Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 95% rata de absorbţie pentru Fondul ONG în România

0

Activităţile celor 390 de proiecte finanţate prin Fondul ONG în România sunt încheiate. Evaluarea intermediară a rezultatelor arată că rata de absorbţie de programului este de peste 95%. Valoarea totală a proiectelor finanţate se ridică la peste 30 de milioane de euro. Lansat în 2013, este programul cu cea mai mare alocare financiară dedicată ONG-urilor din România. Prin intermediul său, au fost susţinute proiecte din domenii cheie, precum drepturile omului, anticorupţie, democraţie, combaterea sărăciei, dezvoltare durabilă, justiţie socială, servicii sociale, advocacy şi dezvoltarea de reţele şi coaliţii ale organizaţiilor neguvernamentale. Programul a reprezentat singura sursă de finanţare disponibilă în această perioadă pentru tematici cum sunt drepturile omului şi anticorupţie.

Romi_Brasov

Fondul ONG este parte a granturilor Spaţiului Economic European, 2009 – 2014, care reprezintă contribuţia guvernelor statelor donatoare – Norvegia, Islanda şi Liechtenstein la dezvoltarea a 16 state din Uniunea Europeană. În România, programul este coordonat de consorţiul format din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Fundaţia pentru Parteneriat (REPF) şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR).

“Rezultatele ONG-urilor sunt surprinzătoare, peste aşteptările noastre din multe puncte de vedere. Au intervenit în localităţi izolate şi sărace, la limita sărăciei, au activat implicarea cetăţenilor, acolo unde aceasta era scăzută, au găsit resurse şi soluţii pentru grupurile vulnerabile, au reacţionat atunci când deciziile publice nu răspundeau intereselor oamenilor. Numai în 2015, peste 2600 de voluntari au fost implicaţi în programele de voluntariat, mai bine de 10.000 de persoane au beneficiat de servicii sociale şi de bază, prin cele 150 de servicii sociale înfiinţate în cadrul programului şi au fost realizate 120 de propuneri de politici publice în toată ţara. Fiind vorba de granturi mai mici, mai flexibile şi uşor de gestionat, organizaţiile au avut posibilitatea să testeze soluţii noi, inovatoare care pot fi replicate la nivel naţional. Au adus şi modele din ţări mai dezvoltate precum Norvegia sau Islanda, în special pentru cetăţenie active şi protecţia drepturilor omului. Acum, importantă este continuarea acestor proiecte, iar din acest punct de vedere, implicarea autorităţilor locale şi naţionale este esenţială. Ne bucurăm că pentru unele proiecte, autorităţile şi-au asumat deja sprijinul, dorinţa noastră este ca instituţiile publice să aibă un rol concret în cât mai multe proiecte.”, declară Adriana Popescu, team leader Fondul ONG.

Printre realizările organizaţiilor neguvernamentale se regăsesc:
• Acordarea de tichete sociale pentru grădiniţă – iniţiativă propusă de Asociaţia OvidiuRo, pilotată în 45 de comunităţi şi 114 grădiniţe. 2600 de copii şi 2600 de părinţi din familii defavorizate au beneficiat de acest program. În ianuarie 2016, programul Fiecare Copil în Grădiniţă (www.fiecarecopilingradinita.ro) a fost adoptat la nivel naţional prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate.
• Emiterea ordinului de protecţie pentru victimele violenţei domestice în cel mult 72 de ore – iniţiativă de modificare a legii nr.217/2013 privind combaterea violenţei în familei, propusă de VIF – Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (www.violentaimpotrivafemeilor.ro), înfiinţată în cadrul programului. Propunerea a fost promulgată în decembrie 2015 de preşedintele Klaus Iohannis.
• Peste 1000 de persoane din judeţul Braşov, dintre care aproximativ 480 de etnie romă, au obţinut acte de identitate – Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov a sprijinit persoane defavorizate, fără adăpost, de etnie romă sau în situaţie de sărăcie extremă să obţină acte de identitate. (www.bccbrasov.ro)
• Crearea unui kit de educaţie ecologică şi dezvoltarea unui curriculum bazat pe lecţii interactive – curriculumul a fost preluat ca materie opţională în 41 de şcoli din mai multe judeţe ale ţării. Iniţiativa Şcoli Verzi aparţine Asociaţiei Greenitiative în parteneriat cu WWF – România şi Asociaţia Viitor Plus (www.scoliverzi.ro)
• Reutilizarea socială a bunurilor confiscate din infracţiuni – la iniţiativa Centrul de Resurse Juridice clădirile, apartamentele şi terenurilor confiscate vor putea fi transmise sau date în folosinţă gratuită unor entităţi, printre care se numără şi asociaţiile şi fundaţiile, iar sumele de bani rezultate din vânzarea bunurilor mobile şi imobile confiscate vor fi distribuite pentru educaţie, sănătate, organele de aplicare a legii şi asociaţii, fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social, printre altele. Aceste prevederi sunt cuprinse în legea pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) adoptată în noiembrie 2015. (www.crj.ro)

Sunt doar 5 dintre proiectele finanţate în cadrul programului. Rezultatele finale, vor fi disponibile, în următoarea perioadă pe www.fondong.fdsc.ro. Activităţile Fondului ONG, desfăşurate de cele trei organizaţii aflate în consorţiul de coordonare, continuă până la sfârşitul lunii aprilie 2017. Următorul eveniment planificat este ONGFest, Festivalul Naţional al Organizaţiilor Neguvernamentale, care are loc pe 21 şi 22 mai în parcul Herăstrău. Rezultatele programului vor fi prezentate şi în cadrul Festivalului. Peste 150 de organizaţii, companii şi instituţii publice participă la “Atelierul de fapte bune”, îşi expun proiectele şi invită oamenii să se implice alături de ei.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.