Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 750 de voluntari ai programului educational Ajungem MARI, sprijinit de United Way Romania, au ajutat anul trecut 900 de copii sa invete la distanta

0

Bucuresti, 22 ianuarie 2021 – In ciuda impedimentelor generate de pandemie, peste 750 de voluntari ai programului educational Ajungem MARI al Asociatiei Lindenfeld, au sustinut activitati educative cu peste 900 copiii din centrele de plasament din Bucuresti si Ilfov prin proiectul „Ajungem MARI si Puternici” derulat cu spijinul United Way Romania. Cea mai mare provocare a fost transferul activitatilor interactive in online in absenta unui numar suficient de dispozitive electronice.

Odata cu starea de urgenta, copiii si tinerii institutionalizati au fost izolati timp de 3-4 luni in centrele de plasament sau casutele si apartamentele de tip familial. Spre deosebire de copiii din familii, pentru a preveni raspandirea rapida a virusului in colectivitate, acesti copii nu au iesit deloc din casa pe toata durata izolarii si chiar personalul a locuit alaturi de ei, prin rotatie, pentru perioade de 14 zile.

Pentru copiii si tinerii institutionalizati izolarea a fost foarte dificila, accentuandu-se conflictele si lipsa motivatiei. A contat enorm orice activitate noua, care a intrerupt rutina zilelor de izolare, si comunicarea cu voluntarii care le-au devenit prieteni despre emotiile si trairile lor in aceasta perioada. Voluntarii i-au ajutat si sa gaseasca noi metode de petrecere a timpului.

„Cand veniti la noi?” si „Ne e dor de voi!” sunt doua dintre propozitiile cel mai des rostite de copii in perioada in care accesul fizic in centrele de plasament a fost restrictionat.

Voluntarii au resimtit si ei dorul de copii, asa ca unii dintre ei au mers la poarta centrelor cu mici cadouri in perioada Pastelui si Craciunului sau i-au imbratisat pe copii de la distanta vizitandu-i sub geamurile apartamentelor de tip familial unde locuiesc cate 6 copii.

Desi in multe centre numarul dispozitivelor pentru conectare la activitatile online era insuficient, voluntarii au gasit metode de comunicare online sau telefonic, cu sprijinul personalului centrelor. Daca primele intalniri online au fost de grup si cu multa agitatie, la urmatoarele intalniri voluntarii au impartit copiii in grupe mai mici sau au lucrat individual pentru ca sedintele sa fie cat mai eficiente. Chiar si dupa ce copiii s-au acomodat cu activitatile online, sedintele incep tot cu intrebarea „Si cand veniti iar la noi?”.

Consilierii educationali ai programului Ajungem MARI i-au ajutat pe voluntari sa isi adapteze activitatea la lucrul online, prin training-uri despre instrumente si metode de lucru online adaptate pentru diferite varste ale copiilor. Pe langa sprijinul voluntarilor, copiilor le-au fost de mare ajutor materiale educationale trimise in centre in cadrul proiectului: carti, enciclopedii, jocuri educative, rechizite si materiale de lucru manual pentru ateliere creative care au facut izolarea copiilor mai usoara. Consilierii Ajungem MARI le-au trimis educatorilor din centre idei de jocuri de dezvolare personala si de jocuri creative.

Proiectul s-a desfasurat in Bucuresti si Ilfov cu sprijinul Fundatiei United Way, partener si sponsor al programului educational Ajungem MARI inca din 2015. „Ne dorim ca acesti copii si tineri institutionalizati sa devina adulti independenti, responsabili in decizii, stapani pe emotiile lor si impliniti. Ne bucuram sa putem fi parteneri pe termen lung in sprijinul acestor copii si tineri atat de vulnerabili, care au nevoie de acceptare, de incurajare si de timp sa isi descopere potentialul si sa devina puternici si increzatori in viitorul lor.”, spune Marcela Borteanu, Director Adjunct United Way Romania.

Pe intreg parcursul anului 2020 au fost implicati in proiect un numar total de 783 de voluntari in sprijinul copiilor din 30 de centre si structuri de protectie sociala din Bucuresti si Ilfov. Misiunea lor este sa le fie alaturi copiilor pana la finalul anului scolar sau al vacantei de vara, iar apoi li se vor alatura noi voluntari. Modulul de voluntariat in cadrul programului educational Ajungem MARI este de 8 luni, iar unii voluntari raman alaturi de copii pentru mai multe module sau mai multi ani. Cei care doresc sa se alature proiectului pot gasi mai multe detalii si pot completa formularul „Sunt interesat” pe website-ul – www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/. Inscrierile urmatoare sunt programate pentru toamna 2021, dar este posibil sa fie nevoie de voluntari inainte de termen si sa fie organizate noi recrutari.

Ajungem MARI este unicul program desfasurat de Asociatia Lindenfeld si singurul program national care sustine pe termen lung educatia copiilor si tinerilor institutionalizati si din medii defavorizate pentru a AJUNGE MARI, adulti fericiti, increzatori, responsabili si independenti. Peste 1.400 de voluntari lucreaza saptamanal cu peste 2.400 de copii si tineri de 3-20 de ani din centre de plasament, centre de zi, casute si apartamente de tip familial, in parteneriat cu institutiile de stat si centre private din Bucuresti si 23 de judete.

Despre United Way Romania

United Way Romania este o fundatie romaneasca afiliata la United Way Worldwide, SUA, a carei activitate se concentreaza pe cele trei directii care pun bazele unei comunitati prospere: acces la o educatie de calitate, servicii bune de sanatate si un venit suficient pentru a intretine o familie. Actionam ca un organizator comunitar, mobilizand o retea extinsa de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, institutii publice, lideri din societatea civila, donatori si voluntari – sa isi coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way Romania sprijina anual peste 10.000 de persoane in dificultate.

www.ajungemmari.ro / Facebook – Ajungem MARI

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.