Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 80 dintre cei mai importanti alpinisti ai Romaniei – premiati la Busteni

0

Gala Alpinismului Romanesc

Peste 80 dintre cei mai importanti alpinisti ai Romaniei – premiati la Busteni

Bucuresti, 30 ianuarie 2017 — Gala Alpinismului Romanesc, eveniment desfasurat in cadrul Alpin Film Festival, la Busteni, a reunit ieri sute de alpinisti si iubitori ai muntelui, dintre care peste 80 dintre cei mai importanti alpinisti ai Romaniei care au reusit sau au incercat sa atinga unul dintre cele 14 varfuri de peste 8000 de metri ale lumii.

Gala Alpinismului Romanesc - Alpin Film Festival 2017 (8)

20 dintre cei 83 de alpinisti romani au reusit performanta de a atinge varfuri de 8000 metri, iar lista acestora ii cuprinde pe: Aurel Salasan, Constantin Lacatusu, Marius Gane, Lucian Bogdan, Teodor Tulpan, Gheorghe Dijmarescu, Alexandru Gavan, Teofil Vlad, Zsolt Torok, Justin Ionescu, Horia Colibasanu, Catalin Neacsu, Cristian Tzecu, Theodoara Vid, Felicia Enache, Vasile Cipcigan, Ionut Stefanescu, Adrian Laza, Iulian Petre, Mihai Cioroianu (post-mortem).

Am declarat zilele acestea Busteniul – capitala alpinismului romanesc si am reusit sa reunim ieri, in aceeasi sala, zeci de alpinisti romani obisnuiti cu aerul rarefiat al marilor inaltimi si cu performante care depasesc, de multe ori, limitele umane. In Romania sunt 83 de alpinisti care au plecat din tara cu gandul de a cuceri un varf de peste 8000 de metri, iar 20 dintre ei au reusit sa duca tricolorul pe acoperisul lumii. ” –  a spus Zsolt Torok, alpinist si organizatorul Galei Alpinismului Romanesc, editia a doua.

Evenimentul care a avut loc la Centrul Cultural Aurel Stroe din Busteni a marcat si festivitatea de premiere ”Sportivul Anului 2016”, editia a zecea, realizata de Federatia Romana de Alpinism si Escalada (F.R.A.E). Premiile acestei editii s-au dus catre 6 sportivi din cele 3 discipline din portofoliul F.R.A.E – alpinism, escalada si schi-alpinism, categoria copii si seniori. Premiile ”Sportivul Anului 2016” au fost decernate de catre Justin Ionescu, presedinte F.R.A.E.: sportivei Dor Geta Popescu (13 ani, alpinism de altitudine, categoria copii), sportivului Cristian Rapa (13 ani, escalada sportiva, categoria copii), echipei Vlad Capusan – Zsolt Torok si echipei Cristina Pogacean – Cosmin Andron. Schi-alpinistii Silviu Manea si Viorel Palici au primit trofeul pentru rezultatele obtinute, in 2016, in campionatele europene de ski- alpinism. A fost acordat si un premiu special – Titus Gontea a primit trofeul in semn de recunoastere a intregii sale activitati in escalada romaneasca de perete.

Cele doua evenimente care au premiat performantele deosebite in alpinismul din Romania s-au desfasurat in cadrul Alpin Film Festival, primul si singurul festival international de film, carte si fotografie destinat promovarii culturii si civilizatiei montane.

”Au fost sase zile intense in care am proiectat, in acest an, peste 20 de filme despre cultura si civilizatia muntelui, filme romanesti si internationale, am inaugurat trei expozitii foto despre munte, schi montan sau alpinism, am vorbit despre carti de calatorie. Practic, am raspuns nevoii de comunicare ale unei comunitati puternice de sute de oameni iubitori ai muntelui. Alpin Film Festival este o platforma ce isi doreste sa uneasca intr-o voce comuna glasurile celor care iubesc aventurile solitare sau de grup  si ascensiunile la mari inaltimi” – a spus Dan Burlac, presedinte Alpin Film Festival.

Editia a doua a festivalului Alpin Film Festival a avut loc in perioada 23-29 ianuarie, in Brasov, Predeal si Busteni. Festivalul a reunit evenimente inedite cum ar fi proiectia de fotografie de la Pestera Rasnov sustinuta de domnul Cristian Lascu sau o conferinta, in premiera in Romania  – ”Medicina la Altitudine”, in parteneriat cu Salvamont Romania – Dispeceratul National Salvamont si sustinuta de doctorul Nicolae Dimache, la Predeal.

Expozitiile foto vor mai putea fi vizitate si dupa inchiderea festivalului, astfel:

  • Expozitia in aer liber, „Istoria in Alb”, colectia Muzeului Judetean de Istorie Brasov, expusa la Castelul Cantacuzino din Busteni – cuprinde o colectie de fotografii vechi din Arhivele Nationale, prezentate pentru prima oara publicului larg.
  • Expozitia in aer liber, „Muntele”, organizata la Brasov, in Piata Sfatului si realizata de Asociatia FORONA, cu sprijinul Canon – pana pe 31 martie 2017
  • Expozitia „Privind spre Alpi. Fotografie montana din Piemont (1870-1940).” – Muzeul Judetean de istorie Brasov in colaborare cu Muzeul Muntelui din Torino, cel mai mare muzeu de acest gen din Europa.

Alpin Film Festival se bucura de sprijinul International Alliance for Mountain Film (IAMF), asociatie internationala care reuneste peste 25 de festivaluri de profil din intreaga lume. Pentru informatii suplimentare despe festival, puteti intra pe www.alpinfilmfestival.ro si www.facebook.com/alpinfilmfestival

Eveniment conceput si organizat de: Asociatia MIMESIS

Co-producatori: KOLECTIV, PRIMARIA PREDEAL, PRIMARIA BUSTENI, PRIMARIA BRASOV, AGENTIA METROPOLITANA BRASOV

Sponsor: ALEXANDRION GRUP ROMANIA

Cu sprijinul: CANON, TIRIAC AUTO, MILKA ROMANIA, SERGIANA GROUP, CASTELUL CANTACUZINO, THE GOOD COMPANY, ASOCIATIA MIORITICS, S-KARP, GRAVITY, S.K.V. ROMANIA, FUNDATIA AMFITEATRU, FORONA, FOTOLIFE, CONVENTIA CARPATICA, AMBASADA GERMANIEI LA BUCURESTI, INSTITUTUL POLONEZ, CENTRUL CEH, AUTORITATEA NATIONALA PENTRU TURISM, AMBASADA STATELOR UNITE ALE AMERICII

Parteneri Predeal: HOTEL BELVEDERE, HOTEL DRAGULUI, HOTEL CARMEN, CASA ANA, RESTAURANTUL LA FONTANELLA, POWdER APRES SKY

Parteneri Brasov: RAMOSS SRL, CENTRUL CULTURAL REDUTA, MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE BRASOV

Parteneri strategici: SALVAMONT ROMANIA – Dispeceratul National Salvamont, INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURA BUCURESTI, COMITETUL OLIMPIC SI SPORTIV ROMAN, FEDERATIA ROMANA DE ALPINISM SI ESCALADA, THE MAGNET

Parteneri media: Muntii Nostri; National Geographic Channel; Gazeta Sporturilor; National Geographic Romania;Transilvania Expres; MyTex.ro; Zile si Nopti; Cinemagia; NEWSBV.RO

Eveniment sustinut de Europa FM si TVR — Televiziunea Romana.

###

Despre Alpin Film Festival

Alpin Film Festival este singurul festival international de film, carte si fotografie destinat promovarii culturii si civilizatiei montane din Romania. Prima editie a festivalului a avut loc in martie 2016. Festivalul este inspirat de succesul altor manifestari de acest gen din intreaga lume: BANFF (Canada), GRENOBLE (Franta), KATHMANDU (Nepal).

Trailer-ul oficial AFF 2017: https://vimeo.com/200185713

Facebook: www.facebook.com/alpinfilmfestival

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.