Peste 900 de consultații medicale gratuite în două zile efectuate de Crucea Roșie Română în comuna Vedea din județul Giurgiu

0

Caravana de Bine a Crucii Roșii Române, un proiect de sănătate care constă în acordarea de servicii medicale gratuite adulților și copiilor aflați în zone rurale, a staționat sâmbătă și duminică în comuna Vedea din județul Giurgiu. Timp de două zile, la Caravana s-au prezentat 241 de pacienți și au fost efectuate 918 consultații.

Proiectul Caravana de Bine a fost lansat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România în luna februarie 2022 și are ca obiectiv accesul persoanelor din mediul rural la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină  generală, medicină internă, pediatrie, cardiologie, diabetologie. Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al organizației United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

 

În zilele de 24 – 25 septembrie 2022, Caravana de Bine a făcut oprire în localitatea Vedea din județul Giurgiu, o comună cu 2 584 de locuitori dintre care 30.38% sunt persoane cu vârsta de peste 60 de ani și 14,01% sunt copii sub 14 ani. Conform chestionarelor realizate de voluntarii filialei de Cruce Roșie Giurgiu, în comuna Vedea, 53,33% dintre respondenți nu au realizat nicio investigație medicală în ultimii 3 ani.

 

Astfel, timp de două zile, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști și rezidenți, asistenți medicali, personal angajat și voluntari ai Crucii Roșii Române au fost alături de locuitorii comunei și au efectua gratuit următoarele:

  • EKG și ECOGRAF
  • Consultații: cardiologie, medicină internă, pediatrie, diabetologie, oftalmologie
  • Măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei
  • Sesiuni de instruire în acordarea primului ajutor – pentru adulți si copii
  • Sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentatia copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuala, TBC.

 

În urma examinărilor, au fost eliberate scrisori medicale cu rezultatul bilanțului clinic și paraclinic, precum și recomandări terapeutice care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

“Caravana de Bine este un proiect de echipă în care trebuie să ne sincronizăm tot timpul. Este un proiect care  presupune mult efort fizic dar și efort emoțional și cred că secretul rezultatelor noastre excepționale este faptul că pe toți ne leagă dorința de a face bine. Sunt mândră și recunoscătoare să fac parte din acest proiect și mulțumesc echipei formată din cadre medicale, asistenți medicali și voluntari care participă absolut benevol la fiecare acțiune. Mulțumesc în aceeași măsură colegilor mei și voluntarilor de la filiala de Cruce Roșie Giurgiu pentru toată organizarea de la nivel local.”, a declarat Raluca Buzea, Manager proiect educație pentru sănătate.

Până acum, Caravana de Bine a fost în județele Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Dânbovița, Ialomița, Iași, Mehedinți, Olt, Teleorman și Suceava și a efectuat peste   8 000 de consultații gratuite. În luna octombrie, Caravana de Bine va ajunge în județele Covasna și Vrancea.

În fiecare comunitate rurală din cele 17 județe implicate, voluntarii Crucii Roșii Române au desfășurat demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române culeg informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.

 

Caravana de Bine este susținută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanță și personalul medical de specialitate (medici și asistenți medicali): SanoPass, Optica Inimii, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Emerald, Sanofi.

 

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 5000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Parteneri: Primăria Vedea

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.