Peste 600 de elevi din centrul ţării ştiu mai bine ce meserii vor urma

0

Peste 600 de elevi din centrul ţării ştiu mai bine ce meserii vor urma

–   aproape jumătate dintre ei au participat la stagii de practică şi vizite de studiu –

 Conferinta final Elevul de azi

10 decembrie 2015 | Fundaţia World Vision România a sărbătorit astăzi la Braşov finalul proiectului Elevul de azi, fermierul de mâine, proiect desfăşurat cu sprijinul partenerilor Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei şi compania Ascendo, în perioada mai 2014 – decembrie 2015 cu obiectivul creşterii nivelului de instruire practică a elevilor din centrul ţării.

Evenimentul a avut loc în zilele de 9 şi 10 decembrie 2015, prima zi a conferinţei fiind dedicată unei dezbateri cu tema „Instrumente de practică inovativă pentru colegiile agricole”, la care au participat alături de organizatori, directori ai colegiilor agricole din ţară şi reprezentanţi ai şcolilor gimnaziale implicate în proiect.

În cadrul dezbaterii au fost prezentate metodele de practică şi instrumentele de studiu  dezvoltate în cadrul proiectului pentru a-i apropia pe elevii de la Colegiul Ţara Bârsei – principalii beneficiari ai activităţilor desfăşurate – de meseriile pe care le studiază. Au fost dezbătute în plen importanţa consilierii profesionale timpurii a elevilor, precum şi necesitatea unei mai bune colaborări instituţionale între şcolile gimnaziale, liceele şi universităţile cu profil agricol. Concluziile dezbaterii vor fi cumulate într-un memorandum de recomandări privind îmbunătăţirea instruirii practice a elevilor, document care va fi adresat în perioada următoare ministerelor de resort.

Cea de-a doua zi a conferinţeii i–a adus împreună pe elevii participanţi la proiect, profesorii care le-au fost îndrumători, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor şcolare şi inspectoratului şcolar Braşov. Filmul de prezentare al proiectului şi perspectiva personală a elevilor despre impactul activităţilor în care au fost implicaţi asupra viitorului lor au reprezentat momentele cele mai importante ale zilei.

„Faptul că proiectul a implicat şi şcolile gimnaziale este un lucru deosebit, deoarece în felul acesta puteţi aduce către liceele agricole acei elevi care sunt pasionaţi de agricultură. Pentru că atunci când faci o meserie cu pasiune, există o diferenţă semnificativă în rezultatele pe care le obţii. Agricultura trebuie să fie nu mijlocul nostru de subzistenţă, ci mijlocul prin care putem dezvolta oamenii şi comunităţile.”,  a declarat domnul Victor Vijoli, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Braşov.

„Consilierea reală, aplicată de specialişti, şi stagiile de practică organizate corespunzător şi-au atins scopul scontat. Este pentru prima oară anul acesta când avem elevi noi din zona Rupea şi aceasta se datorează faptului că ei au beneficiat de şedinţele de consiliere şi vizitele de studiu organizate prin proiect. De asemenea, nu e lucru puţin ceea ce colegii lor mari mari au trăit pe parcursul acestor luni. Să ai ocazia să vizitezi deopotrivă mari producători de mezeluri, precum şi mici afaceri locale, cum e fabrica de la Rupea, înseamnă să poţi lua mai uşor o decizie despre ce îţi propui pentru viitorul tău.” a spus Maria Drinovan, director al Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei.

„Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect – pilot care şi-a propus să creeze un model de bune practici pentru învăţământul de profil agricol, astfel încât să sprijine parteneriatul între actorii sociali implicaţi, şcoli gimnaziale – colegii – universităţi – mediul privat cu scopul îmbunătăţirii experienţei practice a viitorilor specialişti în agricultură.

Peste 600 de elevi din judeţele Braşov şi Covasna, mai bine jumătate dintre ei liceeni care studiază în domeniiile veterinar, agroturism şi industrie alimentară, au beneficiat de consiliere profesională, sesiuni de practică inovativă, vizite de studiu în companii şi practică virtuală pe platforma www.practica.fermierdeviitor.ro. Rezultatele obţinute, îndeosebi impactul pozitiv pe care l-au avut activităţile asupra performanţei şcolare a elevilor, ne determină să considerăm că iniţiativa poate fi aplicată cu succes şi de către alte şcoli sau colegii agricole.

Mai multe informaţii sunt disponibile în raportul de final şi ghidul de bune practici elaborat în cadrul proiectului, materiale care pot fi descarcate de pe site-ul www.fermierdeviitor.ro.

 

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie creştină, care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România  face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.  În 24 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Considerăm educaţia ca fiind soluţia pentru a da şanse copiilor din mediul rural şi familiilor lor. Ne preocupă reducerea abandonului şcolar, educarea tinerilor şi adulţilor, astfel încât să devină independenţi financiar şi să poată oferi siguranţă şi bunăstare propriilor copii.

Intervenim la nivelul şcolilor şi comunităţilor pentru a creşte calitatea educaţiei,  cream noi oportunităţi de educaţie formală şi non-formalăîntărim parteneriatul părinţi-şcoală-comunitate pentru a crea un mediu incluziv în scopul atingerii potenţialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Române în proiectul „Alege Şcoala!”, dezvoltat cu finanţare europeană şi destinat reducerii abandonului şcolar în rândul copiilor de 6 – 16 ani. Concomitent, desfăşurăm alte două programe, cofinanţate prin fonduri structurale, pentru creşterea instruirii elevilor şi alte trei proiecte de anvergură naţională cu obiectivul dezvoltării capitalului uman din mediile urban şi rural.

În fiecare an, oferim burse absolvenţilor de gimnaziu din meniul rural, în 5 judeţe. Proiectul iniţiat în 2008 se numeşte „Vreau in clasa a 9-a!” şi este dedicat copiilor nevoiaşi care îşi doresc să continue studiile la liceu. În 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toţi copiii ca metoda de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copilului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează