și Franco Țiplea – junior stylist), iar vestimentația a fost oferită de Iiana.

Acest eveniment face parte din Campania de primăvară a asociației Niciodată Singur. În perioada 26 februarie – 8 martie 2016, aproape 100 de voluntari Niciodată Singur vor aduce bucuria și speranța primăverii celor 900 de vârstnici din București, Pitești, Constanța, Ploiești si Brăila, sprijiniți de asociație, oferindu-le mărțișoare și cadouri sau prin organizarea de diverse activități. Ca de fiecare dată, au fost alături de asociație și Direcția de Asistență Socială a Municipiului București, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Căminul de Vârstnici Constanța și Asociația Vasarely.

Luptăm împotriva efectelor izolării vârstnicilor din Romania, pentru o bătrânețe trăită în demnitate și speranță. Prin modelul de mobilizare pe care îl oferim comunităților în care suntem prezenți, cu sprijinul voluntarilor de toate vârstele și prin gesturi mici de umanitate încercăm să le oferim bătrânilor singuri sprijinul moral, practic și, pe cât posibil material de care au nevoie. Indiferent dacă încă locuiesc acasă sau sunt rezidenți în cămine de bătrâni sau centre de îngrijire, aceștia au la fel de multă nevoie de o bătrânețe demnă și cât mai liniștită.” a declarat Anca Iosub, director executiv al asociației.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este o asociație recent înființată de Fundația Principesa Margareta a României și Asociația les petits frères des Pauvres din Franța, în contextul îmbătrânirii populației și ca răspuns la problematica izolării sociale. Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor dorește să dezvolte și să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri, preluând modelul de intervenție de la partenerul francez, organizație cu o experiență de peste 70 ani în combaterea izolării și sărăciei vârstnicilor. Până pe data de 25 mai, orice contribuabil român poate redirecționa gratuit 2% din impozitul pe venit pentru a se alătura cauzei. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

[1] Conform studiului național realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României în septembrie 2015

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.